Daarom ben jij een goede moeder

Zo af en toe twijfel ik nogal over mijn talent als moeder. Vaak gebeurd me dat wanneer ik net uit mijn slof ben geschoten richting de kleuter of wanneer ik met mijn handen in het haar zit tijdens een huilbui van de baby. Het gevoel geen goede moeder te zijn overvalt me dan en sleept me mee in een dip. Van een therapeut kreeg ik ooit eens het advies om alle redenen op te schrijven waarom ik wél een goede moeder ben.

En deze redenen deel ik vandaag (deels) met jullie. Omdat ik denk dat er meer moeders zijn die hiermee kampen en ook wel even een reminder kunnen gebruiken.

Daarom ben jij een goede moeder:

 1. Zelfs wanneer je ziek bent zorg je met alle liefde voor je kind(eren), ook al zou je het liefst in je bed duiken. Jij bent er voor ze!
 2. Je slaapt al maanden slechts drie uur per nacht en nog stap jij met alle liefde uit je bed wanneer je kind je roept. Oke je doet het wellicht niet elke keer met evenveel enthousiasme en had liever doorgeslapen. Maar je doet het, telkens weer.
 3. Je kent alle namen van de My Little Pony’s* en zingt alle teksten van K3* mee. En zelfs meedansen is jou niet te dol, maakt niet uit wie het ziet!
  * Vul hier het favoriete programma/muziek van jouw kind(eren) in
 4. Jij kunt meerdere dingen tegelijkertijd! (Dat dit niet altijd goed gaat en je wel eens met een zoutvaatje de lijm op de knutsel van je kind wilde smeren vergeten we maar)
 5. Je bent je kind nog nooit ergens vergeten. Dat je de school uit liep zonder kinderwagen telt niet, want binnen een minuut was je weer terug. Oeps.
 6. Je kind(eren) staat op nummer 1. Het liefst kom je zelf nog om van de honger als dat zou betekenen dat je kind het overleeft. Zoveel liefde voel je voor jouw kind.
 7. Jouw kusjes en knuffels zijn gewoon de beste. Is je kind gevallen of heeft hij/zij verdriet, dan is de kans groot dat super mama weer to the rescue moet komen. Want heel eerlijk, de knuffels van papa zijn misschien wel fijn. Maar mama’s knuffels zijn helend!
 8. “Ik vind jou lief”. Het maakt niet uit of je net hebt gemopperd op je kind of dat je weer eens het verkeerde beleg op het brood hebt gedaan. Je kind vindt jou lief. De allerliefste mama van de hele wereld zelfs.
 9. Je houdt onvoorwaardelijk van je kind. En die reden is wellicht nog het allerbelangrijkste. Het maakt niet uit of je het allemaal wel goed doet, niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Maar die onvoorwaardelijke liefde zorgt ervoor dat je het allemaal met de beste bedoelingen doet. En dat is wat telt.

Tijdens het schrijven van dit artikel besefte ik me dat ik al eens eerder met jullie deelde waarom ik een goede moeder ben. Dus ben je benieuwd naar wat ik drie jaar geleden schreef? Tien redenen waarom ik een goede moeder ben.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Heb jij ook wel eens het gevoel geen goede moeder te zijn?

 

4 reacties op “Daarom ben jij een goede moeder

 • Ben het helemaal met je eens. Moeder zijn is onvoorwaardelijk en het mooiste wat er is (ondanks de struggles af en toe).

 • Soms voel ik me schuldig omdat ik door mijn reuma heel veel dingen niet met onze kleuter kan doen die ik wel graag zou willen doen. Of dat ik uit mn pantoffel ben geschoten als hij een driftbui heeft.
  We doen onze best, geven onze nachtrust op en vele van ons zetten zichzelf op de laatste plaats.
  Goed om even stil te staan waarom je wel een goede ouder bent. Ik herken veel in de dingen die je opnoemt.
  We hoeven niet zo streng voor ons zelf te zijn.

 • Denk dat elke moeder dit weleens zo voelt. Ouderschap is een reis die je van alles leert over je kind, maar ook over jezelf. Confronterend maar mooi.

Reageren is niet mogelijk.