Geniale BBQ hacks die je moet proberen deze zomer

geniale bbq hacks die je moet proberen deze zomer

De doorgewinterde grillmeester zal deze geniale BBQ hacks waarschijnlijk al kennen. Maar ben je nog niet zo gevorderd, net zoals ik, dan zullen er vast wel wat hacks tussen zitten die je nog niet kent. Van schoonmaken van het rooster tot aan handige tips voor het sappig maken van hamburgers en varkensvlees. In deze blog vind je het allemaal! Dus pak je schort, steek de barbecue aan en maak je klaar om een echte BBQ-held te worden met deze ultieme hacks!

11 geniale BBQ hacks

Laten we starten bij het schoonmaken van het rooster van je BBQ. Want laten we wel wezen, dat is een klusje die niemand ziet zitten. Toch schijnt het met de volgende twee tips erg makkelijk te gaan.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Schoonmaken met aluminiumfolie

Net de barbecue aangehad en zit je nu met een vies rooster? Maak je grill gemakkelijk schoon met aluminiumfolie. Maak er een bal van en schrob over het rooster heen. Het zal je helpen zelfs de meest hardnekkige smurrie te verwijderen. De beste tijd om schoon te maken is wanneer het rooster nog niet helemaal afgekoeld is.

Gebruik een halve ui

Geen aluminiumfolie in de buurt of wil je liever iets natuurlijkers gebruiken? Snijd dan een ui door midden, steek er een stevige prikker in en wrijf hiermee over het rooster. Niet alleen wrijf je er het vuil mee af, je ontsmet de grill meteen.

Dan heb ik ook nog een paar handige tips tegen het aanbakken van je vlees of vis op het rooster. Zodat je niet kip of zalm aan de grill blijft plakken en je amper wat overhoudt om op te eten.

Anti aanbak met een aardappel

Bakt je stukje kip steeds maar aan en blijft het plakken aan het rooster? Wrijf dan eens met een halve aardappel over het rooster. Het zetmeel in de aardappel zorgt ervoor dat er niks blijft plakken.

Aroma en anti aanbak

Voor vis heb ik een andere fijne tip. Eentje die meteen voor een lekkere aroma in de vis zorgt. Wil je namelijk vis roosteren op de BBQ leg dan schijfjes citroen, limoen of sinaasappel op het rooster en leg daar dan de vis bovenop. Ten eerste plakt je vis zo niet aan het rooster vast, plus de heerlijke aroma van de citroen, limoen of sinaasappel trekt in je vis… Hmmm lekker!

Gebruik een grill mat

Je kunt overigens ook een grillmat gebruiken. Dit zijn vaak multifunctionele bak matten die je onder andere voor ovens, gasfornuizen en dus ook de BBQ kunt gebruiken. Wij hebben ze zelf niet in huis, maar ik heb van anderen gehoord dat dit echt ideaal werkt. Je hebt ze ook speciaal voor de skottelbraai trouwens.

Zodra het weer barbecue seizoen is koop ik van die satéprikkers. Je hebt ze in diverse soorten en maten, meestal koop ik wat ik als eerste zie liggen. Wij houden namelijk ontzettend van kipsaté en rijgen ook regelmatig groenten én garnalen aan een stokje. Daarom hieronder een tweetal tips rondom deze handige prikkers.

Laat ze weken

Deze tip kende je waarschijnlijk al, ik tenminste wel, maar toch wil ik hem nog even noemen. Wil je satéstokjes gebruiken voor je vlees, vis of groente op de BBQ dan is het slim om ze eerst minimaal 30 minuten in water te laten weken. Op die manier verbranden de stokjes niet direct.

Makkelijk omdraaien

Daarnaast zijn de stokjes ook erg handig om je vlees, vis of groente om te draaien. Mits je er twee gebruikt. Vaak zie je dat bijvoorbeeld gamba’s aan één stokje worden geregen, echter is het omdraaien dan niet zo makkelijk. Rijg je ze aan twee stokjes dan blijft alles veel beter zitten en kun je ze makkelijk omdraaien. Hetzelfde geldt voor worsten, rijg ze aan twee stokjes en je kunt ze veel makkelijker draaien.

Gooi jij regelmatig hamburgers of varkensvlees op de BBQ maar komt het er niet zo sappig vanaf? Hieronder deel ik een tweetal tips om je vlees lekker sappig te houden.

Een ijsklontje voor de sappigheid

Wil je jouw hamburger lekker sappig houden terwijl je ze grilt? Leg dan eens een ijsklontje in het midden van de burger. Terwijl de burgers bakken, smelt het ijs waardoor de binnenkant vochtig blijft. Ik kende deze tip niet, maar ga het zeker uitproberen. Het schijnt overigens dat boter of kruidenboter ook werkt.

Met appelsap bedruipen

Leg je varkensvlees op de gril, bedruip het dan met appelsap terwijl het op de grill ligt. Het zorgt ervoor dat het vlees mals blijft, geeft het vlees een lekkere korst en voegt een geweldige smaak toe.

En dan heb ik nog twee andere tips, eentje heeft echt te maken met het grillen op de BBQ zelf en de ander meer met het eten erom heen. Toch vond ik hem leuk genoeg om te vermelden.

Indirect garen

Voordat ik een BBQ workshop van Weber volgde had ik nog nooit gehoord van direct- en indirect garen. Ik gooide alles maar op het rooster boven het vuur en hoopte dan maar dat het goed kwam. Echter tijdens die workshop leerde ik dat dit niet altijd het beste is om te doen. Wil je bijvoorbeeld dat iets langzaam gaart, heb je een groot stuk vlees of leg je biefstuk op de BBQ dan kun je deze het beste even aanbraden door direct boven de vlammen te leggen en het daarna ergens neer te leggen op de BBQ waar geen brandende kolen liggen. In de blog hieronder iets meer uitleg hierover.

Salades zonder insecten

Naast het vlees, vis of de groente die op de BBQ gaan heb je ook altijd diverse bijgerechten bij een barbecue. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, een bak vol fruit en diverse salades. Vaak zet je ze dan in een grote bak of kom op tafel waardoor de vliegen en andere insecten er heerlijk van kunnen proeven. Wil je dat liever niet dan kun je ze ook in grote glazen potten met een deksel doen. Zo komen er geen insecten bij en het ziet er nog leuk uit ook.

Geen idee wat voor salades je kunt maken voor bij je BBQ? Ik zette er een aantal voor je op een rijtje in onderstaande blog. Deze pastasalades zijn overigens ook lekker zonder een BBQ maar juist als lunch of gewoon als hoofdgerecht met een stokbroodje erbij.

Hier vind je ook nog wat tips voor duurzaam barbecueën, zodat je ook wat bewuster met het BBQen om kunt gaan.