Borstvoedingsweek: mijn ervaringen

Het is internationale borstvoedingsweek van 1 augustus t/m 7 augustus. In Nederland wordt de borstvoedingsweek in week 40 gehouden maar toch wilde ik er aandacht aan besteden. Ik zag namelijk op Instagram al verschillende foto’s voorbij komen waaronder die van Jess en haar foto’s vind ik gewoon zo geweldig. Zij geeft al bijna 2 jaar borstvoeding en ik heb daar niets meer dan respect en bewondering voor!

Ik vertelde mijn verhaal rondom borstvoeding al eerder in een blog dus daar ga ik niet heel erg over uitweiden. Waar ik het dan wel over wil gaan hebben is hoe dubbel het soms voelt en hoe het niet geven van borstvoeding mij bijna dagelijks nog beïnvloed. Als eerste wil ik zeggen dat ik zie en weet dat Fay het super doet met de flesvoeding. Ze groeit echt goed, ze is een enorm sterk meisje en is eigenlijk tot nu toe (dan tel ik even die eerste maand niet mee) niet ziek geweest. Ook sta ik nog steeds achter onze keus om te stoppen met borstvoeding. Het kon niet anders. Mijn hoofd weet dus dat dit het beste is voor Fay.

En toch hé.. Ondanks dat ik weet dat dit het beste is, kan ik het nog steeds niet accepteren! Mijn gevoel roept gewoon “je hebt gefaald!” en dat maakt me enorm verdrietig. Het is niet zo dat ik niet naar borst voedende moeders kan kijken. Juist het tegenovergestelde. Ik vind het alleen maar mooi en fijn als anderen het kunnen en ik gun ze dat ook enorm. Maar ik kan nog steeds regelmatig een potje janken omdat ik heb moeten stoppen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Op zulke momenten pak ik mijn meisje stevig bij me en knuffel ik haar tot mijn tranen op zijn. En wanneer zij ligt te slapen is de hond of mijn man de sjaak. Ik hoop dat op een dag, mijn verstand en mijn gevoel op één lijn liggen en tot die tijd ga ik terug in de tijd naar de periode dat ik wel borstvoeding gaf….. En koester ik die momenten met heel mijn hart! borstvoedingsweek

13 reacties op “Borstvoedingsweek: mijn ervaringen

 • Mooi geschreven meis. Je hebt er alles aan gedaan volgens mij. Weet je, ik geef vooral zolang borstvoeding omdat vrijwel alles meezat en ik besef me heel goed dat dat eerder de uitzondering dan de regel is. Knap dat je alsnog dit blogje online zet. Dikke knuffel! X

 • mooi geschreven. Het was gewoon op dat moment het beste voor jou en je hebt er alles aan gedaan. Als volgende keer dingen anders lopen is er een grote kans dat wel lukt. Komt zeker goed.. x

 • Je hebt echt niet gefaald! Je hebt gedaan wat voor jullie het beste was! Knuffel je dochter, man en hond vooral, hartstikke fijn. En ook zonder borstvoeding worden kinderen groot!

 • Erg mooi en eerlijk geschreven! Kan me voorstellen dat het als falen voelt maar dat moet je toch echt van je afzetten! Je doet het beste voor je kindje 🙂 Als ik ooit een kindje krijg hoef ik de keuze niet te maken, ik zou het sowieso flesvoeding geven.

 • Ah meis 🙁 Je hebt echt totaal niet gefaald, moet je eens zien wat je op de wereld gezet hebt! Dat noem ik geen falen hoor… Maar ik kan me wel vinden in je gevoel, denk ik… Ik wil ook zo zo zo graag borstvoeding gaan geven straks en ik hoop ook zo erg dat het mij en mijn zoontje gaat lukken. En wat een prachtige foto’s trouwens <3

 • Mooi geschreven meis en (helaas) herkenbaar. Ik heb na 2 weken ook moeten stoppen. In mijn geval omdat de productie laag was en bleef en ik alleen nog maar met voeden en kolven bezig was. Ik hoop dat het bij een eventuele tweede wel lukt, maar kan er soms ook nog wel verdrietig om worden.

 • Ik zie het helemaal niet als falen. Je hebt het toch geprobeerd? Op een gegeven moment kon je gewoon niet anders. Hier lukte de eerste borstvoeding niet. Simpelweg omdat zoonlief de borst niet snapte. Ik ben een week bezig geweest met vinger voeden en kolven. Elke dag stond in het teken van voeden.Was de kleine aan het huilen kon ik niets omdat ik aan het kolven was. Vreselijk. Niks geen genieten van de kraamweek. En toen zij de kraamzorg die zag dat ik er door heen zat; borstvoeding geven is goed en heel mooi maar het beste wat je je kindje kunt geven is moederliefde. En toen heb ik besloten er mee te stoppen en flesvoeding te gaan geven Dus meid je hebt niet gefaald. Jij geeft Fay ontzettend veel liefde. En dat is het allerbelangrijkste.

 • Wat een mooie foto’s! En je hebt het nog lang vol gehouden zeg! Ik weet niet of ik met zoveel pijn had door gezet. Bij mij ging het vrij makkelijk, maar bij jou is het echt geen falen hoor!

 • Niet denken dat je hebt gefaald! Je hebt alles gedaan wat je in vermogen lag om Fay te voeden. Helaas gaat borstvoeden niet altijd zo vanzelf en makkelijk als je bij sommige moeders ziet. Jij hebt er alles voor gegeven om je kleintje borstvoeding te geven en hebt dat ondanks alles toch 4,5 week volgehouden. Wees daar trots op en vergelijk je niet met anderen die het langer vol kunnen houden. Er zijn genoeg moeders die er uit gemak niet eens aan beginnen. Denk daar maar aan als je je weer eens verdrietig bent. Jij hebt het namelijk maar wel mooi gedaan!

 • Mooi geschreven. Kwetsbaar opgesteld. Ik denk dat je het juist heel goed hebt gedaan. Alles wat je deed en doet, doe je voor je kind. Dat is dapper en onzelfzuchtig. Mooi!

 • Mooi geschreven.
  En je hebt echt niet gefaald!
  Dit was eenmaal de beste keus. Ookal is het geen borstvoeding hoe jammer ook. Maar je hebt zeker niet gefaald hoor!!

  Dikke knuffel

Reageren is niet mogelijk.