Bijzondere nieuwjaarskaarten waar je wat mee kunt doen

We hebben er allemaal mee te maken: alles wordt duurder en duurder en iedereen stuurt steeds minder kerstkaarten. En dan krijg je ineens toch een toffe kerstkaart van je beste vriendin of die lieve tante die altijd aan je denkt. Het is alleen al (bijna) kerstavond dus je krijgt het echt niet voor elkaar om nog op tijd een kerstkaart te laten bezorgen.

Wat dacht je dan van een nieuwjaarskaart? Deze kun je na de kerstdagen (of zelfs ervoor) tot in het nieuwe jaar versturen. En doordat er sowieso minder ouderwetse post binnenkomt valt jouw kaartje extra op. Echt wat persoonlijke aandacht via de brievenbus.

Welke nieuwjaarskaarten zijn er?

Er zijn natuurlijk allerlei standaard nieuwjaarskaarten te vinden, zowel online als bij de lokale boekenwinkel en andere verkooppunten. Maar wil je iets bijzonders sturen waar de ontvanger zelf nog iets mee kan doen? Kijk dan eens bij de nieuwjaarskaarten van Bonte Raaf. Je kunt ze bestellen om zelf te schrijven en te sturen. Nog makkelijker is de mogelijkheid dat de kaart, voorzien van jouw persoonlijke boodschap, rechtstreeks naar jouw ontvanger gestuurd worden.

De plantbare nieuwjaarskaart (groeipapier)

Een gerecyclede kaart van groeipapier met zaden erin. De ontvanger kan deze planten en opkweken. In de winter binnen in een pot krijg je zo alvast de lente een beetje in huis. Natuurlijk kan de kaart ook bewaard worden om na ijsheiligen buiten in de tuin te planten. De veel geluk in het nieuwe jaar kaart heeft klaverzaadjes dus met een beetje geluk groeit er zelfs een klavertje vier uit. De happy new year kaart kan ook andere zaden bevatten zoals de wilde bloemenmix. Daar worden de bijtjes en vlinders dan weer blij van.

De houten nieuwjaarskaart

Er zijn twee varianten van de houten nieuwjaarskaarten: de vuurpijl en de champagnefles. Je kunt ze met een touwtje of mooi lint ophangen. Bijvoorbeeld aan de deur om bij een nieuwjaarsfeest de entree mee aan te kleden. Voor de liefhebber is het natuurlijk ook een leuke duurzame kerstboomversiering. Ze worden namelijk gemaakt van het afvalhout van de houten herinnerboeken die je bij Bonte Raaf ook kunt vinden.

De ‘verbind de punten’ puzzelkaart

Terwijl je van punt naar punt tekent ontstaat de illustratie en als je enthousiast bent kun je daarna de tekening nog inkleuren. Een heerlijk rustmomentje in deze hectische tijd. Met het invullen en inkleuren van één kaart schijn je de stress van een hele dag los te kunnen laten.

Doordat de ontvanger bij de kerstkaart ook een potloodje met gum ontvangt, kan deze meteen met de van punt naar punt puzzel aan de slag.

De ‘vouwen voor geluk’ origamikaart

Deze nieuwjaarskaart is een echte gelukskaart en iedereen kan wel wat extra geluk gebruiken. De kaart wordt geleverd met een vel kleurrijk origamipapier en een online vouwinstructie met een kraanvogel als resultaat. In Japan is de kraanvogel namelijk een echte geluksbrenger die staat voor een lang leven. Wanneer je volgens de legende duizend origami kraanvogels gevouwen hebt, zal je wens om gezondheid in vervulling gaan.

De nieuwjaarskaart met plaktattoo

Met deze happy new year kaart kan de ontvanger zelf een tijdelijke tattoo zetten. Versier jezelf of een ander met deze mooie sterren. Leuk voor een nieuwjaarsparty of een nieuwjaarsborrel. En wees gerust de neptattoo is daarna weer makkelijk te verwijderen met babyolie.

Welke kaart stuur je naar wie?

De plantbare nieuwjaarskaart:

Deze kaart stuur je naar de natuurliefhebber, naar iemand die altijd in de weer is met plantjes en potjes of misschien zelfs een moestuin heeft. Natuurlijk is het ook altijd leuk voor mensen met kinderen om de kaarten samen op te kweken.

De houten nieuwjaarskaart:

Natuurlijk stuur je deze naar de echte oud en nieuwliefhebber of naar mensen die veel bezig zijn met duurzaamheid en consuminderen. Voor de laatste persoon zijn de plantbare groeikaarten natuurlijk ook mooi!

De verbind de punten puzzelkaart:

Deze kaart stuur je naar de echte puzzelgek die het heerlijk vindt om ouderwetse puzzelboekjes te maken. Of als ontstresser naar die persoon waarvan je weet dat er het afgelopen jaar veel stress was. Ook deze kaart is leuk voor ouders om samen met kinderen op te lossen en in te kleuren.

De vouwen voor geluk origamikaart:

Met deze kaart maak je de echte do it yourself liefhebber blij die het heerlijk vindt om te fröbelen. Die knutselgek die het geduld heeft om een mooie kraanvogel te vouwen of juist wel een lesje geduld kan gebruiken.

De nieuwjaarskaart met sterren plaktattoo:

Dit is natuurlijk een kaart voor iedereen die van een echt nieuwjaarsfeest houdt. Of het grappig vindt om zichzelf of een ander met een neptattoo te versieren. De fake tattoo is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar dus ook voor ouders met kinderen kan dit weer een leuke activiteit zijn.

Alle nieuwjaarskaarten zijn natuurlijk uitermate geschikt om iemand wat geluk te wensen voor het nieuwe jaar. Want wie kan er nou geen extra geluk gebruiken!?

Wat schrijf je op een nieuwjaarskaart?

Op de meeste nieuwjaarskaarten staan vaak de bekende gelukswensen. Dat kan natuurlijk beter!

  • De toon van de tekst hangt natuurlijk af van de relatie die je hebt met de ontvanger en zaken zoals de leeftijd. Een jonge vriendin zul je eerder een “Vrolijk en feestelijk nieuwjaar” wensen dan je afstandelijke baas die bijna op pensioenleeftijd is.
  • Doordat op de kaarten zelf altijd al een nieuwjaarsboodschap staat, kun je deze ook helemaal weglaten zodat er meer ruimte is voor een persoonlijke tekst. Heb je je vriendin het afgelopen jaar niet zoveel gezien dan schrijf je een uitnodiging of wens om gauw weer af te spreken op de kaart.
  • Ook kun je een koppeling maken naar de specifieke functie van de kaart. Bij de plantbare kaart is de symboliek van nieuw leven, een nieuwe start en groei natuurlijk mooi.
  • Bij de houten kaart kun je aangeven dat je bewondering hebt voor de manier waarop de ontvanger met de natuur of duurzaamheid bezig is.
  • De verbind de puzzelkaart is natuurlijk uitermate geschikt om aan te geven dat de ontvanger echt een rustmomentje verdient. Net als bij de vouwen voor geluk kaart.
  • Bij de plaktattoo kaart kun je een knipoog maken naar versieren of naar een feestelijke start van het nieuwe jaar.
  • Heb je weinig inspiratie dan spreken de kaarten al voor zich en is ouderwetse afzender als “Groetjes van …” of “Veel liefs van …” natuurlijk ook al voldoende. Het gebaar van de aandacht die je zo aan iemand geeft is al iets moois op zich.

Nieuwjaarskaart voor jezelf

Extra tip: Als laatste geven we ook de briefkaars graag wat aandacht. Niet persé een nieuwjaarskaart maar wel een mooie symboliek. Je kunt namelijk je intenties of wensen voor het nieuwe jaar op het wasvelletje schrijven. Daarna rol je het wasvel op tot een kaars en steekt hem aan. Misschien een mooi nieuwjaarsritueel om samen te beleven?

Troostkaarten sturen

Wil je rond de feestdagen een kaartje sturen naar iemand voor wie dit jaar de feestdagen juist heel moeilijk zijn? Bijvoorbeeld door het verlies van een dierbare, ziekte of andere omstandigheden.

Check dan de categorie troostkaarten in de webshop. Meerdere van deze kaarten zijn ontworpen samen met een ervaringsdeskundige die helaas weet hoe het is om dan kaarten te krijgen. Of erger nog: geen kaarten omdat mensen bang zijn het verkeerde te zeggen of geen passend kaartje kunnen vinden.