Dagje uit: Zoo Veldhoven (papegaaienpark)

zoo veldhoven papegaaienpark

In de meivakantie gingen wij naar Zoo Veldhoven. Ook wel bekend als het papegaaienpark, al hebben ze er tegenwoordig nog veel meer dieren. Een aantal jaar terug zijn wij daar als gezin ook eens geweest, toen was onze zoon echter nog wat kleiner. Dit keer gingen we met opa en oma, tante Marieke en natuurlijk ook de nichtjes en het neefje. Een echt familie uitje dus, hartstikke leuk.

Kaartjes Zoo Veldhoven (papegaaienpark)

Opa en oma namen ons mee, wat natuurlijk een fijne verrassing was. Ze hebben via SocialDeal kaartjes gekocht. Normaliter kost het voor kinderen onder de 13 jaar €13,- (kinderen van 0 t/m 2 zijn gratis), maar met SocialDeal kost een kaartje €7,99. Voor mensen boven de 12 jaar kost een kaartje normaliter €15,- en nu slechts €9,50. Dat scheelt toch een heleboel.

Is er geen SocialDeal actie waar je kaartjes kunt kopen tegen een goedkopere prijs dan loont het ook om via de website van Zoo Veldhoven kaartjes aan te schaffen. Dat scheelt toch €1,- per kaartje.

Parkeren

Het parkeren bij Zoo Veldhoven is gratis. Dat is superfijn want dat heb je niet zo vaak bij dit soort uitjes. Ook ligt de parkeerplaats direct naast de ingang dus je hoeft niet ver te lopen.

Binnenkomst papegaaienpark

Er zijn twee verschillende aanlooproutes om bij de ingang te komen. De ene is met kiezels, wat natuurlijk niet zo handig is voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Maar daarnaast ligt er ook een gewoon pad waar je wel met deze wagens op kunt. Aangezien wij een kinderwagen en rolstoel bij hadden kozen we uiteraard voor het gewone pad. Terwijl je naar de ingang loopt zie je dat er buiten het park van alles gebouwd is en wordt. Wat dit precies allemaal gaat worden is niet duidelijk. Wel is er ook een grote speeltuin buiten het park, dus ook daar kunnen de kinderen zich van te voren of naderhand lekker vermaken.

De entree is door de souvenierswinkel. Onze kinderen zagen al een heleboel dingen die ze wilden hebben, vooral knuffels en sleutelhangers. Echter bij het verlaten van het park loop je niet meer door die winkel heen, dus dat kan schelen in de portemonnee, haha.

Route in Zoo Veldhoven

Er staat in het park zelf met bordjes (en een aantal afzettingen) een looproute aangegeven. Wanneer je deze volgt dan kom je langs elke papegaai en andere dieren. Er zijn langs de route ook een aantal toiletgebouwtjes, wat erg fijn is. Je begint bij deze route langs een aantal kooien waar diverse papegaaien en andere vogels inzitten. Deze kun je voeren, wat de kinderen ook erg graag willen. Echter loop je een stukje door dan zijn er daar ook erg veel vogels om te voeren. Wat wij merkten was dat het juist bij die eerste kooien erg druk was omdat bij binnenkomst iedereen direct de vogels wil voeren. Loop je daar gewoon door dan merk je dat het qua drukte veel meer verspreid is.

Zoo Veldhoven papegaaienpark

De route komt ook langs een doorloop-volière, daar mag je dus gewoon in en komen de vogels soms zelfs op je hand of schouders zitten. Dat is toch wel een hele belevenis. Ook kom je langs bokjes, kamelen, ringstaartmaki’s en nog een aantal andere dieren. Langs de route staat af en toe een klimrek of springkussen. Ook vind je her en der wat bankjes om op te zitten. Maar dit zijn er niet zoveel, dus de kans is groot dat deze al bezet zijn.

Papegaaien, vogels & andere dieren voeren

Het leuke aan (papegaaienpark) Zoo Veldhoven is dat je hier de dieren mag voeren. Je mag zelf fruit meenemen om de vogels eten te geven, maar je kunt ook speciale nootjes kopen bij de kassa voor €1,- waar je dan ook een voerstokje bij krijgt zodat je de nootjes veilig aan de vogels kunt geven. Geschikt fruit zijn druiven, appel, mango, peer en meloen. Houd je dan dus ook aan deze fruitsoorten, anders kunnen de dieren ziek worden. In principe mogen alle dieren gevoerd worden of het staat aangegeven bij de verblijven. Er zijn namelijk diersoorten aanwezig in het park die geen fruit of nootjes eten. Voer je dit dan toch, dan kunnen ze ziek worden.

dagje uit zoo veldhoven

Bij de doorloop-volière en bij de vijvers staan voerautomaten met daarin trosgierst (voor de vogels) en visvoer (voor de karpers). Hier kunnen alleen muntjes van €0,50 in. Vooral in de doorloop-volière is het superleuk om de vogels eten te geven. Ze komen dan op je hand zitten of op je schouders. Ook kun je met het voerstokje nootjes geven aan de wat grotere vogels die hier zitten. Ben je bang voor vogels dan is het niet slim om hierin te gaan. Ze vliegen namelijk rakelings langs je en vinden je hartstikke interessant.

dagje uit papegaaienpark

Verblijven

Alhoewel de vogels er goed verzorgd uit zien en het echt superleuk is om de dieren eten te mogen geven zien de verblijven er minder goed uit. Je ziet dat sommige verblijven wel heel oud zijn en eigenlijk een upgrade nodig hebben. Vooral de verblijven van de grote roofvogels die er ook zitten vond ik vrij klein en er ook niet heel mooi uit zien. Dat is dan ook wel een van de weinige dingen die me tegenviel tijdens ons bezoek. Het is echter wel een belangrijk iets.

Eten & drinken

Je mag in dit park gewoon je eigen eten en drinken meenemen. Er is echter ook horeca te vinden. Helaas niet door het park heen, wat ik zelf wel een gemis vond. Maar aan het einde van de route vind je een speeltuin, met terras en een tentje waar je zowel eten als drinken kunt halen. Wij dronken daar hele lekkere koffie en haalden er een frietje. Bij dit terras vind je ook de Bamboe jungle. Dat is een grote binnenspeeltuin waar de temperaturen ook als een jungle aanvoelen. Deze is ideaal voor bij kouder of regenachtig weer. Ook vind je daar toiletten (die juist verbazingwekkend koel zijn).

papegaaienpark zoo veldhoven dagje uit

Al met al is dit uitje voor het hele gezin leuk en dus ook aan te raden. Wij hebben er zo’n vijf uur rond gelopen en ons vermaakt, dus het is geen compleet dagje uit. Maar wel erg leuk voor een dagdeel. Op de website van ZooVeldhoven kun je er meer over vinden. (no spon) Hier vind je nog meer leuke uitjes met kinderen.