De voordelen van flesvoeding

In een eerder artikel gaf ik al aan dat ik heel graag borstvoeding wil geven maar dit dus niet kan. Omdat ik zelf best veel moeite heb met het feit dat borstvoeding dus een no go is ben ik gaan kijken naar de voordelen van flesvoeding. Niet om flesvoeding te promoten of om borstvoeding te benadelen. Nee puur om het omdenken. Niet de onmogelijkheden zien van mijn situatie maar de mogelijkheden.

Lees ook: Borstvoeding – waarom ik het graag wil geven maar niet ga doen

De keuze voor flesvoeding of borstvoeding is heel persoonlijk. Bij mij is borstvoeding simpelweg geen optie om medische redenen. Bij een ander is het om psychische redenen en weer een ander voelt zich niet prettig bij de gedachte aan borstvoeding. Wat de reden (bewust of onbewust) ook is en welke keuze je ook maakt het is een keuze die bij jou past. En een ander hoort dat maar te accepteren.

De voordelen van flesvoeding

Maar terug naar de voordelen van flesvoeding. Want hoe graag ik ook borstvoeding wil geven, het kan nu eenmaal niet. Dus kijk ik naar de positieve dingen van flesvoeding.

 • Met flesvoeding weet je precies wat je kindje binnen krijgt.
 • Flesvoeding kan ook door anderen gegeven worden. Je bent dus niet afhankelijk van de voedingstijden van je kind en kunt dus gerust een dag weg.
 • Zin in pittig eten en/of een aantal wijntjes? Geen probleem want met flesvoeding hoef je voor je kindje niet op te letten op wat je eet of drinkt.
 • Ook met het slikken van medicatie is er geen probleem meer, je mag dus in principe alles weer innemen.
 • Drinken uit een speen is doorgaans makkelijker dan uit de borst en het kost je baby dus ook geen extra moeite.
 • Geen tepelkloven of borstontsteking! (been there, had that..)
 • Geen onzekerheid in het begin over of het allemaal gaat lukken met de borstvoeding.
 • Ook met flesvoeding kun je een hechte band hebben met je kind. Je houdt je kind tenslotte vast tijdens het geven van de fles, geeft hem geborgenheid en hebt vele andere momenten ook om samen te knuffelen en de band te creëren.

Deze voordelen gelden trouwens ook wanneer je borstvoeding afkolft en in een flesje aan je kind geeft. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het geven van flesvoeding. Maar daar ik ga persoonlijk niet op in omdat ik in dit geval juist even wil kijken naar de mogelijkheden en niet onmogelijkheden. Ben jij nog besluiteloos over de keuze voor fles- of borstvoeding dan adviseer ik je om hier andere sites over te lezen en informatie over te vergaren.

Normaals.. dit artikel is niet geschreven om mensen te overtuigen van flesvoeding of om borstvoeding in het negatief te stellen. Maar puur voor mezelf (en wellicht een ander) om in te zien dat het geven van flesvoeding mij echt geen slechtere moeder maakt. Ik had geen keuze dit keer en daarom dus de voordelen op een rijtje.

26 reacties op “De voordelen van flesvoeding

 • Bij mij ging het niet en zijn we na een week alles proberen over gegaan op de fles. Doen dat ook echt samen, waardoor we beide goede band hebben.

 • Ik vind flesvoeding echt een uitkomst. Ik heb beide keren wel borstvoeding gegeven maar was een stuk gelukkiger toen we eenmaal over waren op de fles. Nu wilden mijn kinderen ook nonstop aan de borst en daar werd ik soms echt wanhopig van.

 • Omdenken is het beste in dit geval, haha. Ik vond het heel fijn dat mijn man ’s nachts ook een flesje kon geven zodat ik lekker door kon slapen!

 • Super dat je de voordelen voor jezelf op een rij zet, want je bent zeker geen slechtere moeder als je flesvoeding geeft! Ik weet dat ik mezelf prettiger voelde toen we al vlug volledig op de fles over gingen. Geen huilbuien van ons samen, maar samen tevreden.

 • Ik kan sinds ik over ben op de fles beter kroelen met Evy dan dat ze aan de borst lag! Nu kan ik tijdens het drinken heerlijk kusjes geven enzo omdat ik d’r gezichtje dichtbij mij kan brengen! Dik genieten!

 • Flesvoeding heeft zeker zo z’n voordelen. Destijds bij Lise had ik er fijne ervaringen mee en Quinn krijgt inmiddels ook bijna uitsluitend de fles. Heerlijk om onbezorgd even van huis te kunnen zijn en de voedingsmomenten samen met je partner of opa/oma te kunnen delen. Wat mij betreft hoef je je ook niet zo te verdedigen hoor meis, je hebt nu eenmaal geen keus en dan is het logisch en alleen maar goed om het positieve op een rijtje te zetten.

 • Ik merk nu dat ik bv geef, soms wordt “overvallen” door het aantal keren dat ze komt. Prima hoor, maar met een fles heb je écht meer ritme qua voeding dus dat vind ik ook een pluspunt. Minimaal 3uur ertussen in het begin en dat geeft een soort houvast. Nu denk ik als ze na 1,5u al weer komt: “ah NU al???” Dus hier nog een voordeel ;-)!

 • Fijn om dit te lezen omdat ik binnenkort ook zal stoppen met bv geven…met deze puntjes is het een positief vooruitzicht ?

 • Ik geef ook flesvoeding (de eerste tijd met afgekolfde melk maar nu niet meer) met een heel duidelijke reden: onze kleine meid werd geboren als dysmatuur (te laag gewicht) en het was belangrijk zeker te weten dat ze genoeg voeding kreeg. Ik heb echt maling aan de borstvoedingmaffia, dit was op dat moment het beste voor mijn dochter. En als de borstvoeding niet kan of lukt, dan niet, dat is aan jou (en soms is het idd niet eens een keus!) en ik snap echt niet waarom daar zo moeilijk over gedaan wordt. En die voordelen die je noemt zijn idd erg fijn!

 • Weet je…. flesvoeding is gewoon in alle opzichten gewoon makkelijk en ook nog steeds heel fijn. Je bent je kindje aan her voeden en dat is sowieso fijn en een schitterend doel natuurlijk. Either way je zorgt ervoor dat je kind alles krijgt wat het nodig heeft en dat je kindje kan krijgen <3 Ik vond het ook heel mooi om te zien dat mijn man voor zijn kind kon zorgen en een fles kon maken en geven zonder mijn bemoeienis.

 • Uiteindelijk gaat het erom dat je kindje zo goed mogelijk eet. In jouw geval is het een medische reden en soms om een andere; een ding is zeker aan een gestressed moeder heeft je kindje ook niets

 • Groot gelijk dat je probeert om te denken. Je zal er zelf ook rustiger door worden en dat merkt dan je kleine baby weer. Of je nu borstvoeding geeft of niet, je kindje zal blij zijn met een tevreden mama 😉

  • Denk dat je daar een heel goed punt hebt. Stress slaat over op je kindje.. Dus op welke manier je ook voed, zolang je er zelf vrede mee hebt en je er fijn bij voelt is dat het beste..

 • Goed dat je dit artikel heb geschreven. Ikzelf ben altijd erg verbaast over de ‘kampen’ Lekker interessant want iemand kies.. Iedereen wil het beste voor zijn kindje en ze worden groot. Met borstvoeding maar ook met flesvoeding. Goed dat je omdenkt!

  • Precies, vind die kampen maar wat al te raar! Zolang je er een ander niet mee schaad waarom dan zo moeilijk doen?

Reageren is niet mogelijk.