De nadelen van bloggen

Naast dat er vele voordelen van bloggen zijn, zijn er uiteraard ook wel wat nadelen van bloggen. Nu tellen die nadelen niet zo zwaar als de voordelen tellen dus ik blijf lekker door bloggen. Wees maar niet bang. Maar om ook te laten zien dat het niet alleen maar zonneschijn is wilde ik toch ook even aandacht besteden hieraan.

Onbegrip

Er zijn genoeg mensen die het bloggen (nog) niet begrijpen. Ze hebben er wel van gehoord maar zich nooit in verdiept dus snappen eigenlijk niet goed wat het is. Ik krijg regelmatig vragen erover en merk dat er genoeg mensen zijn die het maar onzin vinden. Ze snappen niet wat er leuk aan is en vinden het zelfs kinderachtig. Die onwetendheid zorgt voor onbegrip en dat is af en toe best lastig.

Kwetsbaar

Wanneer je (persoonlijk) blogt stel je jezelf enorm kwetsbaar op. Datgene wat jij schrijft komt online en de hele wereld kan het bij wijze van lezen. Mensen kunnen misbruik maken van datgene wat je schrijft. Het kan verkeerd geïnterpreteerd worden, de woorden die je schrijft vallen verkeerd. Er kan dus een heleboel fout gaan. Ook zul je reacties krijgen die je raken. Hoe je daarmee om kunt gaan is echt een leerproces.

Bol AlgemeenBol Algemeen
Tijd!

Bloggen kost tijd. Hoeveel tijd het je kost bepaal je in principe zelf. Toch creëer je een soort van verwachtingspatroon bij je lezers. Vele bloggers bloggen puur voor hunzelf, omdat het een leuke hobby is. Dat doe ik ook. Maar zeg nu zelf… Het is een leuke hobby omdat je op die manier communiceert met je lezers. Je ziet dat mensen het lezen, je krijgt reacties. Dat zijn wel de dingen waar je het (ook) voor doet! Ik ken geen enkele blogger die niet blij wordt van een (leuke) reactie of een extra volger erbij! Omdat je dus ook wilt dat mensen terug keren ga je er tijd in steken. En soms kan dat wel eens veel worden.

In het verleden werd het me wel eens teveel. Ik voelde de druk om telkens maar weer iets te posten omdat ik anders bezoekers zou verliezen. Nu voel ik die druk niet terwijl ik wel elke dag post. Maar dat doe ik omdat ik nu natuurlijk ook meer tijd ervoor heb. Wanneer je ook nog een fulltime baan hebt naast het bloggen kan ik me voorstellen dat het elke dag bloggen kan opbreken!

Kennis van techniek

Ik snap de ballen van html codes en CSS en wat er nog meer is als het gaat om een website bouwen. Ik weet niet hoe ik een eigen layout kan maken en ben dus afhankelijk van anderen. Dat vind ik soms wel lastig omdat ik bepaalde dingen in mijn hoofd heb en niet weet hoe ik daar kom. Dit zorgde er ook voor dat ik geen layout had waar ik tevreden over ben.. Maar zoals je ziet, ik kom er wel!

Tegen deze nadelen loop ik zelf “het meeste” aan.
Zijn er nog nadelen waar jij tegenaan loopt die ik niet genoemd heb?

19 reacties op “De nadelen van bloggen

 • Ah, daar zijn ze dan! De nadelen! Ik ondervind echt weinig nadelen, maar als ik het ervaar is het vaak het verkeerd interpreteren of opvatten. Ik heb me twee keer echt heel erg gekwetst gevoeld door een reactie, maar ik leer daar wel steeds beter mee om te gaan. Het is ook wel een beetje het risico van het vak zullen we maar zeggen. 😉

 • Heel herkenbaar! Ik vind het vooral jammer dat veel mensen bloggen niet kennen en begrijpen. Ik heb ook mensen in mijn omgeving die het maar niets vinden en zich afvragen waarom ik in godsnaam elke dag artikels op mijn laptop zit te typen. Opmerkingen zoals: “Wat heb je daar nu aan”, krijg ik regelmatig te horen. Ach, aan zo’n mensen kan je gewoon niet uitleggen wat bloggen is. Je moet echt in het wereldje zitten om het te begrijpen. Ik vind het heerlijk om te doen!

 • Ik hou zelf ook al jaren een blog bij en het vervelendste vind ik anonieme onaardige reacties. Dat je niet eens weet wie het heeft gezegd maar dat het je toch raakt… 🙁

 • nu even op de laptop om je mooie nieuwe layout te bekijken. Gaaf hoor! Heel mooi geworden:) Ik ondervind tot nu toe weinig nadelen aan het bloggen, maar inderdaad, dat het soms HEEL veel tijd opslokt… maar ach, eigenlijk vind ik dat ook wel weer leuk..

 • De tijd is wel een van de grootste nadelen, bloggen is zo leuk en verslavend dat je er snel veel tijd insteekt. Minpuntje dat ik volgens mij niet heb gezien is dat mensen denken oh je blogt dus je krijgt van alles en nog wat gratis. Soms is dat ook wel zo, maar pas als je het langere tijd consequent hebt volgehouden.

  • Was nog niet helemaal klaar, het kost niet alleen veel tijd maar ook geld. Voor nieuwe DIY projecten, challenges, recepten etc. Natuurlijk zou jr een deel gewoon ook doen maar is toch net iets anders.

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Dat nadeel heb ik ook niet genoemd nee, maar komt ook omdat ik dat nog niet ervaren heb. Zijn maar weinig mensen hier die begrijpen dat bloggen ook iets KAN opleveren..

 • Jaaa herkenbaar allemaal! Het meest vervelende vind ik zelf het altijd afhankelijk van anderen door gebrek aan technische kennis. Misschien toch een beetje dat zelfstandig willen zijn hihi..

 • Vooral de kwetsbaarheid en de tijd zijn soms wel eens nadelen hier. Maar het is ook hoe je het zelf ervaart en de druk die jezelf idd soms oplegd. Bloggen is bovenal leuk en ben nog steeds blij met mijn keuze om het te doen.

 • Ik vind vooral het laatste nadeel – zeker in mijn eigen geval – een echt nadeel!

  Een mooie lay-out is voor mij zo’n verre droom, ik hou het maar op onzinnig schrijven!

  Gelukkig in ieder geval dat jij ze vooralsnog voor lief neemt 😉

 • Ik ken ook niet echt nadelen, alleen de kwetsbaarheid herken ik wel. Nare reacties heb ik gelukkig *klopt af* nog nooit gehad.

 • Ik vind het kwetsbaar opstellen eng maar ik merk als ik dat doe, dat dat wel wordt gewaardeerd. Ik heb tot nu toe een reactie gehad waarvan ik schrok. Van iemand die nooit op mijn blog reageerde en nu ineens wel. Ze veroordeelde me op een tekst maar las duidelijk niet mijn blog.

 • Ja, deze nadelen ken ik ook wel. Soms vind ik die kwetsbaarheid ook lastig. Maar dan krijg ik weer zulke fijne reacties, en vergeet ik mijn kwetsbaarheid weer. Ook kwetsbaar opstellen is niet altijd verkeerd 🙂

 • Fijn artikel, want ik ken deze dingen allemaal wel…vooral het kwetsbaar opstellen heb ik echt wel moeite mee, en ook bepalen tot hoever het kwetsbaar opstellen voor mijzelf mag gaan…dat vind ik erg moeilijk om goed te kunnen bepalen!

 • Karin | laviedeKarin zegt:

  Verrassend om een keer een ‘nadelen van bloggen’ blog te lezen! Je hebt het heel herkenbaar geschreven en het is waar.. de voordelen zijn groter en het is zo leuk om te doen!

 • Echte minpunten heb ik niet echt maar eerder een schrik dat ik na verloop van tijd in herhaling ga vallen of niet geen inspiraties meer heb/vind..

Reageren is niet mogelijk.