Must see: Disneynature film Blue

Vanaf vandaag, 2 mei 2018, draait de nieuwe film van Disneynature, Blue, in de bioscopen. Afgelopen zaterdag mocht ik echter al samen met mijn gezin een duik nemen in deze prachtige film over de mysterieuze onderwaterwereld. Niet alleen de beelden zijn indrukwekkend, je ziet namelijk de bewoners van de zee in hun natuurlijk habitat, ook het verhaal zelf. En Disney zou Disney niet zijn, als er geen mooie boodschap achter zit.

«Met deze film willen we het publiek verwonderen. Bovenal willen we dat de kijker begrijpt dat het rif een ongelofelijke onderwaterwereld is die elk van zijn bewoners nodig heeft om te kunnen overleven. Alle planten en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.» Keith Scholey (regisseur) 

Disneynature Blue

In de film Blue van Disneynature word je meegenomen door de kleine dolfijn Blue die zijn prachtige wereld laat zien. Een wereld vol mysterie, schoonheid maar ook gevaar. Alhoewel het kleine dolfijntje de hoofdrol lijkt te hebben leer je veel meer dieren kennen. Zo ook de grappige bidsprinkhaankreeft die met stukjes koraal zijn huis bouwt en de bultrugwalvis die, al zou je het niet verwachten, de orka als grootste vijand heeft. Maar ook het koraalrif heeft de hoofdrol, want dit lijkt wellicht voor sommigen slechts een decor, maar de riffen zijn eigenlijk de basis van de hele onderwaterwereld. Zonder de riffen, waarvan momenteel al 20% vernietigd is, sterft een groot aantal zeedieren uit.

Het vastleggen van de film Blue heeft de makers 400 draaidagen gekost, waarbij ze in tien verschillende landen materiaal hebben opgenomen. Ze moesten rekening houden met vergunningen die ze lang niet overal kregen en daardoor moesten ze soms erg inventief zijn. Ze wilden zo goed mogelijk de gedragingen van dolfijnen en walvissen filmen en daarbij wilden ze natuurlijk de best mogelijke omstandigheden. Naast het filmen hebben ze natuurlijk ook nog een hoop voorbereiding gehad plus het monteren van al het materiaal. Ruwweg gezegd hebben ze zo’n 2,5 jaar gedaan over het maken van deze film.

«Onze grootste uitdaging was om de kijker te doen vergeten dat hij onder water reisde. Het ritme van onderwaterfilms is vaak heel erg traag. Maar met BLUE wilden we gebruikmaken van dezelfde cinematografische technieken als een fictiefilm en zo het publiek verrassen en hen echt deel laten uitmaken van deze wereld.» Keith Scholey

 

 

De onderwaterwereld

De aarde wordt ook wel ‘de blauwe planeet’ genoemd en dat komt doordat maar liefst 71% van het oppervlak bedekt is met water, de oceanen. Het grappige is dat wij als mens praten over meerdere oceanen terwijl het in werkelijkheid één geheel is. Alles staat in verbinding met elkaar en valt er een onderdeel weg dan stort de heleboel in elkaar.

Wat ik zelf het meest fascinerende vind is dat wij als mens slechts 5% van deze onderwaterwereld kennen. Dat betekent dat er 95% van die wereld nog onontdekt is. Keith Scholey vertelde ons bijvoorbeeld dat ze van de walvis nog steeds niet weten hoe ze zich precies voortplanten. Jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar deze fascinerende beesten, ze worden feilloos in de gaten gehouden. En nog steeds heeft niemand het gezien.

Review Disneynature BLUE

Ik heb de film samen met mijn man en dochter van vier jaar. Ons zoontje van 10 maanden was er ook bij maar heeft vooral geslapen. De film duurt 75 minuten en stiekem vond ik dat zelfs te kort. De onderwaterwereld zoals hij getoond werd was echt enorm indrukwekkend om te zien en zelfs onze kleuter raakt er nu nog niet over uitgepraat. Nu is zij sowieso gefascineerd door dieren, de zee en alles daaromheen. Maar de prachtige kleuren, vormen en het verhaal wat verteld werd door Jim van der Zee is een schot in de roos, ook bij haar.

Wij vinden het een must see, voor zowel jong als oud…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *