Wanneer je baby verkouden is…

Wij hebben gelukkig pas 1x meegemaakt dat onze dochter verkouden was. Maar het was wel direct een flinke verkoudheid. Ze had er veel last van en vooral het drinken was dan ook een lastig iets. We waren op dat moment ook op vakantie en beseften ons dat we eigenlijk helemaal niet voorbereid waren op een verkoudheid bij ons meisje. Het enige wat we bijhadden was paracetamol maar het neuspompje lag nog thuis, net als de neusspray.

Om jullie voor onze ‘fouten’  te behoeden hierbij een artikel waarbij ik opsom wat je nodig hebt en kunt doen wanneer je baby verkouden is.

 • Als eerste een neuspompje. Mijn man heeft nu midden in de nacht met zijn mond het neusje leeggezogen, maar je snapt vast wel dat dit niet iets is wat je graag doet. Nood breekt wet, maar aangezien je voor een paar euro zo’n neuspompje kunt kopen, is dat dus echt wel een tip.
 • Neusspray. Zorg ervoor dat het wel speciaal voor baby’s en kinderen is. Dit bestaat eigenlijk gewoon uit een zoutoplossing maar zorgt er wel voor dat je kindje wat vrijer kan ademen door het neusje.
 • Katoenen kleding. Vaak komt er bij de verkoudheid ook een verhoging kijken. Dan is het fijn als je kindje katoenen kleding aan heeft wat beter ademt en dus ook de hitte doorlaat.
 • Hygiene. Het is belangrijk om wat vaker dan normaal de handjes en het gezichtje te wassen van je kindje. Anders blijft de besmetting doorgaan. Hetzelfde geldt voor de speen mocht je kindje die eentje hebben. Spoel hem net wat vaker af.

Verder wordt er nog geadviseerd om je kindje extra drinken te geven omdat het nu meer vocht verliest. Dit hebben wij niet bewust gedaan, maar wel gedaan omdat het weer er zich ook voor leende. Wat ook een tip is, is om het bedje bij het hoofdeinde wat op te hogen zodat het slijm zich niet ophoopt in het neusje. Bij ons werkt dit niet aangezien ons meisje van links naar rechts en van onder naar boven winkelt plus tijdens dat ze zo verkouden was sliep ze bij ons in bed. Wat vaak ook helpt om de luchtwegen een beetje wat open te maken is een lekker warm bad. De stoom helpt dan bij het vrijmaken van het neusje.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Heb jij nog aanvullende tips voor een verkouden baby/kindje?resize

7 reacties op “Wanneer je baby verkouden is…

 • Een neuspompje hebben wij heel veel gebruikt. Eentje waarbij je moet zuigen ipv met de hand van otrivin. Bereik je veel meer mee. Verder als er koorts bij komt kijken ook proberen extra lang en vaak te laten slapen. Zo zielig als ze ziek zijn.

 • Bed schuin is inderdaad de tip! Verder poetsen poetsen poetsen, anders hard het snot uit en dat doet pijn aan het neusje. Tristen is zo ongeveer permanent verkouden en hij heeft dan al snel een gevoelige neus. Bepanthen werkt behalve op rode billetjes ook prima op een rode neus!

 • tip: probeer het neusoperatie zelf eens uit. Mijn oudste werd er zwaar hysterisch van. Toen ik hem zelf uit probeerde begreep ik waarom. Wat. Bij koorts vooral extreem hoge koorts goed helpt is een ouderwets middeltje, nl natte stokjes aantrekken. Klinkt raar, maar weet uit ervaring dat dit echt helpt om de koorts te helpen zakken.

 • Luuf mag wel eerder, maar dan moet je het even op de romper smeren.. of hoorde ik laatst van iemand onder op de sokjes. Ik deed zelf een ui opensnijden en onder het bed zetten, een verkoudheidsbadje (van switsal of gewoon de goedkope versie van kruidvat met eucalyptus) en inderdaad neusspray, dat is toch het belangrijkste. als ze benauwd zijn kun je het beste de badkamer goed afsluiten, de douche op zijn heetst aanzetten en gewoon lekker daar gaan zitten of staan en stomen.

  het neuspompje werkte hier bij beide voor geen meter en vonden ze ook echt niet grappig.

  koorts hoef je niet te laten zakken, koorts is een natuurlijk iets. het lijkt sneu en natuurlijk is het evengoed sneu als ze ziek zijn.. maar het is een natuurlijk middel van je lichaam om de ziekte of bacteriën te bestrijden. Een zetpil hoef je eigenlijk ook alleen maar te geven wanneer ze pijn hebben (oorpijn of keelpijn ofzo)

 • Overigens moet je oppassen met luuf, zou het eerst ergens op de kleding testen ofzo of klein beetje op de huid. sommige kinderen kunnen er juist heel erg benauwd van worden.. het is natuurlijk wel erg sterk spul.(ik gebruik het bij mijn beide kinderen, maar hoorde van een ouder op school dat hun kind er enorm benauwd van was geworden en de juf op de peuterspeelzaal had hetzelfde met haar zoon)

Reageren is niet mogelijk.