Carnaval knutsels voor peuters en kleuters

Nog drie weken en het is Carnaval! Ik liet al wat leuke kostuums zien om zelf te maken en vertelde over de kostuums die we voor ons meisje hebben. En nu heb ik ook een aantal leuke Carnaval knutsels voor peuters en kleuters. Wat dat betreft is het thema Carnaval eigenlijk een hele makkelijke als het gaat om handvaardigheid. Bij Carnaval gaat het niet om perfect of netjes. Nee het gaat juist om kleurrijk en zo gek mogelijk. Vrijwel alles is dus mogelijk. 

Een clown knutselen

Nu is het meest gemaakte figuur tijdens Carnaval waarschijnlijk wel de clown. Niet alleen qua kostuums, maar ook als knutsel. En dat is ook niet zo gek, want de meeste kinderen vinden clowns leuk en hij is op verschillende manieren te maken. Zo kun je een clown verven met stempels, met muizentrapjes een clown maken, een clown vouwen of zoals ik het deed: een clown maken van papier. Deze kun je zelf een aantal maken om in huis te hangen, maar natuurlijk ook samen met je peuter/kleuter.

IMG_9689

Een masker knutselen

Een ander geweldig fenomeen tijdens Carnaval is het masker. Ook deze heb je in allerlei vormen en maten. Zo kun je een dierenmasker maken, een clown, maar ook van een brandweer. Maskers kun je maken door ze al voorgedrukt te printen en te laten kleuren of verven. Maar je kunt ze ook laten maken van papieren bordjes of zoals ik deed: van je eigen handen.

IMG_9691

Je trekt dan je eigen hand over op een gevouwen blad of trekt die van een kind over. Vouw het blad open en je hebt een heel gaaf masker die je weer naar eigen inzicht kunt versieren. Ik deed het met strass steentjes en leuke stickers. Maar het kan ook met gescheurde blaadjes, propjes papier, glitters, confetti en nog veel meer.

IMG_9693

Ik gebruikte het masker om het huis in Carnaval sfeer te brengen, maar met twee gaatjes aan de zijkanten en een elastiek kun je er een echt masker van maken!

Muziekinstrumenten knutselen

Iets wat je het hele jaar door kunt doen, maar wat ook erg leuk is tijdens Carnaval zijn muziekinstrumenten knutselen. Van lege blikken en een kapot geknipte balloon een trommel maken, schudflesjes maken met rijst, een gitaar maken met een papieren bordje.. Of zoals ik: schudbellen maken van een wc rol en bierdopjes of knopen. Ik gebruikte overigens geen wc wol maar een stevig kartonnen rol die mijn man ooit meenam van zijn werk. Super handig als je af en toe dit soort dingen bewaard.

IMG_9740Met een ijzerdraadje door een aantal bierdoppen heen maak ik van bovenstaande rol een schudbel. Hartstikke leuk!

Overige ideeën

Uiteraard is er nog veel meer te verzinnen en bedenken dus ik verzamelde nog wat leuke tips qua kostuums en knutsels op mijn Pinterest bord. Wanneer je hieronder op de afbeelding klikt kom je op dat bord terecht!

Volg het bord Carnaval knutsels en kostuums van Nicole op Pinterest.

8 reacties op “Carnaval knutsels voor peuters en kleuters

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *