Het bewaren van dierbare babyherinneringen: van babyschoentjes tot fotoboeken

Je bent zwanger en helemaal in de wolken. Je wilt dit graag vastleggen voor later, maar hoe? Je bent bevallen van een wolk van een baby. Al die foto’s die je maakt, al die leuke spulletjes die je voor de kleine hebt, wat doe je ermee? Gooi je het eerste pakje weg, wat doe je met de allereerste schoentjes? En na die eerste knipbeurt, waar bewaar je die lok haar nou in? Er zijn op de markt zoveel leuke en vooral verschillende dingen om je babyherinneringen in te bewaren. Maar waar kies je nu voor?

Ik zocht het een en ander uit en zette de, in mijn ogen, leukste manieren van babyherinneringen bewaren op een rijtje.

Herinneringen aan de zwangerschap bewaren

Tijdens de zwangerschap beginnen de herinneringen al. Zwanger zijn is een heel bijzonder iets om mee te maken en dat wil je vastleggen. Wat je dan sowieso kunt doen is elke week of elke maand een foto maken van je buik. In het begin zal je nog niet veel veranderingen zien aan je buik maar op een gegeven moment wel en dat is echt super om terug te zien later. Wat je ook kunt doen is dingetjes opschrijven in een 9 maanden dagboek.

Ik zelf had het negen maanden boek van Pauline Oud. Ik vond hem erg leuk, er staan goede vragen in en je kunt zelf ook nog dingetjes kwijt. Verder kun je ook nog meerdere echo’s laten maken van je kindje. Bijvoorbeeld een 3D echo. Deze kun je bijvoorbeeld in een lijstje doen of je kunt een album maken van al je buikfoto’s en de echo foto’s! Wat ook leuk is, maar wat ik zelf helaas niet gedaan heb, is een zwangerschapsbeeldje laten maken.

En dan is je kindje geboren.. Herinneringen vastleggen en bewaren

Er komt zoveel op je af in die eerste weken en maanden dat je misschien helemaal geen tijd hebt om na te denken wat je met al die foto’s, al die spulletjes gaat doen. Daarom is het slim om dit al vooraf te bedenken of om het uit handen te geven (al weet ik dat het laatste wel erg moeilijk zal zijn, vind ik tenminste wel!). Het is echter ook geen probleem om het pas later, wanneer je al wat maanden verder bent, te bedenken.

Een boek vol herinneringen

Er zijn namelijk zoveel leuke dingen. Misschien kies je er wel voor om niet 1 ding te doen, maar meerdere! Zo heb ik zelf van Pauline Oud het “eerste jaar” boek, in dit boek kun je in het begin per week en later per maand bijhouden door middel van vragen te beantwoorden hoe het met je kindje gaat. Je kunt er de mijlpalen in schrijven, zoals wanneer je kindje voor het eerst omrolde en je kunt er ook wat foto’s in kwijt. 

Een herinneringen kist

Ook kreeg ik van mijn broertje en schoonzusje een herinneringen kist, in de deksel kun je foto’s doen en in de kist zelf kun je allerlei dingen bewaren. Zelf heb ik er bijvoorbeeld het eerste pakje in gedaan en wat herinneringen uit het ziekenhuis. Er komen ook nog de eerste schoentjes in, het eerste tandje, enzovoort.

Handen, voetjes, schoentjes

Met de schoentjes kun je ook nog iets anders leuks doen. Zo heb je bij de Ikea van die 3D lijsten waar je dan bijvoorbeeld de schoentjes in kunt zetten, of iets anders leuks! Wat veel ouders ook doen is een canvas maken met daarop de hand- en voetafdrukken van hun kindje. Ik heb dat nog niet gedaan, maar ben het wel van plan. Er zijn ook manieren om het handje of voetje in gips te drukken. Dat is ook erg leuk om te doen!

Fotoalbum maken

Als laatste kun je uiteraard ook nog een foto album maken, bijvoorbeeld door gewoon foto’s in te plakken, maar je kunt het ook scrappen of bijvoorbeeld via project life doen. Wat je nog meer met de foto’s kunt doen, daar schrijf ik binnenkort nog een ander artikel over.

Hoe bewaar jij  jouw babyherinneringen? En hoe hebben jouw ouders dat gedaan?

6 reacties op “Het bewaren van dierbare babyherinneringen: van babyschoentjes tot fotoboeken

 • Hier nog niks weggeooid. Kunnen we misschien weer gebruiken voor de volgende. En ik ben iemand die niet iets makkelijk gaan weggooien haha. Overal een herinnering aan.

  Heb ooit op Pinterest dan die lijst met herinneringen gezien: slabbertje / rompertje met sokjes erin, speentje etc. Maar meerdere hadden deze tip ook gezien dus heb ik het zelf niet meer gedaan. Kon ook moeilijk een lijst vinden.

  De babyalbum moet ik nog doen en zat te denken om een scrapalbum te maken niet digitaal maar met knutselen thuis op tafel. Ik moet nog kijken wat ik precies wil.

  Straks om 12:00 hebben wij voor het eerst een fotoshoot! Ben benieuwd. Heb deze voor mijn verjaardag gekregen.

  Leuk blogje weer meis!

 • Leuke blog 🙂

  Ik ben nu bezig met een plakboek over de zwangerschap en dat gaat doorlopen in een plakboek van Luuk’s eerste jaar. Worden meerdere boeken denk ik 😉 Daar komen dan ook echo foto’s, parkeerkaartjes van het ziekenhuis, een stukje van de CTG etc bij.

  Verder heb ik zelf een geboortekist/memorykist gemaakt en hier komen ook het eerste pakje, het kraamdossier, ziekenhuis bandjes en andere leuke spulletjes in te liggen.

  Mijn moeder heeft bij mij een dagboekje bij gehouden tijdens de zwangerschap en ik heb een groot baby fotoalbum waar ze foto’s en verhaaltjes in heeft geplakt.
  Ook het groeiboekje is van begin tot eind goed bijgehouden en dat is erg leuk om te lezen.

  Mijn broertje heeft overigens minder “herinneringen” van toen. Blijkbaar heb je daar met een tweede toch minder tijd voor.

 • Ik heb voor Sam een bewaardoos bij de Hema gekocht waarin ik alle dierbare spullen stop. Verder een album voor de kaartjes, een zwangerschapsalbum met foto’s en echo’s en een babyalbum dat nog in de maak is en af MOET voor 2.0 zich aandient.

 • Wat een leuke ideeën! Mijn ouders waren niet heel creatief, maar misschien dat die generatie ( 23 jaar terug) er ook minder mee bezig was. Wel heb ik twee foto albums en een klein boekje met wat notitties, vragen en mijlpalen. Helaas is dit boekje nooit helemaal volledig ingevuld. Zelf zou ik graag zoveel mogelijk vastleggen..

 • Er zitten zeker leuke ideeën tussen helaas wist ik dat 6 jaar geleden nog niet 🙂 Ik heb geen enkele buikfoto gemaakt omdat ik mijn buik (die op mijn knieën hing…) echt niet mooi vond. Ik heb wel Sterre haar eerste kleertjes en romertjes bewaard. Ook al haar foto’s en echo’s heb ik in album’s en ik heb nog een 3d echo op dvd staan 🙂 x

Reageren is niet mogelijk.