Dit doen wij nu met de kinderbijslag

Vandaag, op 3 oktober 2022, wordt de kinderbijslag weer gestort. Als ouder zijnde ontvang je kinderbijslag per kind per kwartaal. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hoe en waaraan je het uitgeeft dat mag je als ouder helemaal zelf weten. Precies drie jaar geleden schreef ik ook al een blog over wat wij met de kinderbijslag doen. Plus ik deelde ook wat anderen met de kinderbijslag doen. Aangezien we telkens weer op een andere manier omgaan met de kinderbijslag vond ik het wel leuk om te vertellen wat we er dit keer mee doen.

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid aan ouders van kinderen tot 18 jaar en is onafhankelijk van je inkomen. Dit in tegenstelling tot het kindgebonden budget wat wél inkomensafhankelijk is. Hoeveel kinderbijslag je krijgt ligt aan hoeveel kinderen je hebt en hoe oud ze zijn. Kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 5 jaar krijgen, op moment van schrijven, €249,31. Heb je een kind in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar dan krijg je €302,74 en voor kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar ontvang je €356,16. In ons geval zou dat betekenen dat we €249,31 plus €302,74 = 552,05 krijgen. Nu krijgen wij meer omdat we voor onze zoon dubbele kinderbijslag krijgen gezien zijn beperking en de extra zorg die we om hem hebben. Maar dat even terzijde.

Waar mag je de kinderbijslag voor gebruiken?

Ik kan hier eigenlijk heel kort over zijn. Want je mag als ouder helemaal zelf bepalen waar jij het aan uit geeft. Het is een bedrag wat je ontvangt om je tegemoet te komen in de kosten voor je kinderen. Echter hoef je het niet direct aan de kinderen te besteden of geven. Dus of je ervoor kiest om het op de grote hoop te gooien, om het op een spaarrekening te zetten voor de kinderen of dat je het uitgeeft aan luiers, kleding of andere dingen, dat maakt niet uit.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hier hebben wij de kinderbijslag voor gebruikt

Om heel eerlijk te zijn ging bij ons de kinderbijslag negen van de tien keer op de grote hoop. Wij wachten niet speciaal tot de kinderbijslag binnen is om dingen voor de kinderen te kopen en we sparen elke maand al geld voor de kinderen. Het ene jaar sparen we meer dan het andere jaar, dat ligt puur aan ons inkomen. Mijn bedrijf fluctueert qua omzet plus ook de uitgaven zijn telkens anders. In het begin van het jaar ging de kinderbijslag op de grote hoop bij ons. Dit keer is het echter anders.

In de afgelopen weken hebben we namelijk voor een aardig bedrag (zo’n €300) aan kleding, speelgoed en fietsjes verkocht. Dit bedrag hebben wij apart gehouden om daarmee kleding en schoenen voor de kinderen te kopen. Door dat wij dit bedrag gebruikten voor de kinderen kunnen we de kinderbijslag zelf zo goed als volledig op de spaarrekening zetten. Een deel gaat op de spaarrekening van de kinderen zelf. En een ander deel gaat op de spaarrekening van Disney. We willen namelijk al heel lang naar Disneyland Parijs met de kinderen.

Ik ben heel benieuwd wat jij dit keer met de kinderbijslag doet. Wil je dit met me delen?

3 reacties op “Dit doen wij nu met de kinderbijslag

  • Bij ons wordt de kinderbijslag (van 2 kinderen) gebruikt voor kleding van de kinderen.
    Het loon (één verdiener) gaat vooral op aan vaste lasten/boodschappen/het gezin dus met kinderen in de groei die ook vrijwel ieder seizoen nieuwe kleding/schoenen/jassen nodig hebben is de kinderbijslag echt wel welkom. Wat ik over hou blijft gewoon op de rekening staan en komt later ook meestal op maar besteden we wel aan de kinderen.

  • wij gebruiken de kinderbijslag om te sparen voor de kinderen. Zo lang het kan willen we dit zo laten. En redden we het niet dan zal er waarschijnlijk een deel “gewoon” blijven staan op de lopende rekening voor alle voorkomende kosten. Wij wachten ook niet met het kopen van kleding etc.

Reageren is niet mogelijk.