5 benodigdheden voor iedere hond

benodigdheden voor iedere hond

Heb je een hond of wil je binnenkort een hond nemen? Dan heb je natuurlijk verschillende spullen nodig! Het is handig om te weten wat je precies nodig hebt én waar je op kunt letten om de juiste, kwalitatieve keuzes te maken. In dit artikel lees je praktische tips voor de juiste benodigdheden voor iedere hond.

Deze 5 dingen heb je voor iedere hond nodig

In de basis heeft eigenlijk iedere hond de onderstaande items nodig. Kijk daarbij natuurlijk altijd naar het ras, de leeftijd en de grootte van je hond. Dit telt allemaal mee!

Halsband en riem

Je moet je hond iedere dag uitlaten. Daarom kun je niet zonder een goede halsband en bijbehorende riem voor het dier, afgestemd op de afmetingen en het gewicht van de hond.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Bij de halsband is het belangrijk dat de band goed zit om de nek van de hond. De band moet precies breed genoeg zijn: zo zit de band niet te strak, maar ook niet te los. Dit kun je vooraf uitzoeken of opmeten. Je moet twee vingers tussen de halsband kunnen steken, als de hond deze om heeft.

Leer of nylon is geliefd materiaal voor de halsband, omdat het sterk is en lang meegaat. Zorg natuurlijk dat de halsband niet snijdt of schuurt: controleer dit bij de hond. Brede halsbanden passen bij grote honden en smalle halsbanden passen bij kleine honden.

De lengte van de hondenriem stem je af op de grootte van het dier. Heb je een grote hond? Gebruik een lange en stevige lijn. Voor een kleine hond gebruik je een dunne, flexibele lijn. Een oprolbare hondenlijn werkt goed met getrainde honden. Je kunt je hond zo meer vrijheid geven om een omgeving te verkennen.

Slaapplaats

Aangezien honden energieke dieren zijn, hebben ze ook veel tijd nodig om uit te rusten en bij te slapen. Zorg daarom dat je een comfortabele slaapplaats inricht voor je hond! Doe dit op een veilige, rustige plek in huis, in de hoek van de woonkamer bijvoorbeeld.

Een hond wil nog wel mee kunnen krijgen wat er gebeurt in de ruimte, maar wil niet steeds worden gestoord. Plaats de mand dus niet in de looproute, maar zorg wel dat je hond nog gewoon de kamer in kan kijken. Je hond kan heerlijk liggen en slapen in een geschikte hondenmand.

Met zo’n mand verbeter je de (nacht)rust van het dier, zeker als je de juiste mand kiest. Waar je op kunt letten? Het is belangrijk dat de hond in de mand past: de kop of de poten moeten niet over de rand hangen. De mand moet comfort bieden aan de hond: kies voor zacht materiaal, met genoeg ondersteuning. Tegelijkertijd wil je dat de mand tegen een stootje kan, zeker als je een puppy of speelse hond hebt.

Voer

Geef je hond het juiste voer! Dit kan per hond verschillen. Je kijkt onder andere naar ras, leeftijd en grootte. Een jonge hond heeft namelijk andere voeding nodig dan een oudere hond. Houd hier dus zeker rekening mee.

Verder kan je hond allergieën hebben, of om een andere reden specifieke voeding nodig hebben. Hoeveel voer je hond nodig heeft, ligt vooral aan de grootte van het dier. Grote honden eten meer dan kleine honden. Het ligt er ook aan hoe actief je hond is. Hoe meer energie je hond verbruikt, hoe meer je hond doorgaans mag eten.

Geef je hond niet alleen het juiste voer, maar stop dit tevens in de juiste bak. Ook een waterbak is nodig, waar je altijd schoon water in hebt zitten voor de hond.

Speelgoed

Met speelgoed voorkom je dat je hond zich gaat vervelen. Het is leuk om uit te zoeken welk speelgoed jouw hond blij maakt. Gooi een bal, verstop snoepjes of geef je hond een hondenknuffel: je hebt natuurlijk veel om uit te kiezen. Je kunt dit ook afwisselen.

Misschien is je hond na verloop van tijd uitgekeken op een item. Wissel het dan weer een tijdje om met ander speelgoed. Neem zelf natuurlijk ook actief deel aan het spelletje. Zo is het voor je hond alleen maar leuker!

Verzorging

Je kunt tot slot verschillende items in huis halen om je hond mee te verzorgen. Denk aan speciale shampoo om je hond mee te wassen, wat regelmatig nodig is. Met speciale kauwsnacks houd je het gebit van de hond sterk. Je kunt ook een speciale tandenborstel en tandpasta gebruiken.

Heeft je hond een lange vacht? Onderhoud dit dan met een geschikte kam of borstel. En met een schaartje houd je de nagels kort.