Checkpad: dé oplossing voor ochtendstress

Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd door Gezinnig om een perspresentatie ‘autonomie stimuleren bij kinderen’ bij te wonen in Amsterdam. Aanleiding voor deze presentatie was de lancering van de Checkpad; een dagplanner voor het uitvoeren van taakjes in de ochtend en avond. Onlangs kreeg ik de Checkpad ook binnen en heb ik hem voor jullie (en vooral voor mezelf haha) uitgetest!

Ochtendstress

De meeste ouders herkennen het vast wel; ochtendstress. Dacht je toen je nog geen kinderen had dat je het druk had, met kinderen begrijp je pas hoe relaxt je het ‘vroeger’ had. De ochtendstress komt doorgaans omdat je een soort van deadline hebt. De kinderen moeten op tijd op school zijn, zelf moet je naar je werk of je hebt een afspraak ergens.

En dan zul je dus net zien dat je kind treuzelt, dwars ligt of gewoon niet vooruit te branden is. Je blijft maar zeggen dat ze hun schoenen aan moeten doen en uiteindelijk doe je zelf maar. Mits dit toegelaten wordt want ik mag mijn peuter momenteel echt nergens bij helpen. En dat is misschien maar goed ook want het belangrijk om de zelfstandigheid van kinderen te stimuleren.

Zelfstandigheid van kinderen stimuleren

Je voedt je kinderen op om uiteindelijk een onafhankelijk persoon te worden die zelfstandig de wereld in kan. Dat zelfstandig maken begint al op jonge leeftijd, al is dat soms best moeilijk. Als ouder moet je dan namelijk je kind gaan loslaten, wat niet altijd even fijn voelt. En ondanks alle goede voornemens die je hebt gebeurd het toch regelmatig dat je de dingen zelf doet in plaats van je kind het te laten doen.

  • Zelf doen gaat vaak sneller en gemakkelijker. Je eigen gemakzucht en ongeduld nemen het dan over.
  • Wanneer je je kind ziet worstelen en de dingen lukken niet voelt dat als je eigen falen. Dat komt omdat je je zo verbonden voelt met je kind.
  • Het voelt fijn om te kunnen zorgen voor je kinderen. Het geeft je het gevoel nodig te zijn.

Echter is het toch belangrijk om de zelfstandigheid van kinderen te stimuleren. Wanneer een kind de kans krijgt om zelf te bedenken wat zij wilt doen en hoe ze het moet aanpakken, dan groeit het zelfvertrouwen. Ook is ze dan eerder bereid om verantwoordelijkheid te nemen.

Dé oplossing voor ochtendstress

Sinds een dag of 9 gebruiken wij de Checkpad tijdens de ochtendstress. Er zijn elke dag een aantal standaard dingen die gedaan moeten worden voor we de deur uit kunnen. En deze dingen heb ik dan ook op de Checkpad gezet met de pictogrammen die erbij zitten. De eerste keer dat ik hem samen met mijn peuter gebruikte was ze al direct enthousiast. Maar dat is ze al snel bij iets nieuws. Inmiddels is de Checkpad al zo ‘ingeburgerd’ dat zij mij eraan herinnert in plaats van ik haar.

Wel merk ik dat het voor haar soms nog moeilijk te behappen is wanneer er opeens een andere pictogram op staat of wanneer er eentje ontbreekt (bijvoorbeeld wanneer we thuis blijven en niet weg hoeven). Daarom is het advies vanuit Gezinnig ook om de pictogrammen samen met je kind erop te zetten. Bespreek samen met je kind welke taken er gedaan moeten worden.

Maar werkt het? Ik kan volmondig JA beantwoorden. Bij ons werkt het zeker. Er zijn een aantal dagen geweest dat we echt op tijd de deur uit moesten en waarop we eigenlijk standaard te laat de deur uit gaan. En sinds we de Checkpad gebruiken zijn we eigenlijk altijd op tijd of zelfs te vroeg. Toeval? Ik denk het niet.. Wat ook leuk is, is dat er laatst iemand van het consultatiebureau bij ons op bezoek was die ik over de Checkpad vertelde. Zij was meteen enthousiast en zei dat ze er zelf ook een wilde aanschaffen.

Ben jij nu ook enthousiast en wil je hem aanschaffen? De Checkpad is in de webshop van Gezinnig te bestellen en kost €24,95 in de kleuren blauw en rood.

7 reacties op “Checkpad: dé oplossing voor ochtendstress

  • Ziet er goed uit! Ik kijk wel eens bij Gezinnig voor m’n werk, maar kan me indenken dat straks met een gezin met 2 jonge kindjes dit wel handig kan zijn voor de oudste. Nu vind ik hem er nog te jong voor.

  • Dit lijkt me echt een super ding! Mijn zoon gaat nu net de eerste week naar school, dus wij moeten nog een routine gaan vinden. Maar als we die straks gevonden hebben, lijkt het me erg handig om hem wat zelfstandiger aan te gaan laten kleden enzo, kan ik zijn zusje doen. Ik zet hem op mijn verlanglijstje. Jammer dat er geen winactie bijhoort 😉

Reageren is niet mogelijk.