“Ik kies niet meer voor veiligheid ten koste van mezelf”

Vandaag aan het woord: Cindy Stal; intuïtief coach, ondernemer en blogger. Zij heeft een burn-out gehad en vertelt hier openhartig over. 

Toen ik 16 was, moest ik een studiekeuze maken. Ik had na de HAVO geen idee wat ik wilde, geen enkel idee. Mijn leraren en vader zeiden dat de HEAO een veilige keuze was en dus schreef ik me in. Ik heb me door mijn opleiding heen geworsteld, zonder ook maar enige passie en ben na mijn afstuderen meteen gaan werken. 11 Jaar heb ik gewerkt binnen de Sales en Marketing. Verschillende functies uitgevoerd, binnen verschillende bedrijven. 60 Uur per week gewerkt en (maar) 32 uur per week gewerkt. Jarenlang beslissingen genomen omdat het de verstandigste waren. Verstandig vanuit een schijnveiligheid, maar uiteindelijk niet de verstandigste keuzes bleken voor mij.

Ondanks dat ik altijd goed ben geweest in mijn werk, voelde het diep van binnen vaak niet goed. In het weekend was ik doodmoe en op de achtergrond was er vaak een stemmetje dat zei “het klopt niet”. Maar wat is er nu makkelijker dan zo’n stemmetje gewoon negeren? En dat kon ik best goed en ook redelijk lang. Ik wist ook niet dat het anders kon. Luisteren naar mijn gevoel vond ik eng en te confronterend. Tot mijn ex-man ongeneeslijk ziek werd. Op een avond zat ik alleen in de ziekenhuiskapel en wist ineens heel duidelijk: dit is het niet. Wat het wel was, wist ik ook niet. Alleen diep van binnen was er een duidelijk weten dat iets niet klopte.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De burn-out

Ik heb wekenlang mijn ex-man verzorgd en daarnaast hard gewerkt. Ik vergat mezelf helemaal en uiteindelijk gaf mijn lichaam aan dat het niet meer verder wilde. Mijn lichaam was even helemaal klaar; ik was even helemaal klaar. Wat vond ik dat erg om toe te geven. Niet alleen thuis, maar vooral ook op mijn werk. Ik was net op een nieuwe afdeling begonnen en dit kon toch niet nu?

Ik kwam thuis te zitten en durfde de deur niet meer uit. Autorijden ging niet, alles kwam veel te dicht en heftig op me af. Ik was letterlijk overprikkeld en het enige dat hielp was rust en stukjes met de hond wandelen. Toen ik aan de slag ging met een psycholoog kwam naar boven wie ik echt ben. En dat was niet de persoon die ik op dat moment was. Mijn huwelijk liep al lang niet meer goed, mijn werk was niet wie ik ben en met mijn gezondheid was ik ook verre van blij. Daar stond ik dan na de tweede afspraak. Alle peilers van mijn leven klopten niet. Ik leefde wel, maar niet het leven waar ik blij en gelukkig van wordt. Mijn lichaam wilde zo niet meer verder en ik moest wel luisteren. Niet alleen meer doen, maar echt gaan voelen en ervaren wie ik ECHT ben.

Het roer ging om!

Ik kon er niet meer omheen en heb mijn leven drastisch omgegooid. Dat ging niet vanzelf en niet zonder verdriet. Alleen ik wist diep van binnen wel dat dit de juiste beslissing was. Hoeveel mensen niet gezegd hebben, weet je wel zeker dat je wilt scheiden en het huis wilt verkopen? De markt is er helemaal niet goed voor en dat was ook zeker niet zo. Ik ben uiteindelijk gescheiden en stond zonder huis, maar met 20k schuld op straat. Ik werd dat jaar 30 en woonde weer even bij mijn ouders. Die verjaardag vergeet ik nooit meer. Gescheiden, terug bij pap en mam, een hoge schuld en op zoek naar een nieuwe baan. Dieper kon ik voor mijn gevoel niet zakken. En toch, heel dubbel, voelde ik me ook nog nooit zo goed. Zo vrij en dichtbij mezelf. Moeilijke beslissingen en die zeker niet vanzelf gingen, maar van binnen wel weten dat het goed is. Nog niet alles was duidelijk, maar er kwamen wel weer nieuwe deuren die open gingen met nieuwe mogelijkheden.

burn-out

Ik heb me aangemeld bij een sportschool. Merkte dat bewegen me goed deed; zowel voor mijn lichaam als mijn hoofd. Ik heb mijn eet- en leefgewoonten aangepast en ben letterlijk en figuurlijk opnieuw begonnen. Ik viel 30 kilo af, terwijl lijnen eerder jarenlang niet lukte en voelde me steeds dichterbij mezelf komen.

Ik kreeg een nieuwe baan, maar ook deze voelde niet goed. Eigenlijk zei mijn gevoel dat direct, maar ook nu negeerde ik het weer. Ik kon een dag minder werken voor hetzelfde salaris, had fijne collega’s en het was dichtbij huis. Allemaal schijnveiligheid. Ik pakte een nieuwe studie op en ging schrijven. Iets wat ik altijd graag deed, maar nooit over gedacht had te gaan delen met de wereld. Al schrijvende vormde zich mijn verhaal en dat werd de basis voor mijn ebook en de methode waarmee ik nu binnen mijn praktijk werk. Waarmee ik vrouwen help hun burnout om te zetten in kracht. Om voorbij schijnveiligheid te durven stappen. De stem van hun hart altijd duidelijker te laten horen dan de stem van angst.

Mijn burn-out heeft me krachtig gemaakt

En uiteindelijk heb ik vorig jaar de stap genomen en mijn baan opgezegd. Na weken twijfelen, wikken en wegen. Nu heb ik mijn eigen coaching praktijk en laat ik vrouwen zien dat persoonlijke ontwikkeling ook op een plezierige manier kan. Leer ik ze te luisteren naar en te vertrouwen op hun gevoel. Een leven weer in balans, licht en vol plezierige ervaringen. Vanuit je gevoel kun je de mooiste ervaringen neerzetten. En gaat dat zonder slag of stoot? Nee, niet altijd en het is ook niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk wel het juiste. En zet je de eerste stap, dan zie je al heel snel de bevestiging dat de weg die je ingaat de juiste is voor jou.

Ik kan nu terugkijkend zeggen dat mijn burnout me krachtig heeft gemaakt. Dat het de kans was om te doen en te zijn wat goed voor mij is. En gaat dan alles probleemloos? Nee, in het leven blijven denk ik altijd ups en downs, maar ik herken ze wel sneller en luister nu naar de hints die het leven me geeft. Ik kies niet meer voor veiligheid ten koste van mezelf. En dit is soms best eng, maar ik zou ook niet meer binnen dat keurslijf willen leven zonder te weten wie ik echt ben. Zonder te doen waar ik blij van word en waardoor ik de tijd en de wereld om me heen even vergeet.

16 reacties op ““Ik kies niet meer voor veiligheid ten koste van mezelf”

Reageren is niet mogelijk.