De magie van een goede routine

Wat maakt het woord ‘routine’ bij jou los? Om heel eerlijk te zijn; mijn nekharen gaan van dat woord altijd een beetje overeind staan. Wie wil er tegenwoordig vast zitten aan een routine? Ik omschrijf mezelf ook veel liever als ‘flexibel’. Maar ondanks mijn weerstand ben ik als een blok gevallen voor routine. Routine is echt iets magisch! Het kan je zoveel rust in je hoofd geven.

Het geheim van een routine

Vergelijk je leven eens met autorijden. Weet jij het moment nog dat je voor het eerst in de lesauto ging zitten? En dat de rij instructeur zei: ga maar, rijd maar! Ik weet van mezelf nog dat ik dacht: hoe dan?! Talloze lessen had ik nodig, om stap voor stap te leren, welke routine je in de auto moet volgen om uiteindelijk zelfstandig auto te kunnen rijden.

Stel je voor, dat je nu nog steeds net zo hard moet nadenken bij autorijden, als toen je je eerste rijles had. Dan zouden er weinig mensen vrijwillig autorijden denk ik. Want hóe vermoeiend is het, als je over iedere handeling heel zorgvuldig moet nadenken. Maar heb je eenmaal een routine ontwikkeld, dan gaat het bijna moeiteloos.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Toepassen van een gewoonte

De kracht van routine kun je ook in je dagelijks leven toepassen. We hebben vaak niet eens door hoeveel energie het kost om activiteiten niet op vaste momenten te doen. Als je geen routine in je dag hebt, zijn er de hele dag door veel keuzes te maken. Hoe laat zal ik opstaan? Zal ik nog even snoozen? Heb ik vandaag tijd om te ontbijten of moet ik even vlug-vlug? Zo ben je de hele dag met jezelf aan het onderhandelen! Als je dat weet te voorkomen, brengt je dat heel veel rust, dat kan ik je verzekeren.

Lees ook: Het vinden van balans tussen gezin en werk

Ik testte het uit

Onder het mom ‘practice what you preach’ ben ik het zelf gaan uittesten. Want in mijn persoonlijke leven was hardlopen voor mij zo’n terugkerende discussiepunt. Had ik net na lang dubben besloten op welke dagen en hoe laat ik ging hardlopen, kwam mijn man er weer tussendoor fietsen omdat hij ook graag de deur uit wilde. Zo kwam er natuurlijk bar weinig van dat hardlopen terecht. Ook naar anderen toe bleek het goed te werken om vaste momenten voor je activiteiten met elkaar af te spreken- mits je dat duidelijk naar elkaar communiceert, natuurlijk. Die gewoonte werd zelfs zo duidelijk dat als ik niet op tijd klaar stond, mijn man vroeg; “Zou jij niet gaan hardlopen?”.

Een goede routine

Win tijd

Als je een goede week- of dagroutine hebt, krijg je grip op je tijd. Daardoor krijg je meer gedaan, terwijl het je minder moeite kost! Dat lijkt mij heel waardevol nu voor veel mensen (vrije) tijd schaars is. Daarom daag ik je graag uit: ga er eens voor zitten om een goede routine te creëren. Bijvoorbeeld met een lekker muziekje, een groot glas thee en een stukje chocolade. ????

Cadeautje

Om je hiermee te helpen geef ik je graag een routine printable cadeau, hiermee kun je per dag voor de hele week je routine opschrijven. Gun jezelf de tijd om eraan te werken en voor je het weet heb je een prachtige routine waar je nog heel lang plezier van zult hebben!

In welk onderdeel van je leven kun jij wel iets meer routine gebruiken: in je werk, je huishouden of bij het sporten?

4 reacties op “De magie van een goede routine

Reageren is niet mogelijk.