De kindercardioloog

De kindercardioloog is eigenlijk een dokter die je hoopt nooit te hoeven zien, tenminste niet professioneel. Helaas voor ons gebeurde dit vrij snel in Fay haar leventje aangezien ze een hartritmestoornis heeft. Toen ze nog opgenomen was in het ziekenhuis was onze eerste kennismaking met deze Duitse, vrij knappe, man. Nadat Fay een aantal SVT’s had gehad moest ze bij hem komen zodat hij haar verder kon onderzoeken. Uit het onderzoek kwam dus die stoornis maar ook zag de cardioloog een gaatje tussen twee hartkleppen en een vernauwde aorta.

Niets om je zorgen over te maken volgens de arts. Maar wel iets om in de gaten te blijven houden. Eenmaal weer thuis met Fay ging het allemaal zo goed dat we er helemaal niet meer aan dachten. We gaven haar de medicatie en het leven ging door. Totdat de dag van de controle dichterbij kwam. De angst sloeg toch een beetje toe bij me. Want ja, wat zou de cardioloog zien op het hartfilmpje? En zou Fay de medicatie moeten behouden? Zou ze over de stoornis gegroeid zijn of is het toch iets permanents?

De afspraak bij de kindercardioloog

Om 16uur hadden we eerst een afspraak om een ECG te maken, haar bloeddruk op te meten, het zuurstofgehalte, de hartslag te bekijken en om haar te weten en meten. Dat ging allemaal vrij goed, ze was wel wat bewegelijk en vooral het opmeten van de bloeddruk was daardoor lastig maar ging uiteindelijk ook goed. In het ziekenhuis woog ze overigens  5750 gram en was ze 60.5 cm groot. Daarna mochten we nog even in de wachtruimte zitten voor de cardioloog ons zou halen. Tijdens dat wachten maakte ik een aantal leuke foto’s!
kindercardioloog controle kindercardiologie controleDe cardioloog kwam ons al snel halen en eerst besprak hij met ons de ecg en stelde hij was vragen. Daarna was het tijd voor het hartfilmpje, echter werkte Fay niet zo mee. Ze vond het allemaal reuze interessant en wilde niet op haar zijkant liggen, ze wilde weten wat er op het schermpje te zien was! Ze trappelde en zwaaide met haar handen en bekeek de arts met veel interesse. Gelukkig kon hij toch nog wat zien tijdens het filmpje en zag hij ook dat het gaatje dicht was, dus weg! Ook de aorta leek gewoon normaal en niet meer vernauwd dus meer goed nieuws!

Wel legde hij uit dat we door moeten gaan met de medicatie van Fay en dat hij het ook nog 1x zou ophogen. Erg veel heeft hij het niet opgehoogd, in plaats van 0,5 ml van het spul moeten we nu 0,7 ml geven. Hij wil dit doen tot ze 1 jaar oud is. Dit omdat de SVT’s die ze heeft gehad wel erg heftig waren en hij geen enkele risico wil nemen. Hij gaat er vanuit dat ze eroverheen groeit maar voor de zekerheid… Nou daar ben ik het helemaal mee eens. Wel fijn dat het niet nogmaals opgehoogd wordt maar het bij deze dosering blijft. Ook heeft hij een recept uitgeschreven voor capsules in plaats van vloeibare medicatie. Deze kunnen we oplossen in haar voeding, reuze handig!

Al met al gingen we dus echt met een heel fijn gevoel naar huis. Ja ze moeten wel de medicatie blijven innemen maar zodra ze 10 maanden is moet ze 24 uur geobserveerd worden en als dat allemaal goed is dan gaan we het afbouwen en uiteindelijk zal ze er gewoon vanaf zijn! 

Een topdag dus! En die kindercardioloog? Die wil ik wel vaker zien hoor.. Als hij tenminste altijd zulk goed nieuws geeft!

7 reacties op “De kindercardioloog

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *