Dag van het positief denken – hoe doe je dat?

Het is vandaag 13 september en dat betekent dat de dag van het positief denken is aangebroken. Tegenwoordig heb je vrijwel overal wel een dag voor en de meeste dagen laat ik dan ook ‘aan me voorbij gaan’. Echter speelt positief denken een grote rol in mijn leven en houd ik me daar graag mee bezig. Dus daarom dat ik nu graag aandacht wil besteden aan positief denken en hoe je dat eigenlijk doet.

Van nature positief ingesteld

Er zijn een heleboel mensen die zijn van nature al heel positief (ook wel optimistisch genoemd) ingesteld. Zij hebben vaak niet zoveel moeite om positief te denken. Maar er zijn ook een heleboel mensen die daar wat meer moeite mee hebben. Dat is ook wel begrijpelijk want het leven bestaat niet alleen uit leuke dingen. Maar juist daarom is het heel goed om je vooral op het positieve te richten. Al is het natuurlijk niet erg wanneer je af en toe een baal dag hebt. Die heeft iedereen. Zolang je er maar niet in blijft hangen, dat is dan weer niet gezond.

Waarom positief denken?

Negatief denken is gebaseerd op angst. En angst beperkt. Het zorgt ervoor dat je jezelf kleiner maakt dan je in werkelijkheid bent. En dat terwijl positief denken juist is gebaseerd op mogelijkheden. Een hele mooie vraag die ik ooit van iemand hoorde is dan ook “wat zou je doen als je wist dat je er succesvol mee zou zijn?”. Je gaat hierbij uit van je kracht, van wat je echt wilt. En dus niet waar je bang voor bent.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Daarnaast geeft positief denken een goed gevoel. Het geeft energie en motiveert. En dan niet alleen jezelf, maar ook anderen. Je kent allemaal vast wel het verschil tussen iemand om je heen die negatief is of juist positief. Daar krijg je zelf ook een heel ander gevoel bij.

Hoe doe je dat, positief denken?

Zelf heb ik enorm veel geleerd van Jelle Hermus, auteur van onder andere het boek Steeds leuker. Zijn platform staat bol met hele fijne tips wat betreft het creëren van een mooi en positief leven. Ik heb dan ook een aantal tips van hem overgenomen en ze eigen gemaakt.

Zo gaf hij aan dat hij post-its ophangt boven zijn bed met een aantal (positieve) vragen. Voor mij werkt dat niet helemaal. Maar wat ik wel heb gedaan is een aantal stellingen en vragen opgeschreven in een notitieboekje en deze probeer ik dan elke dag te beantwoorden. Soms alleen in mijn hoofd, soms schrijf ik ze op en soms typ ik het uit.

De stellingen die ik mezelf geef:

  • Dit is een prachtige dag omdat..
  • Ik ben vandaag dankbaar voor..
  • Deze (kleine) successen heb ik vandaag geboekt..
  • Mijn leven wordt steeds leuker omdat..

De vragen die ik mezelf stel:

  • Op welke manier had ik vandaag nog leuker of beter kunnen maken?
  • Welke uitdagingen kan ik vandaag / deze week aangaan?
  • Waar moest ik heel hard om lachen?
  • Ben ik nog inspirerende quotes tegen gekomen?

Ik merk het direct wanneer ik dit een poosje niet doe. Dan kan ik vrij makkelijk blijven hangen in negatieve dingen. Zonde gewoon!

Waar moest jij vandaag heel hard om lachen?