Beginnen met de eerste hapjes

Wanneer je voor het eerste moeder wordt heb je vaak geen benul van hoe het allemaal werkt qua voeding, beginnen met de eerste hapjes, enzovoort. Daarom is het altijd erg fijn om online ervaringsverhalen en informatieve artikelen te kunnen lezen hierover. 

Wanneer starten met de eerste hapjes?

Wij kozen er bij beide kinderen voor om met de hapjes te starten met vier maanden. Onze dochter was er echt klaar voor want die leek niet genoeg te hebben aan haar flessen. En ons zoontje lijkt er ook klaar voor aangezien hij het eten uit onze handen kijkt. Plus hij drinkt juist helemaal niet zo goed dus ik hoop dat hij vaste voeding wat beter kan waarderen..

Toch kiest niet iedereen ervoor om al met vier maanden te beginnen, niet ieder kind is er natuurlijk ook klaar voor.

Welke eerste hapjes geef je?

Wanneer je een moment hebt uitgekozen om hapjes te gaan geven komt dilemma nummer twee. Want welke hapjes ga je als eerste geven? En pak je een potje of maak je het vers? Merel schreef een heel goed artikel over wat nou eigenlijk gezonde babyvoeding is. Wij kozen er beide keren ook voor om alles vers te maken en te starten met groente.

Bij Fay zijn we volgens mij begonnen met broccoli terwijl we bij Milo zijn gestart met avocado. De reden dat we met avocado begonnen was eigenlijk puur uit gemakzucht. We besloten last minute om toch een hapje te geven en avocado was het snelste klaar.

Hapjes maken met een keukenmachine

Terwijl het eerste hapje echt een last minute bereiding was ben ik normaliter toch iets meer van het voorwerk. Zo heb ik nu de diepvries al vol zitten met broccoli en courgette en komt daar deze week ook nog bloemkool bij. Zo kan ik telkens een beetje eruit halen om te geven en hoef ik niet a la minute nog even wat bereiden.

Ik maak de hapjes dan ook vrijwel altijd met een keukenmachine. Ik snijd de groente in stukken en stoom ze dan vaak eerst in de magnetron. En daarna gaan ze in de keukenmachine die er een papje van maakt. Soms is het nog nodig om er wat kookvocht bij te doen maar niet altijd. Ik schep het papje daarna in een ijsblokjesvorm en vries de hapjes in. Een kind kan de was doen!

Wil je nog een ervaringsverhaal lezen, Charlotte vertelt over Emmi’s eerste hapjes. Ben je meer op zoek naar een wat informatiever artikel waarin vertelt wordt wanneer je welke hapjes mag geven dan heeft Linda dit voor je op een rijtje gezet.

Wanneer ben jij gestart met hapjes? En wat heb je gegeven?

9 reacties op “Beginnen met de eerste hapjes

 • Wij begonnen ook met 4 maanden met de eerste hapjes. Ik maakte het vers, net als jij, en vroor het ook in in die ijsblokjes. Wij begonnen met wortel. Na 2 of 3 weken begonnen we ook met fruit er bij.

 • Wij zijn beide keren met 4 maanden begonnen met hapjes. Eerst groente en een maand later ook fruit. Bij Aukje deed ik bijna alles vers en nu probeer ik zoveel mogelijk vers maar soms is een potje gewoon even wat makkelijker.

 • Wij zijn ook rond zijn 4mnd begonnen, maar in ontwikkeling loopt hij een maand achter. We begonnen met banaan, maar dat was geen succes. Nu zijn we vorige week begonnen met groente, wortel en boontjes vind hij nu erg lekker. Maar nog maar 1 x per dag een ijsblokje groenten geef ik hem.

 • Met ongeveer 5 en een halve maand. We begonnen met groente en hebben veel vers gemaakt, maar ook wel potjes gegeven. Het heeft goed uitgepakt, hij is nu vier en lust heel veel.

 • Natascha Ippel zegt:

  Yes, artikel gevonden! Thanks Nicole 🙂
  Heel handig! En ook nog nuttige verwijzingen naar andere bloggers. Ik ga me er eens in verdiepen.

  • Ik heb nog wel een uitgebreidere in de planning staan maar daar zul je nog even op moeten wachten. Maar denk dat je bij m’n collega’s ook genoeg kunt vinden!

Reageren is niet mogelijk.