Brabantsedag: het leukste uitje van de zomervakantie

Brabantsedag leukste uitje brabant

Zondag 27 augustus is de laatste vakantiedag voor kinderen in het zuiden. Wil je de zomervakantie goed afsluiten? Neem de kids die zondag mee naar Heeze – naar de Brabantsedag!

Wat is de Brabantsedag in Heeze?

De Brabantsedag, gehouden op de laatste zondag van augustus, is zowel het grootste theaterparade-evenement van het jaar als in heel Nederland. Elk jaar verzamelen tienduizenden bezoekers zich in Heeze, een dorpje nabij Eindhoven, om dit spektakel bij te wonen. Zestien wagenbouwersgroepen, bestaande uit meer dan tweeduizend acteurs, trekken door de straten met adembenemende theaterdecors die huizenhoog zijn. Deze unieke gebeurtenis biedt een mix van cultuur en amusement, en is vooral een geweldige ervaring voor kinderen.

Brabantsedag in Heeze – 27 augustus 2023

Hele dag vermaak

Als je alleen voor de Parade komt, zul je de hele middag goed bezig zijn. Maar zelfs voordat de Parade van start gaat, valt er genoeg te beleven in het dorpscentrum. Er is een overvloed aan straattheater, muzikanten vermaken het publiek op verschillende pleinen en er zijn speciale activiteiten voor kinderen. Bovendien zie je stiekem al veel wagenbouwers in grime en prachtige kostuums richting de opstelplaats lopen. Er is dus genoeg voorpret te beleven!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Onbewust genieten van cultuur en historie

Een bezoek aan de Brabantsedag is een totaal andere ervaring dan bijvoorbeeld een trip naar een museum. Historische gebeurtenissen worden hier namelijk tot leven gebracht door de acteurs, met de praalwagens als prachtige decors. Het is veel boeiender om naar te kijken! Wat het nog specialer maakt, is dat kinderen vaak niet beseffen dat ze onbewust veel leren tijdens het kijken naar de parade.

Brabantsedag Heeze
Foto gemaakt door Malou Evers

In 2023 zullen er 16 fascinerende uitvindingen en ontdekkingen worden gepresenteerd, waarvan je misschien niet eens wist dat ze oorspronkelijk bedacht waren door iemand uit het Hertogdom Brabant. Van de ontwikkeling van asfalt tot de oerknaltheorie, alles komt aan bod. Het is een unieke kans om meer te weten te komen over deze Brabantse bijdragen aan de geschiedenis.

De wagenbouwers als voorbeeld

Kinderen bruisen van dromen en ambities. De ene droomt ervan om later het theater in te gaan, terwijl de ander geen genoeg kan krijgen van knutselen. Bij de Brabantsedag worden kinderen meegenomen in een theatrale wereld waar ze hun ogen uitkijken naar de indrukwekkende bouwwerken. Op een interactieve wijze tonen de wagenbouwers wat er allemaal mogelijk is wanneer je samenwerkt.

Brabantsedag theaterparade-Victor-Coffa
Foto gemaakt door Victor Coffa

Begrijpbaar voor iedereen – ook voor de kleine kids

Geloof mij, kinderen zien meer dan volwassenen denken. En de wagens zitten vol met details. Extra leuk kijken dus! De teksten in de Paradegids helpen je met de achterliggende gedachte van de thema’s van de wagens. Iedere tekst in de Paradegids is vertaald in Jip en Janneke-taal. Hoef jij de moeite niet te doen om het ze uit te leggen!

Gratis toegang voor kinderen tot en met 12 jaar

Ja echt, kinderen tot en met 12 jaar hebben geen entreebewijs nodig. Dat is nog eens een meevaller! En nee, het is niet eng. Ook niet voor kinderen onder de 12 jaar. Op de meeste wagens doen zelfs (ook kleine) kinderen mee als ware acteurs.

De uitgelichte foto is gemaakt door Malou Evers