Boekstart, liefde voor lezen

Zo schreef ik laatst dat ik de liefde voor voetbal met de paplepel ingegoten heb gekregen, maar er is nog iets wat ik echt van mijn moeder heb. Namelijk mijn liefde voor lezen. Ik vrat de boeken bijna op, zo dol was ik op lezen. In het Nederlands en later ook in het Engels. Je vond me elke vrije minuut die ik had met mijn neus in een boek. Nu lees ik niet zoveel meer omdat ik er de rust niet voor vind, maar daar gaat verandering in komen.

Een tijdje terug ontving ik van de gemeente een voucher waarmee ik bij de bibliotheek een boekstart koffertje op kon halen voor Fay. Ik had eigenlijk mezelf nog helemaal niet verdiept in het fenomeen “boekstart” dus ik ging eens googlen. Zo kwam ik al vrij snel op de pagina van boekstart zelf en daar vond ik het volgende:

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke project BoekStart voor baby’s stimuleert dit. De Bibliotheek speelt hierbij een centrale rol. Klik hier voor meer info: flyer Baby’s houden van boeken!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Sinds we verhuisd zijn naar dit dorp wil ik al eens een kijkje gaan nemen bij de bieb en op deze manier werd ik uiteraard nog meer gestimuleerd. In het koffertje van de boekstart zitten namelijk 2 gratis boekjes. En tsjah, ik zou geen Nederlander zijn als dat niet aantrekkelijk in de oren zou klinken.

Maandag was het zover. Ik ging samen met mijn moeder en Fay naar de bibliotheek. Het gebouw vond ik aan de buitenkant al mooi, maar van binnen stal het helemaal mijn hart. Voor een leesfreak als ik zijn zoveel boeken bij elkaar sowieso heel mooi. Maar ook de uitstraling van de hele ruimte sprak me aan. Zoals bij veel dingen hier in dit dorp voelt het gewoon als thuis komen. Alsof je er al jaren komt en iedereen je kent.

En toch… toch is het ook weer hele anoniem. Je kunt er lekker je eigen gang gaan, je verliezen in jezelf! Er is een heel mooi hoekje speciaal voor de kleintjes, met een speelmat waar allerlei leuke boekjes en speeltjes zijn om samen te ontdekken. Daar was Fay, samen met oma, dan ook al snel te vinden terwijl deze mama uitleg kreeg over hoe het allemaal werkte. Omdat het bij mij direct begon te kriebelen en ze een mooie aanbieding hadden besloot ik om zelf ook maar direct lid te worden! Morgen heb ik al een tripje naar de bieb gepland om daar lekker te gaan neuzelen en wat mooie boeken uit te zoeken!

Lees jij graag? En voor de moeders onder ons, zijn jouw kindjes ook lid?

17 reacties op “Boekstart, liefde voor lezen

 • Ja, onze kinderen zijn ook lid. Perfecte uitje, op loopafstand, helaas zijn de openingstijden minder aantrekkelijk. Dan slaapt er altijd wel een. Onze dochter komt er erg graag, ook in te spelen, zingen of voorgelezen te worden. Worden ook speciale peuter- en baby-ochtenden georganiseerd op andere locatie.

 • Je doet me er aan herinneren dat ik nog steeds lid moet worden van de bibliotheek. Ik lees nu te weinig omdat het kopen van boeken best een duur grapje begint te worden.

 • Ik heb er ook van gehoord. Zo jammer dat ze het hier niet hebben. Wilde het ook graag voor Luca, maar helaas. Inmiddels ook nog niet lid. Hij vind het vooral ook leuk om op zijn boeken te bijten. Leek me iets minder handig bij boeken van de bieb. En we hebben zelf ook een hele plank vol boeken voor hem in de boekenkast haha. Nog genoeg te lezen dus.

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Ja de boekjes hier worden uitgewassen voor een volgend gebruik door de bieb. Heb zelf ook wel boekjes hoor, maar toch wel handig. Jammer dat het bij jullie niet is!

  • Beste Minke,

   Jammer om te horen dat je BoekStart nog niet bij jou in de buurt hebt kunnen vinden. Naar welke Bibliotheek ga je meestal met Luca?

   Op onze site (http://www.boekstart.nl/waar-is-boekstart/) kun je precies zien waar je BoekStart kunt vinden.

   Laat ons even weten als BoekStart toch niet bij jou in de buurt te vinden is, dan kunnen we vast wel wat voor je regelen :).

   Hartelijke groet,

   Het team van BoekStart

 • Ik lees heel graag. Niks zo lekker als alles om je heen even vergeten met een goed dik boek op schoot.

  Vroeger ogen mijn zus en ik nog klein waren, waren we al lid van die bieb en gingen we regelmatig een stapeltje boeken op halen. Tegenwoordig ben ik niet meer lid van de bieb, ik lees veel boeken digitaal of ik koop ze, heerlijk!

 • Hier nu ook een weekje lid. Wou al eerder gaan maar onze bieb is niet echt in de buurt. Twijfel nu zelf ook weer lid te worden. Lezen blijft zo fijn!

 • Ja! Wat een geweldig initiatief is Boekstart hè 🙂 Wij gaan met onze zoon ook regelmatig naar de bieb. Thuis lezen we zelf ook veel, dus je ziet dat hij ons begint te kopiëren. Pakt hij ook een boek als wij aan het lezen zijn. Hoewel hij er ook vaak op kauwt…dat heeft hij dan weer niet van ons 😉

 • Ik lees heel erg graag. En als blogger is ook een bron van inspiratie. Op mijn blog momlit.nl schrijf ik elke week een review van een boek dat ik heb gelezen.

  Elke week neem ik de kinderen ook mee naar de bieb!

 • Leuk dat je lid bent geworden van de bieb! Ik ben dat ook al jaren… vroeger als klein kind al; heerlijk om dan om de zoveel weken naar de bieb te gaan om nieuwe boeken te gaan halen. De kinderen van mijn zus zijn ook al van jongs af aan lid.

  Heb je nog wat boeken gevonden op m’n pagina? En ben je meer van de romans of thrillers?

  Een fijn weekend!

 • Oh heerlijk! Ik ben ook lid van de bieb en Lise sinds kort ook, maar heb er nog niet de tijd voor genomen om samen met haar te gaan. Als ik dit zo lees krijg ik daar veel zin in! Leuk dat je oma had meegenomen 🙂

 • Hoe klein mijn kindje ook is hij is al lid van de bieb. Net als jouw leerde ik boekstart kennen. Maar ik was er wel heel vroeg bij blijkbaar.

  Zelf ook gek op lezen, maar kom er amper aan toe. Nee zelf niet lid. Vind het te duur.

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Hmm ik betaal 16 euro voor een heel jaar ivm de actie, normaal is het 32.. Vind dat zelf best goedkoop! Ik had overigens de voucher al een tijd in huis maar nooit de tijd gevonden om erheen te gaan 😉

 • De oudste is wel lid via boekstart. Van de jongste is het er nog niet van gekomen (wordt 2 straks) MAAR ik ben net als jij een enorme boekenwurm, als zus mam en ik gaan shoppen zijn we vaak langer in de boekenwinkels als in andere winkels. Ik ben ook van het hebben hebben hebben, wat boeken betreft, dus wij kopen veel boeken voor de kindjes, gelukkig kunnen ze wel samen doen!

 • Ik lees heel veel, heb zelf een e-reader. Mijn kinderen zijn ook gek op lezen. Ella leest zelf al en is via school lid van de bieb. 1x per 3 weken komt er een bieb bus waar ze met de klas heen gaan. Sam heb ik ook alvast lid gemaakt.

 • Leuk dat je ook hierover schrijft! Het mag zeker veel bekender worden dat dit er is en kinderen gratis lid mogen worden. Baby’s vinden het al erg leuk om plaatjes te kijken. Samen en met jou. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!

Reageren is niet mogelijk.