De do’s en don’ts van het thuiswerken

Thuiswerken is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Niet alleen zzp-ers werken thuis, maar ook werknemers mogen en kunnen steeds vaker thuiswerken. Dankzij de digitalisering van de werkplek en de opkomst van cloud-oplossingen is het mogelijk om overal ter wereld te werken.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen, zoals een betere balans tussen werk en privé, geen reistijd en flexibele werktijden. Het biedt echter ook uitdagingen. In deze blog worden de do’s en don’ts van het thuiswerken besproken.

Do’s van het thuiswerken

Zo’n vijf jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf en een van de redenen was dat ik daarmee heel makkelijk kon thuiswerken. Op die manier kan ik werken als de kinderen van huis zijn of slapen en stoppen met werken als de kinderen thuis zijn. Hieronder in ieder geval een aantal do’s van het thuiswerken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
 • Creëer een werkplek: zorg voor een goede werkplek thuis, met een comfortabele stoel en een bureau op de juiste hoogte. Een fijne werkplek draagt bij aan een productieve werkomgeving en voorkomt lichamelijke klachten. Zorg er daarnaast voor dat je ook je spullen kunt opbergen. Bijvoorbeeld in een van de lockerkasten van officetopper.com. Op die manier raken je werk spullen niet kwijt.
 • Werken aan een opgeruimd bureau is ook echt een do. Want zodra het rommelig is krijgt je ook een rommelig hoofd.
 • Houd een dagelijkse routine aan: zorg voor een vast ritme en routine. Sta op dezelfde tijd op en begin op dezelfde tijd met werken. Een vast ritme zorgt voor structuur en maakt het gemakkelijker om productief te blijven.
 • Maak duidelijke afspraken: maak duidelijke afspraken met bijvoorbeeld je werkgever over het thuiswerken. Of met je partner en kinderen. Bespreek wat er van je verwacht wordt en wat je kunt verwachten van je hen. Maak ook afspraken over bereikbaarheid en beschikbaarheid.
 • Neem voldoende pauzes: zorg dat je voldoende pauzes neemt en regelmatig even opstaat en een stukje loopt. Dit voorkomt lichamelijke klachten en verhoogt de productiviteit. Ik loop altijd even een blokje om zodat ik weer vol focus aan de slag kan.
 • Zorg voor voldoende communicatie: zorg voor goede communicatie met klanten, collega’s en/of je werkgever. Maak gebruik van digitale communicatiemiddelen zoals videobellen (bijvoorbeeld via Zoom) of chatprogramma’s om in contact te blijven.

Don’ts van het thuiswerken

 1. Werk niet in je pyjama: hoewel het verleidelijk kan zijn om in je pyjama te werken, is het beter om je normale kleding aan te trekken. Dit helpt om in de juiste mindset te komen en zorgt ervoor dat je professioneel blijft.
 2. Laat je niet afleiden: het is belangrijk om je te concentreren op je werk en je niet te laten afleiden door huishoudelijke taken, de televisie of social media. Zorg dat je een rustige omgeving hebt waarin je je goed kunt concentreren.
 3. Werk niet te lang achter elkaar: deze staat natuurlijk ook al bij de do’s als in ‘neem voldoende pauzes’. Maar het is dan ook echt belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en niet te lang achter elkaar te werken. Dit kan namelijk leiden tot vermoeidheid en verminderde productiviteit.
 4. Verwaarloos je sociale contacten niet: hoewel het thuiswerken veel voordelen heeft, kan het ook eenzaam zijn. Zorg daarom voor voldoende sociale contacten en plan regelmatig afspraken in met klanten, collega’s, vrienden en familie. Zo werk ik graag eens buitenshuis zodat ik ook eens een andere omgeving heb. Dat inspireert me direct!
 5. Zorg dat je niet de hele dag zit: sta regelmatig op en loop een stukje of doe een paar oefeningen. Ik zelf zet dan vaak wat leuke muziek op en dans de kamer rond. Of ik loop een blokje om. En als je dan toch veel zit; zorg voor de juiste zithouding. Kijk bijvoorbeeld bij Officetopper voor een ergonomische bureaustoel. Op die manier zorg je er in ieder geval voor dat wanneer je zit, je ook echt goedd zit.

Wat zijn jouw do’s en don’ts van het thuiswerken?