Health Challenge: de knop is om!

Zoals ik in mijn artikel ‘de vervloekte weegschaal’ al liet doorschemeren is bij mij nu echt de knop om en zijn er geen excuses meer waarom ik niet beter voor mezelf ga zorgen. En dat beter voor mezelf zorgen bedoel ik in dit geval voor mijn lichaam. Ik let totaal niet op wat ik eet en/of drink en maak dus regelmatig slechte keuzes. Telkens begin ik ook maar half met dingetjes zoals ‘geen frisdrank meer drinken’ en dat hou ik dan een paar dagen vol en daarna geef ik toch weer toe.

Maar de knop is om!

Ik ben namelijk gaan nadenken op welke manier ik bewuster bezig kan zijn met mijn eten zonder dat het direct een dieet wordt. Nu ben ik voor mijn bruiloft in iets minder dan een jaar tijd 12 kilo afgevallen door bijvoorbeeld te starten met ontbijten (dat doe ik nu al een tijdje) en ook ben ik bezig geweest met Bodieboost. Het werkte wel, al vond ik toch dat ik teveel moest letten op het boek en de porties die ze noemde. Het ging niet ‘vanzelf’, ook niet na er 3 maanden mee bezig te zijn geweest.

Daarom pak ik nu wel wat dingen van Bodieboost, zo vond ik het wel fijn om te werken met de 5 families, en geef ik er mijn eigen draai aan.knop om

Het schema

Week 1 Geen calorieën drinken, dus alleen water (eventueel met fruit erin) 1 cheat per dag
Week 2 Starten met (gezonde) tussendoortjes, dus 5x pd eten.
Week 3 Minimaal 2x per dag half bord groente
Week 4 2 stuks fruit per dag
Week 5 2x koolhydraten per dag, oftewel 1 broodmaaltijd vervangen
Week 6 2x eiwitten per dag
Week 7 2x zuivel per dag
Week 8 Maximaal 2 smaakmakers per dag (honing, mayo, etc)
Week 9 Maximaal 2 cheats per week (of 1 cheatdag)
Week 10 Alles samen

Je leest het schema als volgt: elke week komt er weer iets bij. Dus in week 1 let ik op het drinken en in week 2 op het drinken en de tussendoortjes. En zo gaat het elke week door en komt er dus meer en meer bij. De reden dat ik het in zulke kleine stappen doe is om het succesgehalte zo hoog mogelijk te houden. Zet ik grotere stappen dan ben ik bang dat ik het doel niet haal.

Voortaan zal ik dan ook elke zaterdag verslag doen van de week ervoor. Met een vaste dag voor deze health challenge zorg ik ervoor dat ik ook werkelijk iets erover schrijf. Ik heb al vaak genoeg met projecten gehad dat ik eraan begon maar halverwege ophield omdat ik geen vaste dag had. Regelmaat is dus goed voor me. Tijdens deze challenge zal ik jullie hulp ook inschakelen. Door bijvoorbeeld te vragen naar recepten of voorbeelden.

Hoe zorg jij ervoor dat je veel water drinkt?

20 reacties op “Health Challenge: de knop is om!

 • Wat goed van je! Heel veel succes ermee! Zelf drink ik niet genoeg, maar meestal wel water. Ik heb ook bijna geen sap/frisdrank in huis en het meeste wat we hebben vind ik niet zo lekker. Dat scheelt want er zijn geen verleidingen. Misschien dat je daar wat aan hebt.

 • Ik zet altijd een grote kan van ongeveer 1,5 liter in de koelkast met citroen erin en soms wat munt. Je komt vaak genoeg in de koelkast en die kan moet aan het einde van de dag leeg zijn. Werkt goed!

 • Heel goed om met kleine stapjes te beginnen, als je teveel in een keer van jezelf verwacht, is het vaak veel moeilijker vol te houden.

  Ik wens je heel erg veel succes en je gaat dit gewoon doen, doorzetten!

 • Mag je bijvoorbeeld week 6 en 7 meteen combineren? Dan is yoghurt namelijk een goeie, als je dat lust. Ik heb ooit een tijdje vanwege een schildklierprobleem bij een voedingsdeskundige gelopen en moest toen voor zowel meer eiwitten als zuivel 4 keer per dag (halfvolle, milde) yoghurt eten of drinken, uiteraard zonder toevoeging van suiker of iets dergelijks (en volgens mij mag iets als Optimel Puur, magere kwark of iets in die richting gerust 1 keer per dag ter vervanging daarvan).
  Soms lastig om vol te houden, maar het werkte wel!
  Heel veel succes!

 • Ziet er uit als een goed en haalbaar schema! Dit wordt een succes, ik voel het! Ik heb een dopper die ik op het aanrecht zet voor ik ga slapen. Sochtends maak ik als allereerste de papfles voor m’n zoontje klaar en zo kan ik niet om die dopper heen. Vullen en leegdrinken. Goed begin van de dag! En zoals hier boven al wordt geopperd gedurende de dag een kan of grote fles bij de hand hebben of op een plek zetten waar je vaak komt. Oh er bestaan ook apps die je herinneringen sturen om water te drinken. En wij hebben geen frisdrank in huis, zodat we ook niet in de verleiding komen. Succes!!

 • Fijne challenge meis!! Ik ga met je meedoen want ik pak het ook steeds maar half aan of juist op een verkeerde manier. De knop gaat om en met kleine stappen is de terugval ook kleiner. You can do this!! Goede adviezen wbt water drinken. Ik zorg ook dat ik een flesje bij me heb of maak een kan klaar met stukjes citroen en munt.

 • You go Girl! Ik ben benieuwd hoe je hier over een tijdje op terugkijkt. Sinds ik borstvoeding geef, probeer ik ook bewuster op drinken te letten. Nu MOET ik ook wel. Het helpt mij enorm om een 1 literfles te vullen mer drinken.Als ik die 2x leeggedronken heb, weet ik dat ik voldoende gedronken heb.

 • Dat water drinken gaat hier eigenlijk heel makkelijk, ik hou ook van koffie, maar voor elke beker koffie die ik pak, drink ik eerst een glas water. Dit glas staat dan ook op mijn aanrecht, als ik de keuken in kom voor iets anders en de kraan gebruik, drink ik dan ook liefst meteen even een glas water, ga ik koken, drink ik eerst even dat glas water en begin dan met mijn groenten te wassen, snijden, schoonmaken bla.

  Voor elke keer dat ik naar de wc ben geweest, was ik altijd mijn handen, niet op het toilet, maar in de keuken, en voila, het volgende glas water na het wassen van mijn handen zit er direct weer in. Met dit weer, haal ik 1 fles spa blauw van 1 liter, deze vul ik als het leeg is gewoon met kraanwater, nee niet in de koelkast, gewoon zo op temp. Dan drink je makkelijker en deze fles ligt nu naast mij op de salontafel, dan zie ik hem en blijf drinken. Als ik onderweg ben, ik sport veel bij fysio therapie, ook dan gaat die fles mee…

  En zo kom ik zomer en winter, lente en herfst bijna elke dag wel aan mijn 2 liter water, en zo niet, dan toch minimaal 1 liter per dag 😉

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
  X

 • Oh, ik hoop echt dat het je dit keer wel gaat lukken! Je klinkt nu in elk geval echt gemotiveerd en dat is bijna 90% van je doel. Ik heb altijd een Dopper bij me. Thuis op het aanrecht, onderweg een volle in mijn tas (als ik naar de stad ga o.i.d.) en op mijn werk ook. Elke pauze van mijn werk drink ik die helemaal leeg en thuis houd ik die drinkpauzes ook aan. Dat is dan al 4x een Dopper per dag. Dan is mijn dorst wel gelest en hoef ik ook eigenlijk niets anders meer. Thuis drink ik vaak dan nog een kopje thee en klaar!
  Succes ermee! Thumbs up!

 • Super dat je hiermee bezig gaat, ik moet zelf ook weer aan de slag ermee.
  Water drinken tip gewoon altijd een fles water bij je hebben staan of mee nemen. Makkelijker kan gewoon niet. Daar ben ik nu ook weer mee begonnen meer water drinken.

 • Goed van je zeg! Ik heb juist de boeken van Sonja Bakker weer erbij genomen, juist om meer variatie in mijn eetpatroon aan te brengen. Niet dat ik het ga volgen, maar soms is mijn voeding zo eentonig dat ik zelf ook niet meer weet hoe ik er verandering in kan brengen. Zet ‘m op! Ik ben nu al trots op je!

 • Wat goed zo’n schema. Zo hoef je niet alles in 1 keer te doen. Hopelijk gaat het lukken, je kan het!

 • Ik ben zelf niet zo’n held in drinken en drink dus te weinig. Tot ik de water drink alarm ontdekte. Dit is een app die je in verschillende varianten hebt en kan instellen op hoeveel je wilt drinken. Je kan ook (meestal) instellen hoe vaak je een reminder wilt per dag. Dus misschien is het een tip voor je om een water drink alarm te downloaden ?. Bij mij werkt het wel in elk geval

 • Dat systeem klinkt wel goed! Soms gaan mensen met dieten zulke extreme dingen doen, dan wéét je gewoon dat je er uiteindelijk niks mee opschiet.

  Ik drink echt nooit frisdrank, hoogstens soms een biertje of een rose en verder alleen water & thee. Ik heb dat gelukkig van huis uit al geleerd. 2 x per dag groente lijkt me wel lastig! Of je moet aan de smoothies gaan of tomaten op je brood doen (is ook lekker trouwens).

  Enfin, het ziet er haalbaar uit, succes!!

Reageren is niet mogelijk.