Alle ballen hoog houden? Hier valt er regelmatig één!

“Hoe houdt jij toch al die ballen hoog?”, wordt me wel eens gevraagd. ‘Werken bij een baas, voor je kinderen zorgen, een blog bijhouden, vloggen én ook nog bezig zijn met een eigen bedrijf. Oh en daarnaast ook nog een huishouden runnen, tijd voor vriendinnen hebben en niet geheel onbelangrijk: tijd voor jezelf.’ Mijn antwoord is dan steevast: “Door er regelmatig eentje te laten vallen!”.

Want vergis je niet.. Ik houd al die ballen helemaal niet omhoog. Heel soms heb ik het geluk dat ze allemaal in de lucht zijn, maar dan is het slechts een kwestie van tijd tot er weer een (of twee) op de grond valt.

Alle ballen hoog houden?

En ik moet ook toegeven dat ik er helemaal niet meer naar streef om alles zo goed mogelijk te doen. Er is zeker wel een tijd geweest dat ik dat nastreefde, maar tevergeefs. Want alle ballen hoog houden? Dat is bijna onmogelijk.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ik houd ervan om lekker bezig te zijn. Ik kan niet zo goed stil zitten en ben dan ook meestal druk in de weer. Het liefst met meerdere projecten tegelijkertijd. Ik raak dan ook snel enthousiast over dingen en denk niet altijd goed na of het wel allemaal in de agenda past. Nee zeggen vind ik helemaal moeilijk en dus gebeurd het regelmatig dat ik eigenlijk teveel gepland heb op een dag.

Of nog beter gezegd.. Eigenlijk niet gepland heb, waardoor ik achter de feiten aan blijf lopen.

Hier valt er regelmatig één (of twee of..)

En dus valt er met regelmaat een bal, of twee. Soms is dat in de vorm van een gezonde maaltijd op tafel zetten (langleven de afhaalmaaltijden), een andere keer blijft de was wat langer liggen en weer een andere keer groeit mijn to do lijst voor de blog meer en meer. En ja het komt dus ook wel eens voor dat ik mijn gezin ietwat verwaarloos. Teveel bezig ben met mijn werk en minder met spelen met de kinderen bijvoorbeeld.

Gelukkig komt dat niet zo heel vaak voor, want ik weet tegenwoordig wel goed mijn prioriteiten te stellen. Plus ik heb geleerd dat afspraken maken met mezelf iets is wat mij in ieder geval goed helpt. En dat af en toe, bewust, een bal laten vallen helemaal niet erg is. Zolang je weet waar je prioriteiten liggen. Dus die was? Die kan best even blijven liggen. Die gezonde maaltijd? Voortaan kook ik op zondag en woensdag voor twee dagen.

Niemand is perfect

En valt er onbewust toch nog een keer een bal? Dan is accepteren en weer oprapen het enigste wat je kunt doen. Want niemand is perfect en niemand lukt het om continu te jongleren tussen alle taken en verantwoordelijkheden.

Dus hoe houd je alle ballen hoog? Juist door te accepteren dat er ook wel eens eentje valt!

10 reacties op “Alle ballen hoog houden? Hier valt er regelmatig één!

 • Ik denk dat je laatste zin de belangrijkste is: niemand is perfect. Ik probeerde heel lang alle ballen in de lucht te houden want ja, perfectionist maar des te harder de ballen vielen, des te gefrustreerder ik werd. Sinds ik dat heb los gelaten, lukt het steeds beter en is het minder erg als er eentje valt.

  • Ik snap je helemaal.. Hier ook een perfectionist. Maar goed, we zijn ook maar mensen en kunnen ook niet alles. Moet je ook niet willen denk ik 🙂

 • Dank je.. deze had ik even nodig! Ik sta er sinds kort alleen voor en weet me soms echt geen raad hoe alle ballen in de lucht te houden.. en onbewust weet ik ook wel dat het echt niet altijd hoeft om ze in de lucht te houden maar toch kan ik daar dan weer slecht tegen.. maar het hoeft niet altijd..

  • Oh echt?? Als je iets kwijt wilt hoor ik het wel he.. Maar ik snap je wel hoor. Ik heb dat gevoel soms ook nog wel. Maar soms laat ik gewoon bewust iets liggen. Omdat het niet perfect hoeft.. En sommige dingen gewoon echt belangrijker zijn.

 • Dag nicole!
  Ik ben sinds 4 maanden een alleenstaande moeder met twee hele kleine kindjes en kan de ballen helemaal niet in de lucht houden! Ik heb het geaccepteerd maar wat zou het toch fijn zijn als ik een keer niet achter de feiten aan moet lopen. Zou mij veel minder stress geven!
  Daarom ben ik nu aan het minimaliseren enn hoop dat dat mij in de toekomst helpt!

 • Herkenbaar hoor. Hier vallen er ook regelmatig 1 of 2. Ik heb de laatste maanden echt moeten leren om dingen los te laten. Zeker nu ik vier dagen werk en ook tijd wil vrij maken voor verschillende hobby’s. Gelukkig hebben we sinds kort een poetsvrouw, dan gaat loslaten wel wat makkelijker moet ik zeggen.

 • Ik vind het ook lastig.
  Ik werk fulltime, Cinna is nu 8 maanden oud, daar bij het huis, net verhuisd enz….
  Maar goed je word vanzelf makkelijker, eerder wilde ik alles altijd perfect in orde hebben, dat gaat nu eenmaal niet met een baby….ik heb leren loslaten…

 • Mooie artikel en ben het er helemaal mee eens. Ben de laatste maanden voor mezelf de lat lager aan het leggen. Niet meer alle ballen omhoog houden koste wat het kost… Maar er gewoon eens 1 of 2 express laten vallen, om zo voor mezelf te kiezen.

  Fijne Zondag!

Reageren is niet mogelijk.