Borstvoeding – waarom ik het graag wil geven maar niet ga doen

Borstvoeding. Het is nogal een punt van discussie. De discussie gaat dan niet over of het goed is voor je. Nee daar is vrijwel iedereen het wel over eens. Borstvoeding wordt gemaakt door het lichaam van de moeder en bevat dan ook de beste voedingsstoffen voor je kindje. Nee de discussie gaat veelal over het wel of niet geven en waarom wel of niet.

De eerste zwangerschap

Bij mij was er geen discussie mogelijk. Ik wilde heel graag borstvoeding geven. Het intieme van het geven van borstvoeding aan je kindje en het feit dat dit qua voeding gewoon het beste is overtuigde mij al snel. Dat borstvoeding geven bij de meeste moeders niet vanzelf gaat en je nogal wat tegenslagen kunt krijgen daar dacht ik niet eens over na. Wat voelde het goed die eerste keer aanleggen. Ik voelde me, ondanks dat ik nog half van de wereld was door alle medicatie, op en top moeder zo met mijn dochtertje aan de borst. Er is dan ook een pracht foto van gemaakt die ik nog steeds enorm koester.

Toch heb ik maar een week borstvoeding gegeven. Of eigenlijk nog minder, aangezien ik op dag 5 vooral aan het kolven was in plaats van live voeden. Doordat onze dochter gehaald is kwam de borstvoeding maar moeizaam op gang en ook lukte het niet goed om aan te leggen. Aangezien Fay meer dan 10% afviel en bleef afvallen ging ik kolven en bijvoeden met flesvoeding. Na een week moest ik stoppen met borstvoeding omdat bleek dat mijn dochter het herpes virus in haar hersenen had en ze mij ook geïnfecteerd had.

Lees ook: Rollercoaster – herpes virus baby

herpes baby

De tweede zwangerschap

Tijdens de intake van mijn verloskundige werd gevraagd of ik al wist of ik borstvoeding of flesvoeding ging geven. Mijn antwoord was instinctief: borstvoeding. Dat het de vorige keer niet lukte en uiteindelijk zelfs niet meer mocht speelde wat mij betreft geen parten. Ik had een nieuwe kans gekregen met deze tweede baby en hoopte dit keer echt dat het zou lukken.

Ik begon mezelf meer in te lezen over borstvoeding want dat had ik de vorige keer niet gedaan. Ook schreef ik me in voor een cursus over borstvoeding en had ik al de gegevens van de lactatiekundige zorgvuldig opgezocht. Ik zou alles op alles zetten om het te laten slagen.

Maar mag je eigenlijk wel borstvoeding geven, gezien wat er bij de eerste is gebeurd?

Tot daar opeens de vraag kwam van iemand of ik überhaupt wel borstvoeding mocht geven. He wat? Daar had ik niet eens over nagedacht. Er was ook nog niemand geweest die de vraag stelde. Of daar aan twijfelde. Maar deze vraag liet mij wel twijfelen. Dus ik legde het voor aan mijn SPV-er van het ziekenhuis en aan de verloskundige. Ook zij hadden hier niet aan gedacht maar vonden het heel goed dat ik met de vraag kwam. Beide konden me echter geen antwoord geven, maar verwezen me wel door naar de lactatiekundige. Zij zou vast het antwoord wel weten.

Lees ook: Waarom een koortslip levensgevaarlijk kan zijn

Waarom ik dus geen borstvoeding kan geven

En ze hadden gelijk. De lactatiekundige hoorde mijn verhaal aan en had daarna een schat aan informatie voor me. Het risico dat de herpes weer terug komt bij mij is vrij groot. Je hebt dan namelijk een verminderde weerstand en het is ook een vrij stressvolle periode: de komst van een kindje. Aangezien ik de infectie ook aan beide borsten heb gehad kun je ook niet zeggen van “we geven alleen de gezonde borst”. Want in dit geval is er dus geen gezonde borst.

Hoe groot het risico precies is dat is uiteraard niet te bepalen. Maar aangezien het herpesvirus bij een baby dodelijk kan zijn gaan wij het risico niet nemen. Onze dochter heeft al op sterven gelegen door dit vreselijke virus en dus nemen wij alle maatregelen om een volgende keer te voorkomen. Ook nu dit dus betekent dat ik geen borstvoeding kan geven hierdoor.

Vergis je niet, dit was echt geen makkelijk besluit. Of ja, het besluit was makkelijk want de gezondheid van onze zoon gaat boven alles. En in dit geval is borstvoeding geven dus een risico voor de gezondheid. Maar ik vond en vind het wel enorm moeilijk. Want wat had ik graag borstvoeding gegeven. Wat had ik graag weer genoten van dat mooiste moment vlak na de bevalling: je baby die bij jou drinkt.

Wat had ik graag…

57 reacties op “Borstvoeding – waarom ik het graag wil geven maar niet ga doen

 • Heftig zeg! Hier is het helaas niet gelukt… kijk daarom nu naar het positieve: zo heeft de papa ook meer momentjes met zijn zoon omdat hij nu ook voeding kan geven.

 • Gezondheid boven alles natuurlijk! Maar nooit meer dat moment samen met je baby hakt er dan toch wel in. Hier is t helaas niet gelukt door complicaties na de keizersnede maar ik mocht het proberen! ?

 • Lijkt me inderdaad een heel moeilijke beslissing, vooral vanwege het emotionele aspect van borstvoeding. Maar goed dat iemand het je vroeg waardoor jullie het op tijd konden uitzoeken. Goed ook dat je je verhaal doet voor anderen, zal niet makkelijk zijn geweest. ?

 • Ik wist dat ook noet, dat het dan niet meer kan. Goed dat je voor de gezondheid van de kleine man gaat (uiteraard zou ik bijna zeggen). Al kan ik me voorstellen dat het toch een tegenvaller is als je het niet nog eens kan proberen.

 • Wat een vreselijke periode moet het voor je geweest zijn. De keuze om dan geen borstvoeding te geven is niet anders dan begrijpelijk, maar dat de telleurstelling er is begrijp ik.

 • Oh lieverd wat een machteloze situatie… Wat goed van jullie dat dit tot de bodem is uitgezocht en dat jullie zoontje straks niet aan de vreselijke risico’s wordt blootgesteld!!! Ik las gister op Twitter dat je bang zou zijn voor vervelende reacties, maar ik mag toch hopen dat er niemand lelijk reageert op dit gevoelige onderwerp!!! Geen haar op mijn hoofd die er ook aan zou denken om maar 1 druppel borstvoeding te geven als je weet wat er kan gebeuren met je kleine baby! Een hele gevoelige situatie Nicole maar knap dat je erover schrijft! Ennee… Moet je eens zien hoe leuk en goed onze eerste kindjes het doen op cupasoup Nutrilon flavour 😉 Dikke kus!

  • Hahaha ja die doen het super!! I know I know.. tis ook gewoon een stom gevoelsdingetje. Mn lichaam heeft aan alle kanten gefaald die eerste keer. Dus ik vestig nu vrijwel al mn hoop op een “normale” bevalling. Zul je zien…

 • Lijkt me een buitengewoon verstandig besluit. Wegens vasospasmen is borstvoeding geven hier ook een ramp. Deze keer maar tien dagen volgehouden. Mocht er ooit toch een derde komen, begin ik er niet meer aan.

 • Eigenlijk heb je hier helemaal geen keuze in, want je gaat uiteraard voor de gezondheid van jullie kindje. Moet ontzettend moeilijk zijn. Maar zoals je al aangeeft: gezondheid gaat voor!

 • Och lieverd! Ik had het zo gehoopt voor je. Je schrijft het heel mooi, alles voor jullie zoon, dus dan is geen borstvoeding de beste keuze. Gezondheid gaat voor alles en als het een risico is, zeker niet doen. Hij heeft nu al een fantastische mama?

 • Groot gelijk! Met je kleintjes moet je het zekere voor het onzekere nemen, alleen jouw eigen gevoel erover moet dan nog een plekje krijgen. Voor je het weet mag je lekker knuffelen met hem!

 • Wat ontzettend kl*te, zeker als je het zelf zo graag wilt. Uiteindelijk staat natuurlijk de gezindheid van jou en je kleintje voorop, maar het is heel logisch dat je hier zo van baalt. ‘Gelukkig’ is de kunstvoeding tegenwoordig ook een goed alternatief en gaat het allemaal goed komen. Succes nog de komende weken en geniet er toch ook nog een beetje van!

 • Heftig nicole ik snap heel goed dat je dit besluit hebt genomen, maar dat je het wel moeilijk vindt. Gelukkig is kunstvoeding in NL ook heel goed. <3

  • Ja gelukkig wel. Maar tis gewoon rot. Zie zulke mooie intieme foto’s en verhalen voorbij komen. Dat wil ik ook. Is met een fles toch heel anders.

 • Wauw dat is heftig, gelukkig kwam je hier op tijd achter. Kan me heel goed voorstellen dat het een domper voor je is.

 • Heftig zeg! Zeker als je het zo graag wil! Maar een herhaling van bij je dochter wil je inderdaad gewoon nooit meer meemaken! Sterk dat je hier zo mooi over schrijft! ? ( gewoon even iets wat ik me afvroeg.. kan je ook niet de eerste paar dagen eventueel kolven en je dan laten testen of het er weer is? Of kan het op elk willekeurig moment weer terug komen? )

  • Bedankt voor je lieve reactie. Om je vraag te beantwoorden. Dit is ongeveer net zoals bij een koortslip. Alleen dan op een andere plek. Het kan dus op elk willekeurig moment terug komen. Sterker nog, tijdens deze zwangerschap is het al eens terug geweest.

 • Wat goed dat je het helemaal uit hebt aten zoeken. En in jouw geval heb je inderdaad geen keuze, gezondheid staat voorop. Kan me voorstellen dat je het er moeilijk mee hebt, dikke knuffel voor jou!

 • Wat moet dat voor je gevoel tegenvallen, ondanks dat je nu weet dat er geen keuze is en de gezondheid van je zoontje voorop staat. Eigenlijk wel een geluk dat iemand er naar vroeg, ik zou er ook niet stil bij staan namelijk.

 • Wat goed dat je die vraag gesteld hebt zeg! Ik zou daar ook niet bij stil gestaan hebben. Je moet er toch niet aan denken dat je tweede kleintje ook zo verschrikkelijk ziek zou worden…Gelukkig bestaat er kunstvoeding!

 • Wat heftig zeg. Nog nooit van gehoord, goed dat je deze vraag gesteld hebt. Ik ben nu net na 14 mnd gestopt met de borstvoeding en als ik één ding heb geleerd van 2 x bv geven is dat het soms gewoon is zoals het is en dat alles niet zo makkelijk is als je van tevoren dacht (zeker ook niet mét borstvoeding). Met een fles wordt je kindje gelukkig ook gewoon gezond groot en met alle liefde ernaast is er niks waar je je zorgen over hoeft te maken. Veel geluk gewenst!

 • Je hart kan nog steeds pijn hebben ook al Maak je met je hoofd een verantwoorde, weloverwogen beslissing. Ik voel met je mee.

 • Wel heel jammer omdat je het zo graag wil maar inderdaad gezondheid gaat voor!
  Na mijn eerste (mislukte) ervaring met borstvoeding kies ik nu zonder twijfel voor kunstvoeding maar heb soms wel het gevoel dat ik die keus moet verdedigen.

  • Dat is denk ik met alles. Er zijn niet voor niets zoveel “mommy wars” gaande. Anderen schijnen het altijd beter te weten. Doen wat voor jou goed voelt.

 • Wat lijkt me dit onwijs moeilijk, zeker als je zelf heel graag zou willen. Maar het is absoluut de beste keuze, je wil echt geen herhaling. Dikke knuffel. ?

 • Wat naar maar beter idd dat je het dan niet doet. Je hoeft je niet schuldig te voelen. Flesvoeding is tegenwoordig ook goed hoor ;-))

  • Oh maar ik voel me ook niet schuldig naar mijn zoontje toe. Fay is ook groot geworden op flesvoeding. Of ja groot.. haha. Maar tis meer mijn eigen gevoel erbij. Ik had zo graag…

 • Waw, ik wist niet dat er ook risico’s verbonden zijn aan borstvoeding geven… Gelukkig heb je er op tijd aan gedacht!

 • Annemieke Stravens-Coolen zegt:

  Hoi Nicole,
  Ik begrijp wat je zegt als je stelt dat je dat extra speciale momentje samen zult gaan missen. Een baby aan de borst is natuurlijk ook extra intiem. In jouw geval heb je die keuze moeten maken om gezondheidsredenen, maar er zijn ook genoeg moeders die die keuze maken zonder dat er risico’s in het spel zijn. Hierbij is het net wat Esther zegt: het lijkt alsof je je dan naar de buitenwereld moet verantwoorden, dat (misschien alleen in je eigen hoofd hoor…) toch in twijfel wordt genomen of je wel een goede moeder bent dan. Er zijn vele redenen waarom een moeder (of andere ouder) kiest voor flessenvoeding. In mijn ogen is het vooral belangrijk dat in alle rust gevoed kan worden en iedereen daarvan kan genieten: zonder gehannes met aanleggen, vacuüm houden, kloven, stuwing of wat dan ook. Het zou fijn zijn als daar ook (meer) aandacht voor zou zijn. Daar groeit iedereen van… 😉

  • Hoi Annemieke, dat klopt helemaal. Maar ik vertel nu gewoon puur mijn eigen verhaal en gevoel. Als ik bewust had gekozen voor flesvoeding om andere redenen dan had ik dat ook beschreven. Maar nu moest ik gewoon even mijn verdriet en verhaal kwijt. Ik ben er verder helemaal mee eens dat je moet doen wat voor jezelf goed voelt. Om welke reden dan ook.

 • Wat goed dat je vragen bent gaan stellen! Het lijkt me heel moeilijk om die keus te moeten maken als je zo graag bv wil geven. Zeker als het bij de eerste niet gelukt is. Mooi om dit stuk te lezen

 • Wat een heftige periode zal dat voor jullie zijn geweest! Ik kan me voorstellen dat het wat tegenvalt als je het graag zou willen geven maar het kan niet. Goed dat je het gevraagd hebt, de gezondheid van je zoontje is het belangrijkst!

 • Jammer dat het niet gaat terwijl je het wel graag wilt. Maar ik vind het een hele goede keuze van jullie! Daar kan je alleen maar trots op zijn.

 • De kraamweek is een aanslag op je weerstand, dus ik vind het heel verstandig dat je zo ver vooruit gedacht hebt en informatie hebt gezocht! Zelf kreeg ik een enorme koortslip in mijn kraamweek door die verminderde weerstand, dat was al gedoe, laat staan dat je melk besmet raakt!!. Je bent nu al de beste moeder voor je jochie, aangezien je het beste besluit neemt voor hem. En weet je lieve Nic… Liefde zit ‘m niet in soort voeding <3

  • Dank je lieve Jessica. Rationeel weet ik dat het goed is zo. Maar blijft een gevoelsdingetje en ik gunde het mezelf zo hahaha

 • Helemaal gelijk dat je deze keuze hebt gemaakt, hoe moeilijk je het ook vind dat je geen borstvoeding kan geven. Maar als het risico te groot is dat je kindje er ziek van wordt dan doe je er alles aan om dat te voorkomen. Fijn dat je van te voren zoveel heb uitgezocht over borstvoeding en dat je nu weet waar je aan toe bent.

 • Wat een domper voor je! Dan heb je idd geen keuze! Gezondheid gaat voor! Zelf alleen bij de 1e 1 week BV gegeven en nog 2,5 week gekolfd :! Na de kraamweek zelf 2 weken hartstikke ziek geweest met 3 ontstekingen in 2 borsten. Voor mij stond t toen vast. Die ellende niet nog een keer.

 • Wat goed dat iemand die vraag stelde dan. Wel super balen vooral als je het zo graag wilde, maar je keuze is zo logisch rn goed. Dit risico wil je niet nog een keer lopen

 • Oh wat moet dat moeilijk zijn. Na al die voorbereidingen en vastberadenheid blijkt dat je dan toch niet mag. Ik wist niet dat het herpes virus zo erg kon zijn. Ik heb regelmatig last van koortsblazen, extra oppassen dus! Ik vind het erg moedig dat je hierover schrijft. Gezondheid boven alles natuurlijk!

  • Dank je. Ja ze waarschuwen niet voor niets dat je met koortslip echt niet in de buurt moet komen van een (pasgeboren) baby.

 • Wat zwaar moet dit voor je zijn. Dat je het zo graag wil en nu jou die keuze eigenlijk ontnomen wordt. Vanzelfsprekend kan je voor het belang van je kind kiezen. Maar dat maakt het niet minder lastiger voor jou natuurlijk.

 • Wow, wat een moeilijke, maar goede beslissing. En dapper om erover te schrijven, want misschien zullen mensen het er toch niet mee eens zijn. Vind het wel belangrijk dat je dit onder de aandacht brengt: je zou het maar niet weten en dan toch borstvoeding geven.

  • Ja tot nu toe gelukkig niemand gehoord over het niet ermee eens zijn. Er valt ook weinig mee eens te zijn of niet. Wij weten wat de risico’s zijn. En ook dat onze dochter bij de 10% hoorde die dit dodelijke virus in de hersenen versloeg. Daar stellen we onze zoon echt niet bloot aan!

 • Mooi omschreven, zo’n moelijke makkelijke beslissing! Jammer dat het niet mag! Maar gezondheid is en blijft het belangrijkste! En de liefde die jij in overvloed te geven hebt!

 • Door geen risico te nemen heb je de beste keuze voor jullie zoontje gemaakt meis. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je straks onbezorgd je zoontje kunt voeden. Daar ga je zeker weten enorm van genieten! Je bent een topper 🙂

Reageren is niet mogelijk.