Dagje uit naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is met zijn 44 hectare behoorlijk groot. Het museum ligt op een steenworp rijden van het huis van blogger Cynthia van Cynspirerend. Ze komt  regelmatig met haar gezin in dit mooie museum. In deze blog vertelt Cynthia wat er buiten te zien is, wat haar tips zijn voor een dagjes openluchtmuseum en waarom dit museum zelfs een aanrader is op een regenachtige dag!

Wat is het Nederlands Openluchtmuseum?

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is erg groot, namelijk 44 hectare, en staat vol met allemaal oude gebouwen die ieder hun eigen stukje geschiedenis vertellen. Denk bijvoorbeeld aan een plaggenhut uit het jaar 1900 of een boerderij die grotendeels uit de 18e eeuw komt.

Het museum ligt op een steenworp rijden van onze woonplaats. Daarom komen we er graag. Sterker nog, dit museum is één van de voornaamste redenen dat we een Museumjaarkaart hebben gekocht als gezin.

Wat is er buiten te doen?

Het museum staat vooral bekend om zijn mooie gebouwen. Je vindt er ongeveer 100 gebouwen, boerderijen en molens die authentiek zijn gerestaureerd en ingericht. Je kunt ze allemaal van buiten, maar ook van binnen bekijken. Eigenlijk wandel je een levensecht geschiedenisboek in. Je ziet, hoort en voelt letterlijk de historie.

Op het Indische erf ruik je zelfs de historie door de heerlijke geur van écht Indisch eten. De eerste keer dat ik dat rook, dacht ik direct terug aan mijn opa. Ik werd er zelfs een beetje emotioneel van.

Het buitengedeelte van het museum blijft zich ontwikkelen. Onlangs is er een nieuw gedeelte toegevoegd, genaamd ‘de Bosrand’. Hier kun je vakantiehuizen en een stacaravan bekijken. Die hebben wij nog niet gezien, maar gaan we zeker nog bezoeken.

Ook worden inrichtingen regelmatig aangepast aan het seizoen of speciale evenementen. Zo stonden er rond de kerstperiode kerstbomen in de huizen, is er een schaatsbaan en kon je je eigen kaarsen maken. Dat maakt dit openlucht museum niet alleen leerzaam, maar vooral ook erg leuk om te bezoeken.

Op deze pagina vind je nog meer leuke uitjes met kinderen.

Wat is er binnen te doen?

Hoewel het museum voornamelijk bekend staat om zijn oude gebouwen, kun je je er op een regenachtige dag ook prima vermaken. Zeker als je met kinderen op pad gaat, is de Canon van Nederland een aanrader. Deze vind je direct bij de ingang van het gebouw en is geheel overdekt.

Bij dit Canon ontdek je op een speelse manier de geschiedenis van Nederland. De ontdekking begint zodra je het Canon binnenkomt: je ziet verschillende schermen met de gewoontes, het voedsel en het speelgoed van Nederlanders door de jaren heen. Daarna kom je in een grote ruimte terecht, waar je deze verschillende periodes nog verder kunt ontdekken. Met interactieve spelletjes, filmpjes en animaties. Je bent daar al snel een uur tot twee uur zoet.

Onze aanraders voor een dagje openluchtmuseum

  • Neem de tram! Het buitengedeelte van het park is erg groot, dus neem de tram. Dat is niet alleen handig, maar ook erg leuk. Het zijn namelijk historische modellen uit o.a. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De witte tram uit Arnhem is onze favoriet.
  • Als je met opa en oma op pad bent, sla dan zeker de vier Tilburgse arbeiderswoningen niet over. Deze rijtjeshuizen zijn qua indeling hetzelfde, maar qua interieur ga je bij elk huisje weer een paar decennia verder. Je ziet heel concreet wat er tussen 1860 en de jaren 70 veranderd is. Qua inrichting, hygiëne en positie van de vrouw in onze maatschappij. En geloof me, opa’s en oma’s kunnen (vooral over de laatste twee huisjes) heerlijk herinneringen ophalen en vertellen over hun leven.
  • Voor kinderen is de grote speeltuin in het gebied ‘Tuinen’ een ideale plek om even te ravotten. Voor ouders is er veel plek om lekker even te zitten, een kopje koffie te drinken en ondertussen je kind goed in de gaten te houden.
  • Volg een gratis workshop bij de Ambachtwerkplaats! Wij hebben al een keer de Staphorster stipwerk workshop en de houtsnijworkshop gevolgd. Beiden waren erg leuk om te doen. Tip: Deze workshops zijn behoorlijk populair. Dus reserveer van te voren een plekje via de website. Vaak kun je op de dag zelf niet meer reserveren.

Al met al vinden wij dit museum een aanrader voor gezinnen met kinderen. Dit museum maakt geschiedenis ontdekken écht leuk.

Handige informatie over het Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is niet elke dag geopend. Op het moment van schrijven is het museum volledig gesloten, op 18 februari 2023 gaat het museum weer open. Van 18 februari tot en met 24 maart 2023 geldt het laagseizoen, wat inhoud dat de historische gebouwen gesloten zijn en het museum geopend is als wandelpark. Het Canon van Nederland & de tentoonstelling Anton de Kom zijn wel geopend, evenals het café en museumwinkel.

Wil je nog meer tips lezen? Lees dan eens Cynthia’s tips voor écht leuke dagjes uit met kinderen in Nederland met verschillende musea, dierentuinen en zelfs gratis uitjes waar zij en haar gezin echt fan van zijn.

2 reacties op “Dagje uit naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Reageren is niet mogelijk.