Caravan of camper? Mijn tips en overwegingen

caravan-of-camper

Zoals jullie weten, houd ik erg van de gezelligheid van een camping en verkies ik dit vaak boven een hotel. Meestal gaan we dan voor een stacaravan, omdat dit alle gemakken van een appartement biedt, maar dan lekker in de natuur. Ik heb echter ook nog de grote droom om eens met mijn familie door West-Amerika te toeren. Allerlei plaatsjes en National Parks langs, fantastisch lijkt me dat! Nu overweeg ik om eens een camper of caravan te huren om alvast te oefenen hoe dat is. Hier de belangrijkste voor- en nadelen van beide opties.

Heb ik het juiste rijbewijs?

Heel belangrijk! Vooral omdat we naar Amerika willen, waar alles massaler, groter en zwaarder is. Als je daar een camper huurt, is de kans groot dat je zo’n joekel toegewezen krijgt. En helaas is het standaard rijbewijs B alleen geschikt voor campers tot 3500 kg*. Dat klinkt als best heel wat, maar daar zit je in Amerika zo boven, dus het is zeker opletten geblazen. Mocht je een zware camper overwegen, dan is het voor de verzekering en aansprakelijkheid zaak dat je je rijbewijs C1 (voor vrachtwagens) haalt. Helaas kan dit nog best in de papieren lopen. * Er zijn overigens wel maatschappijen waarbij het wél mogelijk is, vaak betaal je dan een groot eigen risico, maar het is dus niet onmogelijk om met een rijbewijs B een camper boven de 3500kg te huren. 

Met een caravan heb je een vergelijkbaar probleem, want als je een caravan van meer dan 750 kg huurt en het gewicht komt samen met je auto op meer dan 3500 kg uit, dan dien je ook een aanvulling op je rijbewijs te halen, namelijk BE voor aanhangers. Dit is doorgaans eenvoudiger (en goedkoper) te behalen dan C1. Toch moet je er met een caravan wel aan denken dat je er ook nog een auto bij moet huren. Ga je er met je eigen auto op uit, dan is een goede trekhaak eveneens uiterst belangrijk. Deze koop je specifiek voor het automerk dat je rijdt; bij Rameder kun je met een handige zoeker nagaan wat de juist trekhaak is en eventueel online bestellen.

Wat is het prijsverschil?

Het is uiteraard verstandig de prijs te overwegen van de huur (of koop) van een camper vergeleken met een caravan. Uiteraard is een camper duurder, want het is een auto en verblijfplaats in één. Als je koopt, is de overweging dus wat je wilt hebben: een auto en caravan, alleen een camper, of een auto en camper. Denk daarbij ook aan de ruimte (of kosten) die je het hele jaar door kwijt bent voor de stalling. Aangezien wij voor onze VS droomreis zouden vliegen, hebben we in dat geval niet het voordeel van onze eigen auto. Mocht je echter binnen Europa reizen, dan kan je goedkoper een caravan huren en ook nog eens in je eigen vertrouwde auto rijden.

Vergelijk ook de brandstofefficiëntie van je auto met dat van een eventuele camper, want dit kan natuurlijk veel uitmaken voor het eindbedrag. Een auto huren in de VS is eigenlijk helemaal niet zo duur, dus het prijsverschil tussen beide opties zal niet enorm zijn. Daarom wil ik dichter bij huis eens zowel de camper als de caravan uitproberen en voelen wat vertrouwder rijdt. Daarvoor heb ik dit platform ontdekt, die het eigenaren mogelijk maakt om hun camper of caravan te verhuren. Een stuk betaalbaarder en bovendien een tip voor als je er zelf één bezit!

Vrijheid

Daar gaat het ons uiteindelijk om: de vrijheid om de reis zelf in te delen en alle gemakken van thuis altijd bij ons hebben. Zo kunnen we spontaan zijn en optimaal genieten van al het moois. En eigenlijk bieden de camper en caravan een vergelijkbare mate van vrijheid, aangezien de faciliteiten erg op elkaar lijken. Dus dat vrije gevoel zal uiteindelijk afhangen van wat je fijner vindt rijden en waarbij je je op je gemak voelt. En ook in welk land je bent. Ik ben benieuwd!

Overweeg jij ook te gaan kamperen? De ANWB zet hier handige info op een rij. Welke optie trekt jou aan?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 reacties

  1. Loes Johanna op 5 mei 2018 om 20:26

    Wij hebben meerdere camperreizen gemaakt, vooral in Amerika fantastisch. Je kunt in de VS alle campers die ze daar verhuren gewoon huren met een normaal B rijbewijs. Dus voor jullie droomreis is geen vrachtwagen rijbewijs nodig. ????

  2. Maaike op 6 mei 2018 om 07:50

    Als je gaat rondreizen in de VS dan is de keuze eigenlijk heel gemakkelijk : camper! Of een RV zoals ze daar genoemd worden. En je kunt ze gewoon huren en besturen met een gewoon rijbewijs. Hetzelfde geldt voor landen als Australië, Nieuw Zeeland of Canada. Een caravan is vooral in Europa handig. Maar jullie hebben een mooie droomreis in gedachte. Het is daar prachtig!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje