Dagje uit tip: Appelplukdag bij de Philips Fruittuinen

In 2015 zijn wij voor het eerst naar de appelplukdagen bij de Philips Fruittuinen geweest. Een ontzettend leuk uitje met de kinderen die we in de jaren daarna traditiegewijs bleven herhalen. Het was in principe een gratis uitje, alleen wilde je echt appels of peren plukken en deze ook mee naar huis nemen dan moest je voor het fruit wel betalen. Logisch natuurlijk. Sinds de corona tijd hebben ze het concept wat aangepast wat betekent dat je nu voortaan een ticket moet kopen om erheen te gaan. In deze blog lees je onze ervaring van de jaren hiervoor en vertel ik waarom wij nu niet meer gaan.

Tas vullen bij de appelplukdagen

Ik was al vaker bij de Philips fruittuinen geweest aangezien het daar echt enorm mooi is om foto’s te maken. Echter telkens wanneer ik er ben hangt er nog niks, slechte timing denk ik. Je hebt er echt rijen vol met fruitboomgaarden. Schitterend om te zien! En nu mochten we er gewoon alles afplukken wat we wilden! Gaaf toch? Bij binnenkomst krijg je een katoenen tas die je kunt vullen. Ze zeiden tegen ons 1 tas per gezin terwijl degene naast ons met 4 tassen stond. Dus mijn man is daarna ook gewoon nog een extra tas gaan halen. 

De bedoeling van die tassen is dat je ze vult met de appels en peren die je wilt en daarna reken je ze af. Per kilo betaal je €1,25. Het maakt dan niet uit welke appels of peren je plukt. Er hangen namelijk echt veel verschillende soorten. Ik heb Elstar appels gezien maar ook Goudrenetten. En zo had je ook Conferance peren maar ook Doyenné. Als je tussendoor trek hebt mag je ook gewoon de appels en peren eten. Gelukkig maar, want de eerste peer die we plukten werd direct door Fay opgegeten!

Bol AlgemeenBol Algemeen
IMG_6910

Appelplukken op meerdere dagen

Omdat er meerdere appelplukdagen zijn bij de Philips Fruittuinen hebben ze wel heel slim een gebied afgezet. Er zijn namelijk heel weinig perenboomgaarden en toen wij om half 12 daar waren was er al veel weg. Best slim dus om een gebied af te zetten, want zo kunnen de mensen volgende week en de week erop ook gewoon nog peren plukken. Van de appels was er echter genoeg.

appels plukken

Er was al heel veel geplukt maar nog zag je overal mooie grote appels! Bart ging dus fanatiek aan de slag. We weten alleen niet meer welk soort dit was. We hebben namelijk 2 soorten geplukt, de anderen waren Elstar appels.

Fay appels plukken

Het was even oefenen hoe ze het beste een appel kon plukken, maar met twee handjes ging dit toch het beste. Daarna was ze tevreden en begon ze weer aan haar appel. Vreetbeer haha! Gelukkig is het allemaal gezond.

Meer dan plukken

sierappeltjes vlinder

Bij de fruittuinen kun je ook veel meer (zien) dan het plukken van appels en peren. Zo vliegen er echt enorm veel vlinders rond en als je geluk hebt kun je er, net zoals ik, een foto van maken. Tussen alle volgroeide appels vind je ook nog van die schattige sierappeltjes. Ik heb ze dit keer niet meegenomen omdat ik niet goed weet hoe ik ze het beste kan behandelen, maar wie weet een volgende keer.

IMG_6946
IMG_6943

Ook had je er allerlei kraampjes met streekproducten. Zoals kaas, pompoenen uit eigen tuin, eieren, maar ook honing. De kinderen vonden het natuurlijk enorm interessant om al die bijen te zien. Was ook heel schattig, de drie oudere kindjes stonden op de kist en Fay moest van ons even wachten. Vroeg het meisje waarom ze moest wachten en toen we aangaven dat er geen ruimte was en ze daarom moest wachten zorgde ze gelijk dat Fay er ook bij kon staan. Echt lief! Ook de scouting stond er waarbij je appels kon versieren en kon bouwen met blokken. Nou dat appels versieren snapte Fay niet want appels zijn toch om op te eten? Maar bouwen met de blokken vond ze geweldig! Weten we dat ook weer.. We moeten voor blokken zorgen haha.

Afrekenen

Op een gegeven moment moesten we toch afrekenen. We hadden 1 katoenen tas vol met Elstars, eentje vol met andere appels en nog een plastic tas vol met peren. Bleek dat we 10 kilo hadden haha! Gelukkig kost dat niet zoveel als in de supermarkt haha. We waren slechts €12,50 kwijt. Mijn man besloot om de auto te gaan halen zodat wij niet al die zakken hoefden te sjouwen, erg lief. Al met al een leuke paar uurtjes gehad. We hadden er ook kunnen gaan pannenkoeken eten of wat anders lekkers, maar omdat we niet echt op een heel handig tijdstip waren gegaan hebben we dat niet gedaan. Wellicht volgend jaar!

IMG_6937

Appelplukdagen anno 2022

Zoals ik al aangaf is er sinds de corona tijd veel veranderd. Ik had tijdens de corona periode al gezien dat ze voortaan tickets verkochten maar omdat wij in die periode niet zaten te wachten op een mensenmassa hebben we er verder niet naar gekeken. Dit jaar, 2022, wilden we echter wel weer erheen. Eenmaal op de website van de appelplukdagen zagen we dat je nog steeds een ticket moet aanschaffen. Op zich wel handig om in ieder geval te zien hoeveel mensen er komen en dit dan ook in te perken.

Echter zijn de prijzen voor ons niet meer ‘leuk’. Kinderen tot acht jaar zijn gratis, echter is onze dochter dus al acht dus we zouden voor 3 personen kaartjes moeten kopen. Voor ons gezin zouden we dan €28 euro kwijt zijn en dan mag je twee tassen vullen waar ongeveer 7 kg per tas in gaat. Dus dat is 14 kg, minder mag natuurlijk altijd. Dit terwijl we altijd zo rond de €10 – €15 kwijt waren in het verleden. Ik vind het gewoon teveel geld voor die paar appels die wij mee willen nemen. Het ging ons vooral om het plezier van je eigen appels mogen plukken. En dit voelt helaas niet meer zo.

Ben jij wel eens naar een appelplukdag geweest?

9 reacties op “Dagje uit tip: Appelplukdag bij de Philips Fruittuinen

Reageren is niet mogelijk.