Complimenten geven aan kinderen

Complimenten geven aan kinderen. Ik geef graag complimenten. Aan wie dan ook. Maar ook aan mijn kinderen natuurlijk. Ik ben super trots op ze en wanneer ze iets doen wat ze bijvoorbeeld nog nooit gedaan hebben laat ik dat zeker merken. Wel merk ik verschil in hoe ik mijn kinderen eerst complimenteerde en hoe ik dat nu doe. 

Een jaar of twee terug kon ik mijn dochter om alles complimenteren. Ook wanneer ze gewenst gedrag vertoonde nadat ze eerst ongewenst gedrag vertoonde. Niet helemaal handig dus. Want zo leerde ze niet dat het ongewenste gedrag niet goed was. Daarom ben ik me gaan verdiepen in complimenten geven aan kinderen.

Waarom complimenten geven goed is

 • Een goed compliment kan een kind laten inzien dat het gewaardeerd wordt, wat dan weer zelfvertrouwen geeft. Ook helpt het een kind om een positief zelfbeeld te krijgen.
 • Wanneer een kind gewenst gedrag laat zien en hij er een compliment voor krijgt, leert hij veel meer dan wanneer hij gestraft wordt voor ongewenst gedrag. Complimenten motiveren in die zin het kind om vaker gewenst gedrag te laten zien. Het kind krijgt een goed gevoel van deze vorm van positieve aandacht.
 • Ook zorgt het geven van complimenten voor een verbeterde sfeer in huis. Ouders gaan door het geven van complimenten (weer) het positieve gedrag van hun kind zien. En het kind zelf zal ook groeien van deze complimenten. Zelfs het geven van complimenten voor gedrag waarvan het eigenlijk normaal is dat het kind dit vertoont kan een positieve wending geven.

Wat is een goed compliment?

Dat het geven van complimenten goed is, dat is wel bekend. Maar er zijn ook complimenten die je net zo goed niet kunt geven. Ze zijn niet direct slecht, maar hebben gewoon weinig nut. Wanneer je bijvoorbeeld over alles wat je kind maakt zegt dat het “fantastisch mooi” is, dan help je het kind niet verder. Je kunt een compliment dan ook anders inpakken.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt.

Wat voorbeelden van goede complimenten

Stel je kind komt met een tekening met de mooiste kleuren, maar het is echt een kras tekening (en je weet dat je kind beter kan). Dan kun je natuurlijk zeggen dat deze tekening het allermooiste is wat je ooit hebt gezien. Maar daar helpt je jouw kind niet mee. Hij gaat dan denken dat hij alles kan en kan onzeker worden wanneer dit niet zo is. Je kunt dan beter dieper ingaan op de tekening. Vragen wat ze getekend heeft of waarom ze die kleuren heeft gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een kind ook kritisch naar zichzelf gaat kijken, zonder een verkeerd beeld te vormen.

 

Nog een voorbeeld. Je kind heeft alvast de borden op tafel gezet en alle vorken en messen. Het is dan heel makkelijk om even snel te zeggen ‘ach wat lief van je’. Daar is ook niets mis mee, maar het verteld je kind niets. Wanneer je het volgende compliment geeft; ‘wat lief dat je de tafel gedekt hebt, dat scheelt mij een hoop werk’. dan benoem je én het gedrag wat gewaardeerd wordt en ook waarom. Grote kans dus dat je kind wat vaker dit gedrag zal vertonen.

Complimenten geven aan kinderen

Het is dus eigenlijk niet zo moeilijk om complimenten te geven. Maar je kunt beter wel van te voren nadenken of je er je kind ook echt mee helpt. Een compliment is leuk om te horen natuurlijk, maar het moet er wel voor zorgen dat je kind er ook echt vertrouwen mee krijgt.

Geef jij jouw kind(eren) goede complimenten? 

handtekening

19 reacties op “Complimenten geven aan kinderen

 • Grappig, ik geef vandaag juist complimenten aan de moeders haha. Maar ook onze kinderen krijgen er genoeg, ik merk dat ze dat als positief ervaren!

 • Goed geschreven! Ik geef vaak complimenten, maar niet voor elke poep of scheet. En een kritisch compliment is vaak heel goed inderdaad, benoemen wat je zo goed vind ik beter dan een algemeen ” goed zo”.

 • Ben ik het helemaal mee eens. Ik geef haar vaak complimenten maar dan ben ik ook echt trots. Dan zeg ik ook duidelijk wat ik zó goed vind. Daarnaast vind ik een kritische noot ook belangrijk. Om ook met kritische blik naar zichzelf te kunnen kijken maar ook om haar klaar te stomen voor de wereld.

 • Ik roep nu al zo vaak mogelijk dat die kleine man iets goed doet als hij wat probeert te doen. Maar hij is 13 maanden, dus het echte werk moet nog beginnen 😉

 • Goed artikel alleen kleine aanvulling, kritische noot zal ik nooit snel gebruiken. Dan kan je net zo goed geen compliment geven want alles wat komt voor maar is niet waar. In plaats daarvan kan je beter vragen wat het kind heeft getekend of waarom die kleuren, wat het dacht etc. op die manier toon je oprecht interesse in het werk van je kind en zal het ook gewaardeerd voelen in plaats van de volgende keer denken dat het toch niet kan tekenen.

 • Ik hou van complimentjes geven! En daarbij let ik eigenlijk niet op wat “goed” is of niet. Maar ik zal het alleen zeggen als het ook verdiend is (en niet na 20 x zeggen dat ze moet komen, als ze dan eindelijk komt, zeggen dat ze goed geeft geluisterd)

 • Ik las de vraag op het forum en dacht in eerste instantie, dat is toch goed, later begreep ik hoe het zat. ik hou ook erg van complimenten geven, ik weet zeker dat een kind en ook later dat goed doet. Ik ben enorm onzeker geweest en had wel wat meer complimenten mogen krijgen, dat had ik echt heel erg fijn gevonden. Yarah krijgt dus genoeg complimenten, maar allemaal wel als ze het verdient. Ook vertel ik geregeld dat ik zoveel van haar hou, want dat doe ik nou eenmaal 🙂

 • Ik heb natuurlijk nog geen kinderen, maar als kind kreeg ik zelf veel complimenten van mijn ouders en dat voelde hartstikke goed voor mijn zelfvertrouwen.

 • Grappig, ik heb hier nooit zo bij nagedacht maar wat geef je goede tips! Ik heb zelf geen kinderen nog, maar mijn moeder pakte het vroeger ook zo aan als jij nu zegt. Dat geeft echt een boost aan het zelfvertrouwen, want ‘hee ik doe iets goeds en daar is mama blij mee’ 🙂

 • Ja, ik geef mijn kinderen met regelmaat complimenten…ze groeien daar enorm van! Het maakt ook niet uit of kinderen groot of klein zijn, ook als ze volwassen zijn hebben ze complimenten nodig!

 • Goed artikel en helemaal waar. Ik ben ook echt van de complimenten, Anne kreeg net nog -out of the blue- een dikke duim (doen wij vaak hier) omdat ze haar speelhoek al drie dagen netjes houdt 🙂

 • Goede complimenten helpen alleen maar! Ik heb geen kinderen maar ik denk dat ook anderen wel eens een complimentje kunnen gebruiken 🙂

 • Ik geef mijn dochter Fiene (bijna 2) graag complimentjes! Je ziet haar ook ‘groeien’ als ze een compliment krijgt, zo trots is ze dan. 🙂

Reageren is niet mogelijk.