Leven met een beperking: aangepaste stoel voor thuis

aangepaste stoel leven met beperking

Inmiddels staat hij te pronken in de huiskamer. De aangepaste stoel voor ons zoontje. Dit hulpmiddel heeft hij in verband met zijn beperking en alhoewel hij hem net pas heeft zien we al zoveel verschil. In deze blog leg ik uit waarom hij een aangepaste stoel nodig heeft, hoe het zit met de kosten en/of vergoedingen en hoe de aanvraag tot stand is gekomen.

Waarom een aangepaste stoel?

Waarom iemand een aangepaste stoel nodig heeft is natuurlijk per persoon anders. Een aangepaste stoel kan je bijvoorbeeld helpen bij het goed ondersteund zitten. Voor ons zoontje is een aangepaste stoel belangrijk omdat het ervoor zorgt dat hij zelfstandig kan zitten en dus ook ondersteund wordt tijdens het zitten. Dit zodat het zitten zelf hem minder energie kost en hij deze energie kan inzetten voor andere dagelijkse activiteiten. We hopen dat dit dan ook zijn belasting-belastbaarheid verbetert.

Hoe komt het dat ‘zitten’ ons zoontje al zoveel energie kost?

De reden dat zitten (en lopen, staan, liggen, eigenlijk alles) ons zoontje veel energie kost heeft te maken met zijn beperking. Je kunt het eigenlijk zien alsof er onzichtbare touwtjes aan Milo vast zitten. Zowel bij zijn voeten als benen, aan zijn heupen, zijn romp en ook aan zijn hoofd. En de hele dag door wordt er aan alle kanten aan die touwtjes getrokken. Ons zoontje is dus de hele dag bezig met zijn balans te vinden en met zijn spieren onder controle te houden.

Dit kost, zoals je je wellicht kunt indenken, enorm veel energie. Energie die hij natuurlijk maar beperkt heeft. Als hij dan al zoveel energie verbruikt met alleen al aan tafel zitten, kan hij op een ander moment die energie niet meer inzetten. In de afgelopen maanden heeft dit onder andere geresulteerd in het feit dat hij net genoeg energie had om de schooldag door te komen (en soms zelfs niet eens) en verder nergens voor. Geen speelafspraakjes, geen leuke uitjes, niks.

Wordt een aangepaste stoel vergoed?

In ons geval wordt de aangepaste stoel voor ons zoontje vergoed door de zorgverzekering. Daar zijn natuurlijk wel wat eisen aan verbonden, maar daar voldoet ons zoontje aan. We hebben de stoel aangevraagd bij Atlas Kidtech. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in hulpmiddelen voor kinderen. Ze hebben niet alleen aangepaste stoelen, maar bijvoorbeeld ook rolstoelen, zitjes voor onder de douche, hulpmiddelen voor het lopen, en nog veel meer.

Atlas Kidtech heeft diverse specialisten die dan ook bepalen aan de hand van een aantal eisen of jij in aanmerking komt voor vergoeding. Zij regelen het dan daarna ook allemaal met de zorgverzekering. Het scheelt overigens wel bij elke zorgverzekering je zit. Sommige zorgverzekeraars, zoals CZ, beoordelen zelf of iemand aan de eisen voldoet. Welke eisen er zijn en hoe het precies zit met hulpmiddelen voor volwassenen weet ik helaas niet.

Er is overigens ook nog de mogelijkheid om het via de WMO van jouw gemeente te regelen, echter was dat bij ons niet het geval en kon het alleen via de zorgverzekering. Het is soms dus best puzzelen om uit te vinden waar je iets vergoed krijgt of aan moet vragen. Het aangepaste stoeltje voor op school gaat namelijk weer via het UWV.

De aanvraag van een aangepaste stoel voor thuis

De aanvraag voor een aangepaste stoel voor thuis kwam eigenlijk doordat we bezig waren met een aangepaste stoel voor op school. Opeens kwam bij mij het besef dat Milo ook thuis moeite heeft met de stoel waar hij op zit. We hebben voor onze kinderen een Tripp Trapp stoel van Stokke en alhoewel dit echt, in mijn ogen, de fijnste kinderstoelen zijn voldoet hij nu niet meer voor onze zoon. In overleg met de ergotherapeut besloten we dus ook om een aangepaste stoel voor thuis aan te vragen.

De ergotherapeut heeft voor ons heel fijn een verslag geschreven met daarin de redenen waarom Milo ook thuis een aangepaste stoel nodig heeft en deze konden we fijn gebruiken bij de aanvraag. Je vraagt een aangepaste stoel direct bij de leverancier aan. In ons geval dus Atlas Kidtech. Ik heb eerst telefonisch contact gehad met een medewerker omdat ik dingen aan het uitzoeken was qua vergoeding. En dat contact was erg prettig. Hij heeft direct een aanvraag in het systeem gezet en het enige wat ik dus nog hoefde te doen was het verslag van de ergotherapeut door te sturen.

Niet al te lang daarna kreeg ik al een telefoontje dat ze langs wilden komen met een stoel en om al het andere qua aanvraag af te handelen. Zo gezegd, zo gedaan. De stoel die de specialist meegenomen had bleek eigenlijk net te klein te zijn. En daarom werd er direct een nieuwe aangevraagd met nog wat extra specificaties. Je kon merken dat deze persoon precies wist wat belangrijk was voor onze zoon Milo. Een week na de eerste afspraak thuis kwam de nieuwe aangepaste stoel al. Erg snel dus!

aangepaste stoel thuis beperking kind

Effect van de aangepaste stoel

Alhoewel het heel erg lastig is om op te meten of Milo nu wel of niet meer energie overhoudt voor andere dingen zien we wel het effect van de stoel. Ten eerste zit hij gewoon veel beter in deze stoel. Hij krijgt op de juiste plekken ondersteuning waardoor hij niet meer van de stoel kan vallen of schuiven. De stoel kan ook nog wat kantelen dus we kunnen hem ook gewoon even de rust gunnen in de stoel.

Ten tweede wil ons mannetje niets anders meer dan in die stoel zitten. Dit geeft hem echt zoveel rust en dat merkt hij zelf dus ook. Hij vindt het echt fijn in de stoel en gebruikt hem dus ook niet alleen voor het eten, maar ook als hij een filmpje wil kijken, wil gaan tekenen of een bordspel gaat doen.

Ik vind het zelf best confronterend om deze stoel in de woonkamer te zien staan. Maar als ik zie hoeveel baat ons mannetje erbij heeft ben ik zo blij dat dit mogelijk is. Dat we hem dit kunnen bieden ter ondersteuning. En die stoel went ook wel weer. Dat was ook zo met de rolstoel en de driewieler fiets. Dus dat zal ook wel met deze stoel gebeuren.