Dingen die je niet wilt horen als je hoogzwanger bent

Tijdens de zwangerschap zijn er echt talloze opmerkingen die keer op keer gemaakt worden. De meeste goed bedoelt en soms ook een paar “grapjes” die echt niet grappig zijn. Doorgaans kon en kan ik daar goed mee om gaan. Maar nu ik echt in de allerlaatste fase zit van de zwangerschap merk ik dat de opmerkingen steeds minder leuk worden. Of dat door de hormonen komt (vast en zeker!) of dat ik gewoon moe word van telkens dezelfde opmerkingen, het zal een combinatie zijn. Maar er zijn dus echt dingen die je niet wilt horen als je hoogzwanger bent!

Wat je NIET wilt horen als je hoogzwanger bent

 • Geniet er nog even van! Dit is echt zo’n dooddoener. Want als je tegen de uitgerekende datum loopt, liters vocht vast houdt, bekkenpijn hebt, slecht slaapt, maagzuur hebt en ga zo maar door. Dan geniet je er niet echt meer van. Ik niet tenminste. Het enige wat ik SOMS nog fijn vind zijn de bewegingen van de kleine man. Maar doorgaans doen die ook best pijn en is het gewoon ongemakkelijk.
 • Rust nog maar even uit, straks kan het niet meer. Juist in die laatste fase is rust enorm belangrijk, dat klopt. Maar wanneer je nachten wakker ligt en overdag niet kunt slapen (lang leven de peuter die geen middagdutjes meer doet, ahum) dan valt er weinig te rusten. Dan is horen dat je eigenlijk je rust moet nemen extra vervelend. Omdat je dat wel wilt, maar het niet lukt!
 • Goh, jij hoeft ook niet lang meer he? Nog eentje die vast goed bedoelt is, maar die gewoon echt irritant is. Vooral omdat je hem zo’n tig keer per dag hoort. Nee ik hoef niet lang meer, maar momenteel is elke dag eigenlijk al een dag teveel.
 • Ben je niet bang voor de bevalling? Een vraag die mij best vaak gesteld wordt. En begrijpelijk gezien de vorige ervaring. Maar ik zit er niet op te wachten eigenlijk. Want deze vraag wordt dus heel vaak gesteld. En heel vaak kan ik dus met ja antwoorden. Want ik ben er best bang voor. Of ja, vooral gespannen. Want hoe zou mijn lichaam het dit keer doen. Zou hij het dit keer wel snappen? Of wordt het uiteindelijk alsnog een keizersnede? Geen idee. En dat is best spannend. Maar daar wil ik liever niet elke dag mee bezig zijn. Dus deze vraag mag van mij dan ook achterwege blijven.
 • Weet je zeker dat het er maar eentje is? Ja grapjas. Dat weet ik zo zeker als maar kan. Zo groot is mijn buik niet, er zit echter een volgroeid kind in. Dus ja, dat neemt zo zijn ruimte in.
 • Heel veel sterkte he! Uh nou ja bedankt. Liever hoor ik “heel veel succes”. Dat klinkt wat positiever.

En dan nog een categorie waarbij het niet een specifieke opmerking is, maar wel een verhaal. Want wanneer je op springen staat schijnt iedereen opeens nog even haar verhaal kwijt te willen over hun bevalling. En weet je, ik snap het wel hoor. Maar ik heb daar echt geen behoefte aan. Vooral niet als het van die horrorbevallingen zijn. En die verhalen hoor ik helaas ook veel te veel.

Wat je WEL wilt horen als je hoogzwanger bent

Nu kom ik natuurlijk wel heel negatief over met al die opmerkingen en mijn commentaar. Maar er zijn gelukkig ook nog opmerkingen van mensen die ik wél graag hoor.

Bol AlgemeenBol Algemeen
 • Wauw wat zie je er goed uit!
 • Ik weet zeker dat je het super gaat doen.
 • Wat een mooie buik heb je toch.
 • Jij bent ook niet veel aangekomen he?
 • Kan ik iets voor je doen? (toegegeven, meestal zal ik nee zeggen want ik ben liever niemand tot last maar alleen de vraag is al fijn!)
 • Heel veel geluk/succes

Zitten er herkenbare dingen bij?

10 reacties op “Dingen die je niet wilt horen als je hoogzwanger bent

 • Horrorbevalling verhalen zijn mij veelal bespaard gebleven, maar de opmerking ‘je voelt het meteen als het begonnen is’ was ik ook wel beu.

 • Allemaal herkenbaar.. bloedirritant! Of de appjes die je rond de 39 weken krijgt.. heb je al weeën? Ja tuuurlijk en dan zou ik het ook echt direct tegen je zeggen… zo’n lompe vraag!

 • Geniet er nog maar even van begrijp ik eerlijk gezegd nog wel… Want ik weet het wel, al die kwaaltjes en vocht en gedoe, dat ben je zo beu als koude pap, zeker als je over je datum gaat. (Trust me I know 😉 )
  Maar toch kon ik intens genieten van het leven in mijn buik, zelfs al stond ik op springen….

  Het mooiste wat iemand tegen me zei toen ik zwanger was: “Ik ga niet liegen, bevallen doet pijn, maar het is echt op stip de mooiste ervaring die je ooit zult meemaken!”
  Daar heb ik aan gedacht toen ik lag te bevallen, dat hielp me echt, het was ook waar wat ze zei en dat is dus ook wat ik tegen mensen zeg die voor de eerste keer moeten bevallen.

  Nog even tanden bijten, meid, straks is jullie prinsje er!

  • Nou heel eerlijk. Ik geniet echt niet meer intens. Ben dat stadium voorbij. Wil gewoon dat hij eruit is.. Dan kan ik ook weer een echte moeder zijn voor mijn dochter. Ook is mijn vorige bevalling echt niet op stip de mooiste ervaring geweest. Wie weet dat ik dat dit keer wel kan zeggen.. Maar ga er eigenlijk niet vanuit haha. Gelukkig duurt het nu echt niet lang meer….

 • Vooral die geniet bog maar even vond ik irritant. Ik had bewust gekozen te stoppen met de pil, wilde graag een kleine en wilde helemaal niet nu nog genieten van Mn rust. Ik wilde die kleine ontmoeten.

 • Oh dat ,lijkt me erg vervelend. Net als (van horen zeggen van zwangere vriendinnen) dat mensen zomaar aan je buik gaan zitten… Hoe dan?! Heel erg veel geluk gewenst lieve Nicole<3 Ik wacht het mooie berichtje op social media af, dat jullie zoontje en broertje voor Fay is geboren 🙂

 • Die eerste twee zijn zo herkenbaar! Ik kreeg echt heel vaak “geniet nog maar even van de rust” te horen.. Ik heb al een kleine terrorist rondlopen, dus ergens weet ik best wel een beetje wat me te wachten staat en rust heb ik nu toch al niet haha! Inmiddels is onze jongste natuurlijk al geboren en die rust is nog steeds zoek trouwens! 😉 En om af te sluiten dan nog maar even een opmerking die je wel graag krijgt: je ziet er geweldig uit en gaat het zo super goed doen als moeder van 2 (jaaaa 2 klinkt nu nog gek hè) kindjes!

 • Haha bron van herkenning. Vooral de vraag of het er echt maar eentje is. Echt, why? Zeg liever dat de zwangere straalt of een prachtige buik heeft. Ook verschrikkelijk vond ik de meelevende: zo jij ziet er moe uit! En dat 100x per dag. Werd daar echt onzeker van.

 • Ik ga stuk, zooo herkenbaar! Weet je zeker dat het er geen 2 zijn… man, man, ontactischer kan het niet wat mij betreft. En die horrorverhalen inderdaad, ik snap nooit waarom vrouwen de behoefte hebben om een andere zwangere zo te demotiveren

Reageren is niet mogelijk.