De voordelen van minder koolhydraten eten

We zijn gek op koolhydraten. Ongeveer 55% van onze calorieën zijn afkomstig van deze macronutriënten. Dat we zoveel koolhydraten eten komt omdat ze in veel voedingsmiddelen zitten die we graag eten. Zo zijn brood, aardappel, rijst en pasta allemaal rijk aan koolhydraten. En dan hebben we nog de suikers die we binnen krijgen via frisdrank, kant-en-klaar maaltijden, sauzen en chocolade.

Eigenlijk heeft ons lichaam helemaal niet zoveel koolhydraten nodig. Het minderen met koolhydraten biedt dan ook vele voordelen. Welke dat zijn lees je hier. Tot slot delen we een aantal koolhydraatarme producten zodat je weet waarmee je de hoeveelheid koolhydraten in jouw dieet kan verminderen.

Macronutriënten

Ons lichaam heeft energie nodig. Deze energie haalt ons lichaam bij voorkeur uit koolhydraten. Pas als het onvoldoende energie uit koolhydraten kan halen gaat het ook vet en eiwitten verbranden. In tegenstelling tot vetten en eiwitten hebben koolhydraten maar 1 taak, die van brandstof. De vetten en eiwitten kan het lichaam ook goed gebruiken voor andere taken in het lichaam, zoals het aanmaken van hormonen en het herstellen van de cellen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ons lichaam het liefst koolhydraten als brandstof gebruikt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Goede en slechte koolhydraten

Koolhydraten heb je in vele vormen maar je zou ze kunnen opdelen in twee groepen. De goede en de slechte koolhydraten. De goede koolhydraten zijn het type die je lichaam langzaam afbreekt tot glucose, dit worden ook wel de snelle koolhydraten genoemd. En de slechte koolhydraten zijn het type die snel tot glucose worden afgebroken (of al glucose zijn), dit worden ook wel de snelle koolhydraten genoemd.

Slechte koolhydraten

Snelle koolhydraten zijn slecht omdat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Dit is ongunstig voor de gezondheid en voor je energie. Door de piek in je bloedsuiker maakt het lichaam veel insuline aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker weer snel daalt en je een dip in je energie krijgt. Hierna ga je weer eten omdat je je een paar uur na de maaltijd alweer slapjes voelt. De hoge insulinewaarden zijn ook ongunstig voor je lijn. Onder invloed van veel insuline kan je lichaam namelijk geen vet meer verbranden en gaat het zelfs vet vasthouden.

Als je vaak hoge bloedsuikers hebt dan heeft dit op termijn allerlei nadelige gevolgen voor de gezondheid. Zo wordt niet alleen het risico op diabetes type 2 verhoogt maar wordt ook het risico op hoog cholesterol, een hoge bloeddruk, obesitas en hart- en vaatziekten verhoogt.

Lees ook: Je moet afvallen. Nee ik wil fit worden!

Goede koolhydraten

Goede koolhydraten doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen. Door de gelijkmatige afgifte van glucose aan de bloedbaan hou je veel langer energie en kom je niet in de beruchte after-dinner dip. Omdat je insulinewaarden binnen aanvaarbare grenzen blijven voorkom je dat je lichaam vet wilt gaan opslaan.

Behalve het type koolhydraten wat je eet heeft ook de hoeveelheid koolhydraten die je eet invloed op je bloedsuikers en gezondheid. Hoe meer koolhydraten we eten hoe hoger de bloedsuikers immers zullen worden. Ons lichaam heeft helemaal niet zo veel koolhydraten nodig zoals we met ons Westerse dieet eten. Als we kijken naar de oermens dan zien we dat die slechts 20% tot 40% van hun calorieën uit koolhydraten haalden. In de zomer meer als in de winter door de beschikbaarheid van fruit.

Als we kijken naar andere regio’s waar men minder koolhydraten eet dan valt ook te zien dat men hier gezond leeft. Een goed voorbeeld in het middellandse zee gebied waar men meer vetten eten in plaats van koolhydraten. Denk aan het royale gebruik van olijfolie, veel vette vissoorten, kazen en noten. Ook in Aziatische landen zoals Japan eet men minder koolhydraten dan we hier doen. Ook daar is te zien dat de bevolking in een goede gezondheid ouder wordt dan in het westen.

De voordelen van minder koolhydraten eten

Het eten van minder koolhydraten heeft vele voordelen. Een belangrijk voordeel is dat je er makkelijk door afvalt of beter op gewicht kunt blijven. Het is een ideale strategie voor het verminderen van het vet rondom de buik of op de heupen. Het zorgt tevens voor een verbetering van de darmflora en na enkele weken zal je merken dat het hongergevoel minder wordt. Dit komt omdat de leptine weerstand afneemt waardoor we gevoeliger worden voor dit hormoon dat onze eetlust regelt.

Na enkele weken zal al te zien zijn dat de cholesterolwaarden verbeteren en de bloeddruk beter wordt. Het risico op diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten zullen afnemen als je gaat voor een koolhydraatarme leefstijl.

Wat zijn koolhydraatarme producten?

Koolhydraatrijke producten kan je vervangen door voedingsmiddelen die juist rijk aan eiwitten of vetten zijn. Of door voedingsmiddelen die minder koolhydraten bevatten zoals groenten. Of door koolhydraatbronnen die juist goede in plaats van slechte koolhydraten bevatten. Zo kan je de witte rijst vervangen door quinoa of zilvervliesrijst. Quinoa is rijk aan eiwitten en bevat minder koolhydraten dan witte rijst. Zilvervliesrijst bevat koolhydraten van het goede type terwijl witte rijst die van het slechte type bevat.

Dierlijke voedingsmiddelen bevatten vaak geen of heel weinig koolhydraten. Denk daarbij aan vlees, kip, vis, eieren en harde kazen. Uitzondering hierop is zuivel. Zuivel bevat lactose wat melksuiker is. Dierlijke voedingsmiddelen zijn een goede bron van eiwitten.

Je kunt een deel van je koolhydraten ook vervangen door vetten. Het is wel belangrijk dat je dit doet met gezonde vetzuren. Dit zal je gezondheid ten goede komen. Het zijn de onverzadigde vetzuren die het beste voor je gezondheid zijn. De zitten in olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, noten, vrije uitloop eieren, avocado’s en vette vissoorten. Verzadigde vetzuren kan je beter niet teveel eten. Voor vrouwen is het maximum vastgesteld op 20 gram per dag en voor mannen op 30 gram per dag.

Groenten zijn goed om te eten omdat deze je, dankzij de voedingsvezels, vullen. Deze vezels helpen tevens je spijsvertering gezond te houden. Bepaalde type groenten bevatten erg weinig koolhydraten, zo bevatten groene bladgroenten zoals spinazie, ijsbergsla en andijvie slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram. Andere groenten zijn juist weer rijk aan koolhydraten. Dit zijn de groenten die onder de grond groeien zoals aardappel, pastinaak en rode bieten.

Wil je minder koolhydraten  gaan eten? Kijk dan hier voor een overzicht van 200+ koolhydraatarme producten!

1 reactie op “De voordelen van minder koolhydraten eten

Reageren is niet mogelijk.