Cybercrime: het kan iedereen overkomen

Cybercrime. Jou overkomt zoiets niet. Maar het kan iedereen overkomen. Al sinds ik me kan herinneren zit ik op het internet en eigenlijk er al die jaren niets noemenswaardig gebeurd. Niet omdat ik zo zorgvuldig was met mijn gegevens of met updates en backups. Nee het was puur dom geluk. Eind 2016 was ik echter niet meer zo gelukkig en werd ook ik slachtoffer van cybercrime.

Mijn site werd gehackt

Eind oktober 2016 zat ik op mijn gemakje een beetje te surfen op internet. Ik reageerde wat op social media en ging ook even naar mijn eigen website. Waarom dat weet ik eigenlijk niet meer. Maar wat ik toen zag liet mijn maag omdraaien en mijn hart in mijn keel schieten. Er stond een bericht op die ik zelf niet had geplaatst. Eigenlijk wist ik meteen dat het niet goed zat, maar met ijdele hoop logde ik toch in.

Tenminste, dat probeerde ik. Want ik kwam er dus niet meer in. Snel ging ik naar mijn email account en ook daar kon ik niet meer inloggen. Eerst dacht ik nog dat ik misschien het wachtwoord verkeerd had getypt. Maar na een aantal keer proberen kwam ik toch echt tot de conclusie dat het niet aan mij lag.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Mijn site was gehackt. 

Waarom ik zo van social media houd

Dat ik in een paar minuten tijd tien jaar ouder en een paar haren grijzer werd hoef ik je niet uit te leggen denk ik. Ik zag mijn levenswerk (want zo zie ik mijn blog eigenlijk wel) al in rook op gaan.

Het eerste wat ik deed was overal op social media berichten plaatsen dat ik dus gehackt was en dat wanneer er berichten geplaatst zouden worden uit mijn naam ik dit dus niet was. Ik wist namelijk niet wat de hacker eigenlijk wilde bereiken met zijn actie en wat zijn plannen waren. Ook vroeg ik direct om hulp. En deze kwam vrijwel direct via twitter. Dat is dan ook een van de redenen waarom ik zo van social media houd. Ondanks de vele nare dingen die ermee gebeuren, komen er ook hele goede dingen uit. Vriendschappen, antwoord op dilemma’s, fijne gesprekken en dus ook hulp.

Positief denken, oftewel omdenken

Omdat ik houd van positiviteit en ik mezelf bezighoud met omdenken wilde ik mijn cybercrime ervaring gebruiken om anderen te informeren. Dat is ook gewoon een van de basis pijlers van mijn blog: anderen helpen. Dus ik besloot om de tips die ik gekregen had in de tijd dat ik gehackt was op een rijtje te zetten en er een artikel over te maken.

Hoe verklein je de kans om gehackt te worden.

Wat heb ik van deze ervaring geleerd?

Wat ik van deze ervaring heb geleerd is dat het iedereen kan overkomen. Ik had mijn blog en mezelf helemaal niet goed beveiligd, puur uit gemakzucht. Maar ook omdat ik dacht dat mijn blog vast niet interessant genoeg zou zijn. Maar ze proberen het bij iedereen. Jong of oud, kleine blog of groot platform, arm of rijk. Het maakt niets uit.

Sinds die ervaring maak ik dagelijks updates van mijn computer. Ik heb mijn blog beter beveiligd en let extra goed op fishing mails en gekke links / filmpjes die via social media binnen komen.

Ben jij al wel eens gehackt of ken je iemand die gehackt is?

Afbeelding van Gorodenkoff / Shutterstock

2 reacties op “Cybercrime: het kan iedereen overkomen

  • Zag op instagram dat Fay moeite heeft met slapen. Misscliënten een tip. Mijn zoontje slaapwandelde vroeger veel. Kreeg als tip van het consultatie bureau om ”s avonds voor het slapen gaan samen met zoontje een soort van dagboek bij te houden. Om prikkels van overdag te verwerken. Heeft goed geholpen. Misschien heb je er iets aan.

  • Vreselijk! Mijn net opgeheven domeinnaam ijlienhavenaar.nl is ooit gebruikt voor een malafide webshop 🙁 na veel vijven en zessen en hulp van wat instanties is hij vrijgegeven, heb ik hem gelijk weer geregistreerd en ik laat hem nooit meer los haha! Maar het voelt zo erg he? Goed dat je je ervaring deelt! Liefs

Reageren is niet mogelijk.