Bespaar op je energierekening met deze slimme huishoudelijke apparaten tips

Bespaar op je energierekening met deze slimme huishoudelijke apparaten tips

Alhoewel de energieprijzen omlaag gaan blijft de energierekening voor veel mensen nog een behoorlijke kostenpost. Gelukkig zijn er talloze manieren om je energieverbruik te verminderen en geld te besparen, met name door slim gebruik te maken van je huishoudelijke apparaten. Ik deel daarom enkele handige en praktische tips om je te helpen energie te besparen en je energierekening te verlagen. Aan jou om te bepalen welke tips je overneemt en waar je mee aan de slag gaat.

Kies voor energie-efficiënte apparaten

Een van de eerste (en ook direct de grootste) stappen om energie te besparen, is door te investeren in energie-efficiënte huishoudelijke apparaten. Let bij de aanschaf op het energielabel en kies voor apparaten met een hoog energie-efficiëntieklasse, zoals A++ of hoger. Deze apparaten verbruiken minder energie tijdens het gebruik, wat resulteert in lagere energiekosten op de lange termijn. Betekent dit dat je apparaten die nog goed zijn direct moet vervangen? Zeker niet! Maar zijn ze aan vervanging toe, let dan op het energielabel.

Verlichting kan voor verlaging zorgen

Naast grote apparaten kun je ook energie besparen door de juiste verlichting te kiezen. Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie en heeft een langere levensduur, waardoor je geld kunt besparen op zowel je energierekening als vervangingskosten. Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat als je 10 gloeilampen in je huis vervangt door 10 ledlampen, je er een heleboel mee kunt besparen.

Slimme verlichting en bewegingssensoren

Een andere handige tip is het gebruik van slimme verlichtingssystemen en bewegingssensoren. Slimme verlichting maakt gebruik van energiezuinige LED-lampen en kan worden bediend via een smartphone-app of spraakopdrachten. Met bewegingssensoren kun je ervoor zorgen dat de verlichting alleen wordt ingeschakeld wanneer er activiteit wordt gedetecteerd, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. Het is wel even een investering in eerste instantie, maar je hebt er jaren profijt van.

Slimme thermostaten en energiebeheer

Naast huishoudelijke apparaten kun je ook gebruikmaken van slimme thermostaten en energiebeheer systemen om je energieverbruik te optimaliseren. Slimme thermostaten stellen je in staat om de temperatuur in je huis te regelen op basis van je behoeften en voorkeuren. Dat is ontzettend handig want zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je verwarming een half uur voordat je thuis komt van het werk aan gaat. Of juist instellen dat hij uit gaat op een bepaald moment.

Met energiebeheer systemen kun je het energieverbruik van verschillende apparaten monitoren en beheren, waardoor je een beter inzicht krijgt in je energiegebruik en dus ook waar je kunt besparen.

Onderhoud je apparaten regelmatig

Veel mensen kopen een apparaat en gebruiken deze dagelijks, echter vergeten ze het te onderhouden. En dat terwijl het juist qua energie besparing enorm veel scheelt als je regelmatig de filters reinigt, de rubbers van de koelkast schoonmaakt en ook achter grote apparaten stof en vuil verwijderd. Goed onderhouden apparaten verbruiken minder energie en gaan ook nog eens langer mee.

Vermijd stand-by gebruik

Veel huishoudelijke apparaten verbruiken nog steeds energie wanneer ze op stand-by staan. Schakel ze daarom volledig uit wanneer je ze niet gebruikt. Denk aan de televisie, computer, opladers en andere apparaten die je standaard in de stand-by modus laat staan. Door deze apparaten volledig uit te schakelen, kun je onnodig energieverbruik verminderen en je energierekening verlagen. Het scheelt misschien geen honderden euro’s, maar elke euro telt toch?!

Nog meer tips om te besparen op je energierekening

Naast bovenstaand advies heb ik nog een aantal handige tips voor je om je energierekening te verlagen door slim om te gaan met je huishoudelijke apparaten.

  • Houd de deur van de koelkast en vriezer zo kort mogelijk open om energieverlies te voorkomen. En plaats ze niet naast warmtebronnen zoals de oven of vaatwasser, want dit verhoogt het energieverbruik.
  • Kook je op een elektrische kookplaat? Dan kun je energie besparen door de juiste maat pannen te gebruiken. Kies een pan die overeenkomt met de grootte van de kookplaat. Ook is het slim om deksels te gebruiken tijdens het koken want dit vermindert warmteverlies en verkort de kooktijd.
  • Was op lagere temperaturen. Veel mensen doen dit al en wassen bijvoorbeeld op 40°C, maar je kunt zelfs op 30°C en lager wassen waardoor je aanzienlijk energie bespaard. En is de was klaar? Hang het dan op en laat het aan de lucht drogen, het gebruik van een droger kost namelijk erg veel energie.
  • Naast het juiste gebruik van potten en pannen kun je ook energie besparen tijdens het koken door gebruik te maken van energiezuinige kookmethoden. Gebruik bijvoorbeeld een slowcooker of een stoomoven om gerechten langzaam te garen met minder energie.

Wanneer je een of meer van bovenstaande tips toepast in je eigen huishouden zul je zien dat je minder verbruikt en (mits de energiekosten niet omhoog gaan) je ook een lagere energierekening hebt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *