Een bevalplan maken – mijn wensen voor de bevalling

Een bevalplan maken? Toen ik bij de verloskundige zat en zij mij hiernaar vroeg stond ik te klapperen met mijn oren. Een bevalplan? Wat is dat? Ik had hier nog nooit van gehoord. In deze blog deel ik, Carmelina, meer over het maken van een bevalplan en wat mijn wensen zijn voor de bevalling.

Waarom een bevalplan?

Toen de verloskundige uitlegde wat de bedoeling hiervan was moet ik zeggen dat het mij wel blij maakte. Mijn eerste bevalling was een draak van een bevalling, ik had hier geen fijne herinneringen aan. Sterker nog; ik heb professionele hulp gezocht bij het een plekje kunnen geven van hoe dit verlopen is. De tweede bevalling had ik wel hele prettige herinneringen aan maar ook tijdens deze bevalling waren er wat puntjes die ik nu toch anders zou willen doen.

Een bevalplan (of geboorteplan) als document

Bas en ik hadden het al een aantal keren gehad over de bevalling en wat de wensen waren. Natuurlijk moest het vooral voor mij gemakkelijk zijn maar voor mij was het ook belangrijk te weten wat hij nodig zou hebben om de bevalling positief te kunnen ervaren. We hadden het erover gehad, maar eigenlijk niet echt een plan gemaakt als in een document waar al onze wensen op stonden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De verloskundige gaf aan dat het prettig kan zijn om dit juist wel te doen mocht het allemaal toch anders lopen en jij of je partner niet in staat zijn de verloskundige of gynaecoloog te woord te staan. Wij hebben ervoor gekozen om het niet op papier te zetten simpelweg omdat wanneer bovenstaande van toepassing is en ik in het ziekenhuis beland wij beide van mening zijn dat ze dan vooral moeten doen wat nodig is.

Verschillende opzetjes voor een bevalplan te vinden

Online vind je vele opzetjes van bevalplannen, als je dus geen idee hebt dan kan je altijd even google raadplegen maar ook alle standaard apps (prenatal etc) hebben wel een optie om je hier doorheen te helpen. Onze verloskundige had ook een opzetje mochten we daar gebruik van willen maken. 
Nu ik over de 37 weken ben begint het toch te kriebelen. Hebben we alles in huis? Weten we van elkaar wat de wensen zijn? We hebben het er dan ook regelmatig over.

Onze wensen voor de aankomende bevalling

Anders dan de andere twee keer wil ik nu heel erg graag thuis bevallen. Ze spreken al weken over een grote baby en het woord ‘inleiding’ is nu al een aantal keren gevallen. Een inleiding wil ik niet tenzij dit medisch echt noodzakelijk is. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons jongetje zijn eigen moment gaan kiezen en ik heb er alle vertrouwen in dat we dit redden met elkaar.  

Laten we voor het gemak uitgaan van het beste scenario. Onze Dino kondigt zich aan terwijl we lekker thuis zijn en er zijn geen redenen om naar het ziekenhuis te moeten. Dan zou ik heel graag in bad willen bevallen. Van vrienden hebben wij een bevalbad te leen, maar je kan ze ook huren geloof ik. In de woonkamer is de meeste ruimte dus als de bevalling een beetje op gang is gekomen en ik zeker weet dat alles door gaat zetten zal Bas deze beneden in de woonkamer opzetten. De eerste weeën puf ik wel weg onder de douche ofzo.

Ik heb geen ruimte voor een bed in de woonkamer, echter is het wel de wens van de verloskundige dat er een bed is of iets waar je op kan liggen mocht dit toch nodig zijn. Wij hebben dus besloten dat als de bevalling op gang komt een extra matras op de eettafel neer te leggen zodat ik indien nodig hier op kan neer ploffen, direct ook de goede hoogte voor de verloskundige.

In bad bevallen dus, niet alleen de weeën opvangen maar ik hoop dat dino ook echt in het water geboren kan worden. Dat mijn partner erbij kan zitten of in elk geval hem als eerste kan aanpakken. Eigenlijk willen we zo min mogelijk hulp tijdens de bevalling, geen onnodige onderzoeken enz. Ik geloof heel erg dat een verloskundige echt wel aan een barende vrouw kan zien wanneer het moment daar is maar horen dat ik pas 4 cm ontsluiting hebt werkt voor mij niet heel bemoedigend dus voel maar gewoon niet indien niet nodig.

Nog wat ‘standaard’ wensen

En eigenlijk stopt hier onze wensenlijst. Ja, we hebben nog een beetje de standaard wensen.

  • Ik wil geen pijnbestrijding anders dan een massage van mijn partner. Tijdens de bevalling van Luka MOEST ik een ruggenprik en hier reageerde ik helemaal niet goed op dus deze is echt verboden. Juist het feit dat ik alles kon voelen tijdens de bevalling van Jonah is dat ik zo positief terug kijk op deze bevalling. Ik voelde hem geboren worden, vond dit zo bijzonder magisch dit wil ik gewoon weer!
  • Geen stagiaires of andere mensen in opleiding
  • Niet zulk fel licht
  • Zo min mogelijk liggend op bed, laat mij bewegen, ik vind wel een houding die prettig is
  • Ik heb Bas gevraagd om een koptelefoon. Geleide meditaties helpen mij altijd enorm goed in een bubbel te kruipen. Ik wil dit via een koptelefoon omdat ik mij dan gemakkelijker af kan sluiten van de buitenwereld
  • Bas (of ik) pakt de baby aan, zo min mogelijk handen van anderen
  • Wat er ook gebeurd, papa blijft bij de baby
  • Met de placenta heb ik deze keer geen plannen. Ik vind het wel gaaf om hem te zien maar dit keer geen capsules of geboorteboom erop.

Persoonlijk denk ik dat de wensen die wij hebben prima na te leven zijn maar een bevalling kan natuurlijk altijd anders lopen. Los van het medische stukje, vind ik misschien het bad toch minder fijn dan ik nu bedacht heb. Ik heb deze ervaring namelijk nog niet. Bovenstaande is dan ook een wenslijstje, niet een eisenpakket.

Ik kijk enorm uit naar de bevalling, heb heel veel vertrouwen in mezelf, mijn partner, onze dino maar ook in de mensen om ons heen. Mijn schoonzusje zal bij de bevalling zijn en ook met haar hebben we vaak gesproken over wat wij graag zouden willen. Voor mij is het dus ook gewoon een beetje meegaan in het hier en nu en doen wat goed voelt.

Uiteindelijk is het voor mij toch gewoon weten dat ik een paar uur ga afzien, het pijn zal doen en dat we daarna een fantastische periode in gaan. Dus accepteren die pijn, dat is wat we nodig hebben voor nieuw leven en kom maar op! Is het al zover?!

1 reactie op “Een bevalplan maken – mijn wensen voor de bevalling

Reageren is niet mogelijk.