Coöperatief spel: Max de Kat

De laatste tijd wordt er elke dag wel een spel gespeeld en naast ZooMemo is nu ook Max de Kat erg populair. Het spel kan zowel alleen gespeeld worden of met meerdere spelers. Heel handig want onze dochter wil echt elk moment van de dag een spel spelen en soms komt dat niet uit. Dus dan speelt ze het alleen.

Max de Kat is een coöperatief strategiespel geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Echter onze zoon van drie en een half speelt ook al mee. Het spel is namelijk heel makkelijk in opzet, maar je moet wel echt goed nadenken voordat je bepaalde zetten doet.

De inhoud van Max de Kat

Max de Kat heeft een vernieuwde uitgave met een driedimensionaal spelbord. Dit is de inhoud van de doos:

Bol AlgemeenBol Algemeen
  • Een kartonnen spelbord
  • 4 houten diertjes (speelstukken), namelijk Max de kat, een vogel, een muis en een eekhoorn)
  • 2 dobbelstenen, niet met getallen maar met de kleuren zwart en groen
  • de spelregels in het Engels, Nederlands, Frans en Spaans
  • acht mini kaartjes met daarop hapjes voor de kat en speeltjes voor de kat
  • 1 vlinder (is een uitbreiding, waarvoor je de spelregels via de website van Sunnygames kunt downloaden)

Er zit overigens ook een ‘sleutelhanger’ van Max de Kat bij.

Het spel

Vogel, muis en eekhoorn zijn op weg naar hun holletje in de boom. Maar opgepast! Want Max de kat heeft honger en zit achter de kleine diertjes aan! De kleine diertjes kennen gelukkig een sluiproute maar… Max ook. Gelukkig kan Max naar huis terug gelokt worden met een lekker hapje of een speeltje, zodat de kleine diertjes een voorsprong krijgen.

Startplek

De startplek van Max de Kat is in zijn mandje. De vogel, muis en eekhoorn beginnen met een kleine voorsprong: bij de boomstronk. De spelers gooien om de beurt met de twee dobbelstenen. Het doel is om er samen voor te zorgen dat de drie kleine diertjes bij hun huisjes komen zonder dat de kat hen te pakken krijgt. Voor elk diertje is er een huisje bij de boom. De eekhoorn op zijn eigen takken met nootjes, de vogel in zijn netjes met eitjes en de muis in zijn holletje in de grond.

Dobbelstenen

Gooi je met de dobbelstenen twee groene stippen dan mag je twee diertjes allebei één vakje naar voren zetten of je zet één diertje twee vakjes vooruit. Het is slim om hierover te overleggen. Gooi je een groene en zwarte stip dan mag er zowel een diertje een vakje vooruit, maar ook Max de Kat. Gooi je twee zwarte stippen dan mag Max twee vakjes vooruit.

Sluiproutes

Gelukkig hebben de drie diertjes naast de voorsprong aan het begin ook nog ieder een eigen sluiproute in het spel. Zo kunnen ze de weg wat afsnijden en hopelijk sneller in hun huisje zijn. Het weggetje is overigens geen verplichting maar puur een suggestie, want voor hetzelfde geld staat Max de Kat aan de andere kant op de loer. Ook Max kent alle sluipweggetjes en mag daar gebruik van maken. Staat hij echter één vakje voor het vakje met de voetstappen en worden er twee zwarte stippen gegooid dan rent hij de sluiproute voorbij.

Lekker hapje of speeltje

Soms komt Max wel heel erg dichtbij. Je kunt hem dan, voordat je gooit, terug naar zijn mand roepen door een lekker hapje aan hem te geven. Of een speeltje. Er zijn in totaal 4 lekkere hapjes OF vier speeltjes. Ze mogen niet allemaal tegelijk gebruikt worden. Oh en op = echt op. Wil je het spel wat moeilijker maken? Speel dan bijvoorbeeld met met drie hapjes voor Max.

Review Max de Kat

Zoals ik al aangaf zijn de kinderen hier dol op het spel. De spelregels zijn makkelijk, echter is het niet altijd even makkelijk om alle diertjes te redden. Het spel eindigt namelijk als alle diertjes thuis zijn of als Max zo snel was dat het niet gelukt is om alle diertjes te redden. Met je kind(eren) kun je dan het gesprek aan gaan wat ze ervan vinden dat Max de diertjes heeft gevangen en hoe je het bijvoorbeeld een volgende keer kunt aanpakken.

Mijn kinderen zijn blij wanneer er in ieder geval één diertje gered is. Maar het streven is wel naar meer. Dus bedenken we telkens hoe we het beter kunnen doen en hoe we Max nog beter kunnen foppen. Wij vinden dit echt een aanrader en leuke afwisseling van alle spelen waarbij je tegen elkaar speelt in plaats van samen. Het is ook echt een spel wat bijvoorbeeld op school gespeeld kan worden.