Cake smash – Van organiseren tot de leukste inspiratie

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: de cake smash. Het is een leuke traditie die vaak samenvalt met de eerste verjaardag van een kindje. Wat is er nu leuker dan jezelf helemaal mogen vol smeren met taart en lekker ongestraft mogen snoepen? En het levert ook nog eens prachtige plaatjes op. Wij deden bij onze dochter, nu vier jaar, een cake smash toen ze elf maanden oud was. Maar zowel daarvoor als daarna heb ik een cake smash vastgelegd en zelfs een aantal keer het cake smash taartje gemaakt. 

Maar wat is zo’n cake smash nou precies? Waar komt het vandaan? En hoe maak je zelf de allerlekkerste taartjes om lekker te laten ‘smashen’? In dit artikel vind je alle antwoorden die je nodig hebt. En zoek je nog inspiratie? Dan vind je die hier ook terug. 

Wat is een cake smash?

Eigenlijk zegt het woord het zelf al. Bij een cake smash eet het kindje de taart niet op (of ja, dat gebeurd mondjesmaat wellicht wel, maar is niet het doel) maar meppen ze erop en graaien ze er lekker in. Waarom je dit in hemelsnaam zou willen? Het is leuk voor de foto’s! En vaak vinden kinderen het ook nog erg leuk ook.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De meeste mensen doen een cake smash rond de eerste verjaardag, maar ik ken ook mensen die het bij elke verjaardag doen. Super grappig! Je moet er overigens wel van houden, want het wordt een flinke kliederboel.

Waar komt het vandaan?

Je zult het wellicht wel verwachten, maar het idee van een cake smash komt oorspronkelijk uit Amerika. Daar doen ze al jaren dit soort leuke fotoshoots en sinds een paar jaar is het dus overgewaaid naar Nederland. Hoewel in Amerika doorgaans alles groter en heftiger is, zie je ook hier in Nederland de cake smash steeds grootser georganiseerd.

Wat heb je allemaal nodig voor een goede cake smash?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk een baby of kind om de cake smash mee te doen. Een bijna jarige die er vast naar smacht om lekker te mogen graaien in een taart. Maar er zijn nog meer dingen die je nodig hebt voor een goede cake smash.

Taart

Ga je zelf aan de slag met je bakkunsten om een lekkere en mooie taart te maken? Of kies je ervoor om dit uit te besteden aan iemand anders? Zelf maken scheelt natuurlijk wel qua geld maar je bent er vaak wel veel tijd aan kwijt. Bedenk ook goed wat voor een taart je wilt? De meeste mensen kiezen gewoon voor een lekkere cake met botercrème of gekleurde slagroom. Maar wil jij je kind iets gezonders voorschotelen kun je ook een worteltaart of een andere gezondere taart maken natuurlijk.

Outfit

Sommige ouders vinden het fantastisch wanneer hun kindje een kort rokje draagt met eventueel bijpassend haarbandje. Of voor de jongens een leuke tuinbroek of een broekje met stropdas. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je baby alleen in luier of romper neer te zetten. Zoek, als je het niet goed weet, vooraf op Pinterest of via Google naar leuke cake smash foto’s zodat je kan zien wat je het mooist vindt. 

Locatie 

Ga je naar een speciale locatie om de fotoshoot te houden? Denk bijvoorbeeld aan een mooi park, of de studio van een fotograaf. Of wil je het liever thuis doen? Denk dan ook aan praktische zaken als de ondergrond of vloer waarop je kindje zit. Je moet er niet aan denken om de taartresten uit je parket te moeten peuteren. Oh en als je een heel enthousiast kindje hebt kan het ook gebeuren dat de muren en/of het plafond onder zit. Houd daar zeker rekening mee. 

Mijn tip is dan ook om ieder geval al genoeg doekjes, washandjes en handdoeken klaar te leggen. Wat ook leuk is, is om een badje klaar te zetten waar je kindje dan lekker in kan spetteren na alle smurrie. Dit zorgt ook meteen voor leuke ‘na-foto’s’.

Versiering

Wanneer je denkt dat je er met een taart, outfit en locatie er al bent zit toch echt mis. Want een van de belangrijkste dingen is misschien wel de versiering. Want hoe leuk jouw kind ook is en hoe mooi de taart er ook uitziet. Als je alleen een witte achtergrond hebt dan oogt dat een beetje saai en weinig feestelijk. Denk dus ook eens na over ballonnen, vlaggetjes, confetti, pompoms en andere dingen die je op de foto wilt. Kies je een (kleur)thema dan is het leuk wanneer alles bij elkaar past. Zorg er echter voor dat het ook weer niet té druk wordt en het je kindje afleidt van de taart.

Fotograferen

Ga je zelf alles op de gevoelige plaat vastleggen? Of huur je liever een fotograaf om dat te doen? Dat laatste kan heel prettig zijn, omdat je zelf alleen maar op je kindje hoeft te letten tijdens de shoot. De rest wordt allemaal voor je geregeld (behalve de outfit dan). Hou dan wel rekening met het prijskaartje! Een goedkopere optie kan dan zijn om een goede vriendin te vragen je te komen helpen.

Zelf een cake smash organiseren?

Je kunt natuurlijk zo’n cake smash ook gewoon zelf organiseren! Dit deed ik eerst samen met een blogvriendin voor haar zoontje en later voor mijn eigen dochter. Je moet dan wel wat meer regelen dan wanneer je het een professionele fotograaf laat doen, maar het kost ook een stuk minder. Beide manieren hebben dus zo hun voor- en nadelen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt.

Wat je allemaal nodig hebt dat kun je hierboven natuurlijk al grotendeels teruglezen, maar ik ga binnenkort nog een artikel schrijven met daarin een stappenplan om een succesvolle cake smash zelf te organiseren. Deze deel ik dan uiteraard in dit artikel. Wil je alvast zien hoe het behind the scenes eruit ziet tijdens een cake smash? Of ben je benieuwd naar het resultaat van mijn eerste cake smash fotoshoot? Daar heb ik natuurlijk ook al wat artikelen over geschreven.

Het maken van een Giant Cupcake voor de cake smash

Voor zowel mijn eigen dochter als voor het dochtertje van een oude vriendin heb ik zelf de taart voor de cake smash gemaakt. Wat je veel ziet is dat men een giant cupcake maakt en ik snap wel waarom, het ziet er gewoon heel gaaf uit. Je kunt deze giant cupcake met fondant bekleden en er heel veel tijd mee kwijt zijn. Maar ook met alleen een grote cupcake en daar bovenop botercreme krijg je al een heel gaaf taartje voor de smash.

giant cupcake cakesmash

Wil je weten hoe ik hem gemaakt heb? Hier vind je mijn DIY voor deze giant cupcake. Enorm simpel, maar vooral ook erg lekker..

Een uitnodiging maken van de cake smash foto’s

Wat vele ouders doen is de foto’s van de cake smash gebruiken voor de uitnodiging. Dit zijn vaak zulke leuke spontane foto’s, wie kan dat nou weerstaan? De uitnodiging kun je heel makkelijk zelf maken met een programma zoals Canva of Picmonkey. Je kunt hem dan digitaal verzenden of bijvoorbeeld via een print bedrijf laten afdrukken.

Ik zelf kon niet kiezen tussen de foto’s en heb een compilatie gemaakt van een aantal detailfoto’s en foto’s waarop je mijn dochter ziet genieten. Maar je kunt natuurlijk ook juist één foto gebruiken voor op de uitnodiging.

Cake smash inspiratie

Heb je nog meer inspiratie nodig voor de cake smash van jouw kleintje? Ik deelde al een aantal fijne inspiratie foto’s in dit artikel, maar ook op Pinterest is ontzettend veel te vinden. Bedenk van te voren goed wat jouw stijl en smaak is, want je wordt echt bedolven met allerlei verschillende stijlen en soorten. Maak mapjes en orden de foto’s op versiering, taart, outfit en thema. Zo kun je bij elke foto wel iets zien wat je bevalt. Als je dan duidelijk erbij zet wat dat is kun je wellicht ook een moodboard maken voor de fotograaf of voor die ene vriendin die je komt helpen.

Heb jij wel eens een cake smash georganiseerd?

2 reacties op “Cake smash – Van organiseren tot de leukste inspiratie

Reageren is niet mogelijk.