Deze muziek doet me aan jou denken..*

Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik kan simpelweg niet zonder. Al vanaf ik me kan herinneren heeft muziek mij geholpen met de mooie en minder mooie dingen in het leven. Er zijn bepaalde liedjes die me doen denken aan mijn leven in het buitenland, aan vakanties, maar ook aan de donkere periodes in mijn leven. De jaren met depressie, of wanneer er een dierbare overleed.

Vandaag de dag gebruik ik muziek vooral wanneer ik in een flow wil komen, of even een momentje van afleiding nodig heb. En zo heel soms gebeurd het dat er opeens een nummer voorbij komt die bij mij de waterlanders activeren. Omdat het nummer me aan iemand doet denken. Iemand die er niet meer is en die ik ontzettend mis.

Muziek helpt

Muziek is ontzettend goed voor de gezondheid. Ondanks dat het geen medicijn is kan het wel helpen bij stress, het kan een houvast zijn in een mindere periode, je een gevoel van geluk geven en nog veel meer. Muziek helpt dus echt. Niet voor niets dat muziek in vrijwel alle fases van het leven gebruikt wordt. Zowel bij het vieren van een verjaardag, een bruiloft en zelfs bij een uitvaart.

Muziek geeft herinneringen

Er zijn gewoon een aantal nummers waarbij je instant aan een bepaalde periode in je leven denkt. Zo doet een nummer van John Denver mij altijd denken aan Aruba, aangezien we telkens wanneer iemand weer naar Nederland ging we dat nummer zongen in de karaokebar. Maar zo is er ook een nummer van Guus Meeuwis die me doet denken aan mijn depressies en hoe ik daar met de hulp van bepaalde mensen uit ben gekomen. Wanneer ik dat nummer hoor besef ik me nog meer waar ik vandaan kom en wat ik overwonnen heb.

uitvaartverzekering zorgvaart

En dan is er nog de muziek die je doet denken aan een overleden iemand. Ik ben in mijn leven al heel wat dierbaren verloren; zowel jong als oud. En alhoewel zij altijd in mijn hart zitten en ik ook veel aan ze denk, zorgt muziek ervoor dat ik ze nog even extra herinner. Omdat dat specifieke nummer bij hen hoort. Omdat het op hun uitvaart gedraaid werd of omdat het een nummer is waar ik een herinnering bij heb van hem of haar.

Muziek is persoonlijk

Dat muziek heel persoonlijk is, dat is wel begrijpelijk. Iedereen heeft een andere smaak en wat de een mooi vind, dat vind een ander niets. Dat zie je dan ook terug op bepaalde gelegenheden zoals feesten, bruiloften en ook uitvaarten.

Bij de meeste uitvaarten die ik van dichtbij gezien heb werd de muziek gekozen door de familieleden. Maar ik ben ook eens op een begrafenis van een vriend van mij geweest en hij koos zijn eigen muziek. Het was geen typische muziek die je vaak in een top 10 van uitvaartmuziek terug vindt. Maar echt muziek die paste bij hem en zijn leven. Ondanks dat niet alle nummers door mij gekozen zouden zijn, vond ik het wel mooi en erg passend. Juist omdat het zo persoonlijk was.

Deze muziek doet me aan jou denken..

Onlangs schreef ik nog een artikel over dingen waar je niet aan wilt denken en niet lang daarna kreeg onze familie een nogal harde klap te verwerken. Zonder teveel in details te treden: er is iemand in mijn nabije omgeving ernstig ziek en dat hakt er nogal in. Het doet me weer beseffen dat wij onze uitvaartverzekering nog steeds niet geregeld hebben en het echt hoog tijd wordt. Gelukkig zijn er websites zoals Zorgvaart waarbij er veel informatie te vinden is over verschillende uitvaartverzekeringen en je dus een goede vergelijking kunt maken.

Maar naast het regelen van een uitvaartverzekering denk ik ook aan alles eromheen. Welke muziek zou ik zelf op mijn uitvaart willen? Welke muziek typeert mijn leven en bij welke nummers wil ik dat men aan mij denkt? En zou ik begraven willen worden of toch gecremeerd? Of laat ik die keus aan mijn nabestaanden over? Het is best een ding om hierover na te denken, maar zoals ik nu wel ervaar.. Het is nooit te vroeg. Want je weet niet hoe het leven loopt en hoe dichtbij het opeens kan zijn.

Welke muziek past echt bij jou en typeert jouw leven?

2 reacties op “Deze muziek doet me aan jou denken..*

  • Marjolijn zegt:

    Ik kan ook niet zonder muziek, het eerste wat ik doe als ik wakker word is de radio aanzetten. Verder speel ik al vanaf mijn 4e een muziekinstrument. Ik begon met piano en op mijn tiende ging ik klarinet spelen, wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds doe. Voel ik me klote dan pak ik mijn klarinet en ga spelen, muziek maken helpt mij om dat rot gevoel te laten verdwijnen. Maar ook als ik moe of gestresst ben helpt muziek mij rustig te krijgen of juist weer klaarwakker. Tussen het studeren door ga ik vaak even een half uurtje muziek maken, waarna ik weer vol enengie zit en mijn hoofd weer leeg is.
    Muziek ik zo belangrijk voor mij en ook voor mijn man. Door de muziek zijn wij bij elkaar gekomen en muziek speelde ook een belangrijke rol op onze bruiloft.

Reageren is niet mogelijk.