De R zit weer in de maand: buikgriep

Ik ben nooit ziek. Of ja, zeg nooit nooit natuurlijk. En dat heb ik geweten afgelopen week. Want jeetje wat was ik ziek. En dat was ontzettend vervelend. Want als je het hebt over dat moeders nooit ziek kunnen zijn, ondernemers eigenlijk ook niet. En ik wilde ook helemaal niet ziek zijn want ik vind mijn werk te leuk. En mijn kinderen ook. En het huishouden bleef zo grotendeels liggen en… Maar ik kon helaas niet anders. Ik had echt een buikgriep te pakken en niets van wat ik at of dronk bleef binnen.

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een maag-darminfectie. Aan de binnenkant van de maag en darmen zit een slijmvlies en bij een buikgriep is dit ontstoken. Soms door een bacterie maar meestal door een virus. Wanneer je buikgriep hebt heb je vaak last van diarree, misselijkheid, last van overgeven en buikpijn. En soms komt er ook koorts bij kijken. Daarnaast is buikgriep ook erg besmettelijk.

Gelukkig gaat buikgriep meestal vanzelf over, meestal zijn de klachten binnen een week tot tien dagen weg. Zijn er echter tekenen van uitdroging zoals:

  • erg veel dorst
  • niet of weinig plassen
  • sufheid
  • flauwvallen

neem dan contact op met de huisarts. Kinderen en ouderen hebben een hoger risico op uitdroging dus daar moet extra op gelet worden.

Lees ook: ziek zijn is voor watjes

Adviezen bij buikgriep

In de week dat ik ziek was had ik vooral last van misselijkheid, diarree, buikpijn en soms duizeligheid. Met deze symptomen heb ik contact opgenomen met de huisarts omdat ik graag wilde weten wat wel en niet te doen. En wat wel of niet te eten of drinken.

Ik kreeg de volgende adviezen:

  • Drink vaak en het liefst in kleine beetjes. Zorg dat overal waar je komt wat te drinken staat. Thee en bouillon kan een fijne afwisseling zijn.
  • Lukt het niet om heel veel te drinken of heb je beginnen uitdrogingsverschijnselen neem dan ORS. In ORS zitten suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Je kunt dit zonder recept bij de drogist kopen als kant en klare drank of als oplospoeder. Lees uiteraard eerst de bijsluiter.
  • Je mag in principe alles eten waar je trek in hebt. Zelfs bij erge buikgriep zal je lijf alsnog ongeveer de helft ervan opnemen. En dat is beter dan niets.
  • Zorg voor een extra goede hygiene tijdens de buikgriep, het is namelijk erg besmettelijk. Was de handen na elk toiletbezoek, maar ook extra voor het bereiden van eten. Zorg ervoor dat je een eigen handdoek hebt om je handen mee af te drogen en zijn er meer toiletten in huis reserveer er dan eentje voor jezelf.
  • Neem het liefst geen diarreeremmers in want daardoor duurt het vaak nog langer voordat het virus uit je lichaam verdwijnt.

Hoe gaat het nu?

Bij mij begon de buikgriep op 28 oktober en alhoewel ik me alweer een stuk beter voel en bijvoorbeeld niet meer misselijk of duizelig ben heb ik nog altijd last. Wel kan ik gewoon weer eten en drinken en dat scheelt een heleboel. Ik moet echter wel extra blijven opletten wat ik eet, hoe het valt en hoe ik met de extra hygiene omga.