Besparen op je autokosten? Zo doe je dat!

besparen autokosten

Autokosten zijn een aanzienlijk deel van het huishoudbudget voor veel mensen. Van brandstof tot verzekeringen en onderhoud, de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er tal van manieren om deze kosten te verlagen zonder in te boeten aan mobiliteit of comfort.

Tips om te besparen op de autokosten

Gelukkig zijn er veel manieren om deze kosten te verlagen zonder dat je hoeft in te leveren op mobiliteit of comfort.

1. Brandstof besparingstechnieken

Het verminderen van brandstofverbruik is een van de meest directe manieren om geld te besparen. Enkele eenvoudige technieken zijn onder andere:

Bol AlgemeenBol Algemeen
 • Rustig rijden: Door snel optrekken en abrupt remmen te vermijden, kun je het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen.
 • Onderhoud van de banden: Goed opgepompte banden verminderen de rolweerstand, wat zorgt voor een efficiënter brandstofverbruik.
 • Gebruik van cruisecontrol: Op snelwegen kan het gebruik van cruisecontrol helpen om een ​​constante snelheid te handhaven, wat brandstof bespaart.
 • Verwijder overtollig gewicht: Het dragen van onnodig gewicht in de auto verhoogt het brandstofverbruik. Ruim de kofferbak op en verwijder dakdragers als ze niet worden gebruikt.

2. Onderhoud en reparatie

Regelmatig onderhoud van het voertuig kan op de lange termijn kosten besparen door grote reparaties te voorkomen. Enkele tips zijn:

 • Volg het onderhoudsschema: Geef je auto regelmatig een onderhoudsbeurt. Dit kun je zelf doen maar je kunt ook de auto naar de garage brengen voor olieverversingen, luchtfiltervervangingen en andere onderhoudstaken Dit helpt de motor efficiënt te blijven en voorkomt dure reparaties.
 • Zoek naar kortingen: Veel garages bieden kortingen op onderhoudsdiensten. Het loont de moeite om aanbiedingen te zoeken en verschillende garages te vergelijken.
 • Doe eenvoudige reparaties zelf: Voor kleine reparaties en onderhoudstaken zijn er tal van online tutorials beschikbaar. Door zelf dingen te repareren, bespaar je op arbeidskosten.

3. Verzekeringen en belastingen

Verzekeringen en belastingen zijn vaste kosten die vaak kunnen worden verlaagd met een beetje onderzoek en onderhandeling.

 • Vergelijk verzekeringspremies: Het vergelijken van verschillende verzekeringsmaatschappijen kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Dus kijk bijvoorbeeld naar een goedkope autoverzekering die wel voldoende dekking geeft.
 • Overweeg het eigen risico te verhogen: Door het eigen risico te verhogen, kunt je de verzekeringspremie verlagen. Zorg er echter voor dat je bewust bent van de financiële gevolgen als je een claim moet indienen.
 • Kijk naar belastingvoordelen: Afhankelijk van waar je woont, kunnen er verschillende belastingvoordelen zijn voor zuinige voertuigen of elektrische auto’s. Controleer of je in aanmerking komt voor dergelijke voordelen.

4. Alternatieve Vervoersopties

Soms is het verminderen van autokosten zo eenvoudig als het verminderen van het gebruik van de auto. Alternatieve vervoerswijzen kunnen niet alleen geld besparen, maar ook milieuvriendelijker zijn.

 • Openbaar vervoer: Het gebruik van bussen, treinen of trams kan een goedkoper alternatief zijn voor autorijden, vooral in stedelijke gebieden waar parkeerkosten hoog zijn.
 • Fietsen of lopen: Voor korte afstanden kan fietsen of lopen een gezond en goedkoop alternatief zijn voor autorijden. Bovendien helpt het de luchtvervuiling te verminderen en draagt het bij aan een duurzamere levensstijl.
 • Carpoolen: Als vrienden, familieleden of collega’s dezelfde route volgen, overweeg dan om samen te rijden en de kosten te delen.

Financiële voordelen van besparen op autokosten

Als je deze besparingstechnieken toepast, kun je zowel op korte als lange termijn flink wat geld besparen. Door bijvoorbeeld minder brandstof te verbruiken en je auto regelmatig te onderhouden, kun je je maandelijkse uitgaven aanzienlijk verlagen. Ook kunnen lagere verzekeringspremies en belastingen je jaarlijkse autokosten verder drukken.

Op de lange termijn kun je de besparingen op autokosten investeren of gebruiken voor andere financiële doelen, zoals het afbetalen van schulden, sparen voor een noodgeval, of het plannen van een vakantie. Bovendien help je door minder brandstof te verbruiken en milieuvriendelijkere vervoerswijzen te gebruiken niet alleen je portemonnee, maar draag je ook bij aan een groenere levensstijl en verklein je je ecologische voetafdruk.