Babykleding: wat wil je wel en wat absoluut niet in huis halen?

Babykleding. Als (aanstaande) moeder wil je het liefst alle winkels leeg kopen. Er is ook zoveel leuke babykleding. Maar welke kleding is eigenlijk aan te raden voor een baby en wat kun je beter laten hangen? Dat vertel ik je in deze blog (uit eigen ervaring).

Alhoewel ik geen baby meer in huis heb kom ik nog regelmatig babykleding tegen in huis. Een aantal van de kleinste kleertjes die heeft de pop nu aan, maar er zijn ook pakjes waar ik gewoonweg geen afscheid van kan nemen. Gelukkig is het grootste deel wel al weg, deze heb ik in de kledingbak gedaan of weggegeven aan mensen die ik ken. Maar wat voor kleding wil je eigenlijk wel en welke niet in huis halen voor je baby? Want er zijn nogal wat dingen te vinden in de winkels die kant nog wal raken.

Ongedragen babykleding?

Een van de leukste dingen om te doen wanneer je zwanger bent is babykleding kopen en uitzoeken. Overigens ook wanneer je niet meer zwanger bent. Ik zie nog regelmatig dingen in de winkels hangen die ik met liefde zou willen kopen. Voor mijn schoonzusje bijvoorbeeld of mijn beste vriendin. Toch blijft het kopen van babykleding best een lastig iets. Vooral voor first time moeders.

Want je zult niet de eerste zijn waarbij er ongedragen babykleding in de kast ligt. Van het ene heb je gewoon teveel ingeslagen en iets anders is niet zo praktisch als je dacht. Overigens is dit artikel gebaseerd op mijn eigen ervaring. Er zijn mensen die andere ervaringen hebben met sommige van onderstaande kledingstukken.

Lees ook: Wij gaan op vakantie en we nemen mee…

Babykleding die je zeker in huis wilt hebben

Alhoewel vrijwel alle babykleding ontzettend schattig en leuk en stoer en zoet is, is het vooral voor de allerkleinsten belangrijk om te kijken naar wat praktisch en fijn is. Voor het kindje zelf, maar zeker ook voor jou.

Kleding met drukknoopjes

Drukknoopjes maken het leven heel wat makkelijker. Oke vooruit, behalve bij mijn man want hij heeft er altijd ruzie mee. Iets met dikke vingers ofzo. Maar gewone knopen zijn nog veel irritanter. Vooral bij zo’n kleintje wil je snel snel en niet een half uur bezig zijn.

Overslag rompers

You hate them or you love them. En ik vind ze echt super! Alhoewel je ‘gewone’ rompers ook wat makkelijker uit krijgt door de envelop schouders is een overslag romper nog net iets fijner. Vooral toen onze kindjes in het ziekenhuis lagen en daar aan allerlei slangetjes en snoertjes lagen vond ik ze enorm fijn. Maar ook wanneer ze van top tot teen onder de poep zitten. Ik gebruikte deze overigens alleen in de eerste twee maanden.

babykleding wat wel wat niet kopen

Boxpakjes

Wij hebben echt ontzettend veel boxpakjes voor onze kinderen in huis gehaald. Maar niet alle boxpakjes zijn fijn. Zo hebben wij alleen pakjes in huis gehaald zonder voetjes en met (ja daar zijn ze weer) drukknoopjes. Want zonder drukknoopjes is het ontzettend lastig en veel werk om je baby te verschonen. En die voetjes.. tsjah als je een gemiddeld kind hebt qua lengte en gewicht dan past het wel. Maar onze kinderen waren of te groot of te klein voor die voetjes die eraan zitten. Heel onhandig.

Effen rompers

Oke deze tip is niet om het praktische, maar vooral om het mooie. Want al die rompers met printjes en toffe teksten zijn hartstikke leuk hoor. Maar behalve in de zomer, wanneer het echt heet is en ze alleen in romper liggen of rondkruipen, ziet niemand het. Plus die printjes zie je door het shirtje heen en dat vind ik dan weer niet mooi. Daarom haalde ik vooral witte rompers in huis met af en toe een leuke uitzondering die ik echt niet kon laten hangen.

