Mijlpaal: de eerste hapjes

Vorige week zondag gaf ik in een informatieve artikel al aan dat we zouden beginnen met Fay haar eerste hapje. Ik was erg nieuwsgierig naar hoe dit zou gaan maar ik was ook enorm zenuwachtig. Wanneer konden we haar nu het beste het hapje geven? Wat ga ik als eerste maken? Hoe zou ze het vinden? Nou op al die vragen kwam een antwoord en vandaag deel ik het met jullie!

Wat ik als eerste zou gaan maken was een vrij makkelijke vraag om te beantwoorden. Wortels leek me het makkelijkste dus daar begon ik mee. Eerst de wortels wassen en schrapen, daarna een aantal minuten koken en dan de blender in. Niet dus. Niet de blender in want ik had welgeteld 1 worteltje gekookt en dat is dus te weinig voor in de blender. De mixer dan maar. Hoppaaaa, heel de keuken onder de wortel. De rest besloot ik maar te prakken, al bleven er dus wel stukjes in zitten.

Maar goed, nadat de keuken wortelvrij was gemaakt en Fay 1,5 uur daarvoor haar fles had gehad besloten wij dus om haar allereerste hapje te geven… Hoe dat allemaal ging en hoe het een aantal dagen later ging kun je zien in het filmpje…

Bol AlgemeenBol Algemeen

Naast het filmpje hebben we uiteraard ook foto materiaal en een kort verslagje van de eerste week van het hapje!

Dag 1: Op zondag 06-07-2014 gaven we het allereerste hapje aan Fay. Zelfgemaakte wortel, niet helemaal in papvorm, maar het zou goed komen. Zoals je in het filmpje zag.. Eén hapje ging erin, het leek te smaken.. Maar de vermoeidheid speelde parten. We hadden dit dus niet slim aangepakt, haar een hapje geven terwijl ze moe was.

’s Middags besloten we om het weer te proberen maar dan op het moment dat ze de fles hoorde te krijgen. Eerst een beetje flesvoeding en daarna het hapje. Dit ging al iets beter, maar na drie hapjes was Fay er ook dit keer snel klaar mee! Ze had HONGERRRR!

Dag 2: Omdat het de dag ervoor op zich redelijk goed ging met het hapje tijdens de flesvoeding besloot ik om het vandaag er net voor te doen. Niet slim mama Nicole! Ze had zo’n honger dat ze bijna boos werd op me. Ik gaf haar dus maar snel de fles en gaf het wortel papje aan het konijn…

Dag 3: Vandaag pakte ik het iets slimmer aan. Eerst een half flesje geven en daarna haar wortel papje. Ze vond het mjammjammjam! (Als bewijs; zie foto, ze wilde zelfs meehelpen met haar handjes)IMG_20140708_125139a

Dag 4: Vandaag had ik broccoli gemaakt. Dit keer niet gekookt maar gestoomd, als tip van Tamara. Ik had geen zeef de andere dagen, maar nu had ik toch maar heel slim een zeef gekocht. Ik heb echt super mijn best gedaan, had ook redelijk veel broccoli gemaakt zodat ik het gewoon in de blender kon doen en daardoor had ik echt een papje. Zonder stukjes. Helaas koos ik weer het verkeerde moment. Mevrouw had zo’n honger.. Heel dat flesje moest in 1x leeg!

Ik werd er onderhand moedeloos van. Hoe kon ik dit nu het beste aanpakken? Gelukkig kreeg ik het advies van een aantal hele lieve dames om het los te laten. Zorg ervoor dat het hapje binnen no time klaar is en kijk gewoon per dag of het iets gaat worden ja of nee. En is het even niets dan is het even niets. Ook goed!

Dag 5: Ik had rondom flesjes-tijd een afspraak bij het UWV en heb Fay daar ook de fles gegeven. Daarna ging ik naar mijn ouders en Fay was nog steeds klaarwakker daar. Ik had een potje bij (ik maak voornamelijk de hapjes vers klaar maar soms is een potje erg makkelijk) en dacht.. ach waarom niet? Gewoon proberen… Het was toevallig een potje met sperziebonen, iets wat ze nog niet geproefd had.. En ja hoor, ze zat te smullen die madam (zoals je waarschijnlijk ook in het filmpje zag!) Nadat ze een half potje op had zijn we gestopt. Hahaha gek ding, ze at opeens erg goed, zeker omdat het een potje is. Maar ze heeft pech, want de volgende keer krijgt ze gewoon weer vers gemaakte hapjes!Blog1

Ze had later die avond wel vele huilbuien en volgens de berekeningen zit ze nu wel midden in een sprongetje, maar het kan ook zijn dat haar darmpjes aan het werken waren en ze daar wat last van had. Daarom besloten we om 2 dagen even geen hapje te geven en dan zondag (vandaag dus) weer te proberen!

Ik had natuurlijk al een aantal tips gegeven in mijn  vorige artikel, maar nu spreekt de ervaringsdeskundige, haha!

Mijn tips:
1. Laat het los! Eet je kindje niet, dan eet het niet. Wellicht is hij/zij er nog niet klaar voor en als je het over een week of 2 weer probeert lukt het wel.
2. Kijk goed naar je kind. Zie je dat hij/zij erge honger heeft of enorm moe is, geef dan geen hapje.
3. Plan niets. Zoals je wellicht met andere dingen ook al hebt gemerkt, er valt met kinderen niets te plannen. Niets gaat zoals jij het wilt.
4. Verander van strategie mits het nodig is. Je kunt je wel vast blijven houden aan jouw ideeën, maar als je kind wat anders aangeeft..

Al deze tips zijn, zoals je wellicht wel doorhad, verbonden met elkaar. Ieder kind is anders en heeft andere behoeftes. Ik vond het in ieder geval een geweldig mooi leerproces zo samen. En ik hoop dat er nog meerdere zullen volgen!IMG_7742

11 reacties op “Mijlpaal: de eerste hapjes

 • Leuk te zien! Ze smikkelt op een gegeven moment zeker! Het is vaak even zoeken maar dan komt het goed. Ik gooi de staafmixer er altijd doorheen. En geef de hapjes tussen 2 voedingen in. Uurtje na een borst/fles.

 • Leuk filmpje zeg!
  Ik had me zo voorgenomen met Rapley aan de gang te gaan en te wachten tot Luuk 6 maanden is met vaste voeding. Maar hij wil al zo graag overeind zitten en valt dan aan op mijn vinger. Volgende week wordt hij 4 maanden, dus ik ga gewoon eens rustig kijken wat ik het beste kan doen.

  Zelf zou ik de hapjes ongeveer een uurtje na de flesvoeding geven. Luuk is dan meestal heel alert en gezellig contact aan het maken. Maar dat zal bij elk kind wel anders zijn 🙂

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Fay is dan ook meestal heel alert. Maar de laatste tijd is ze zo actief met het omrollen wat veel energie kost.. Daardoor is ze nu weer iets sneller moe!

Reageren is niet mogelijk.