Lees ook: 6x zomer musthaves voor een baby

Kleding voor de baby die je niet in huis wilt hebben

Er is ook genoeg wat je niet in huis wilt hebben qua kleding. Misschien wel meer dan wat wel haha. Want er liggen toch gekke dingen in de winkels. Vind ik dan he. Misschien vind jij het wel logisch.

Kleding met capuchon

Jasjes, truien, longsleeves, vestjes… Ik houd ervan. Maar dan wel zonder capuchon. En dat blijkt soms nog best moeilijk te vinden. Zelfs de allerkleinste maatjes zijn met muts. Vind ik gek, want zo’n muts ligt toch niet lekker in de box of in bed? Ik koop ze in ieder geval niet want alhoewel het erg mooi is, is het totaal niet praktisch. Vooral niet een trui met muts wanneer er dan nog een jas over moet. Onhandig!

Mutsjes

Oei, nu ga ik misschien als loedermoeder bestempeld worden. Maar wij hebben veel mutsjes in huis gehad, maar hebben ze amper gebruikt. Misschien in de kraamweek nog wel, maar daarna niet meer. Vooral die katoenen mutsjes die je ook in het ziekenhuis meekrijgt. Die zijn vaak niet eens mooi dus doe je ook niet op als ze naar buiten gaan. Daar koop je dan wel andere voor als het winter is.

Teveel kleding in maat 50

Alhoewel ik deze tip geef had ik zelf bij beide kinderen alsnog teveel kleding in maat 50. Want je koopt ze stiekem zelf toch, want zo klein is gewoon schattig en leuk en wat als.. Plus je krijgt ook nog eens van anderen in die kleinste maatjes kleding. Overigens las ik ergens de tip dat je beter niet kleiner dan 50 kunt kopen want dat zou voor prematuren zijn. En die zijn er niet zoveel volgens die site. Maar ons zoontje is met 40 weken geboren en 50 was te groot in veel gevallen.

Schoentjes

Het staat zo leuk, van die mini babyvoetjes met schoentjes aan. Maar echt praktisch is het niet. Ligt je kindje alleen maar dan kan het in principe prima. Maar ik vind het zelf zonde geld. Begint je kindje te bewegen als in rollen, kruipen, dan zitten die schoentjes vooral in de weg.

babykleding do's en dont's

Boxpakjes met voetjes

Ik noemde het hierboven al, boxpakjes met voetjes zijn wat mij betreft een no go. Net zoals pakjes zonder drukknoopjes. Totaal niet praktisch!

Stugge spijkerbroekjes

Spijkerbroekjes bij baby’s staan misschien heel schattig, maar jeetje dat zit toch niet fijn bij die kleintjes. Een joggingbroekje zit veel fijner plus het is ook makkelijker aantrekken. Gelukkig heb je tegenwoordig ook van die broekjes die lijken op een spijkerbroekje maar gewoon dezelfde kwaliteiten hebben als een joggingbroekje. Zo kocht ik er eentje van Tumble ‘N Dry en heb ik ook bij Ter Stal zo’n fijn broekje gekocht.

Pyjama’s in kleinste maatjes

Heel leuk hoor een pyjama, maar kleed jij je baby telkens weer om als hij of zij gaat slapen? Ik niet. Ik gebruikte vooral de boxpakjes om te slapen en anders de gewone kleertjes. Een pyjama wordt pas leuk als ze 1 slaapje per dag doen en sowieso als ze al zelf een beetje mee kunnen helpen.

Kleding met knoopjes op de rug

Je ziet ze niet vaak gelukkig, maar ze bestaan wel. Kleding met knoopjes op de rug. Ja die heb ik ook in huis gehad want ik had niet goed gekeken. Enorm onhandig met het verkleden van je kindje. Liever niet dus.

Lees ook: Zwangerschap aftelposter voor grote broer of zus