Neem ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Zoals jullie wellicht weten ben ik sinds 1 oktober parttime ZZP-er. Ik werk nog voor 16 uur in loondienst, maar heb daarnaast mijn eigen bedrijf waar deze blog ook onder valt. Uiteindelijk is het mijn doel om fulltime als ZZP-er aan de slag te kunnen. Mede om die reden ben ik me aan het inlezen over allerlei belangrijke zaken zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. -samenwerking-

Geen vangnet

Werk je in loondienst dan kun je terugvallen op de ziektewet. Daar heb ik in het verleden al eens gebruik van moeten maken maar wat was ik blij dat dit ook kon. Ik weet namelijk niet hoe we het hadden kunnen redden zonder de uitkering van de ziektewet.

Wanneer je namelijk ondernemer bent heb je geen ziektewet waar je gebruik van kunt maken wanneer je door omstandigheden niet meer kunt werken. Dan is er gewoon niks. Tenzij je zelf een potje hebt opgebouwd voor dit soort onverwachte zaken. Maar raak je voor een aantal jaar uit de roulatie dan is dat met een potje niet meer op te vangen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Neem ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Daarom is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp af te sluiten. Uit de statistieken blijkt namelijk dat 1 op de 10 ondernemers wel eens arbeidsongeschikt raakt en 78% van de ondernemers heeft daar niets voor geregeld. Het is ook een situatie waar je niet van te voren vanuit gaat. En soms neem je liever het risico dan dat je veel geld aan zo’n AOV moet betalen.

Want het is niet goedkoop zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering. En dat is dan ook vaak voor veel ondernemers een reden om er geen af te sluiten. Wie goed zoekt kan ook zijn voordeel vinden waarbij je 3 maanden korting krijgt op de AOV. Zelf doe ik het ook nog niet. Ten eerste ben ik nog deels in loondienst dus ik heb wel wat om op terug te vallen, maar ik kan het ook gewoon nog niet betalen. Ook kan ik mijn werk in vele gevallen ook wel nog uit blijven voeren. Anders dan bijvoorbeeld een profvoetballer die maanden uit de roulatie is in verband met het breken van zijn been.

Toch denk ik dat het in de toekomst wel een slimme zet zal zijn om er toch een af te sluiten. Ik ben dan ook zeer benieuwd of jij als ZZP-er een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten?

Laat hieronder een reactie achter of mail me op info [@] meisje-eigenwijsje.nl 

5 reacties op “Neem ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  • Het scheelt dat je nog een andere baan hebt om op terug te vallen in geval van ziekte. Het lijkt me erg lastig als je bedrijf je enige bron van inkomsten is en de verzekering is eigenlijk te duur

  • Al eens nagedacht over broodfonds? Is misschien ook interessant. Ook in combinatie met aov (langer eigen risico dus minder premie).

  • Het is voor mij een reden om sowieso nooit als zzp’er te gaan werken. ? Zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt me dan onmisbaar, maar tegelijkertijd erg duur.

  • Mijn man is ook ZZP-er en vind het ook te duur. Laten we maar hopen dat hij niks krijgt aan zijn handen (hij ie gitarist), want dan heeft hij ook niks om op terug te vallen.
    Maar hij is al 12 jaar prof muzikant en al die tijd zonder gedaan… tja, dat is uiteraard het risico.

  • Ik werkte bij de bank toen de AOV steeds meer in beeld kwam, Daarmee bedoel ik dat ik o.a. de AOV in mijn portefeuille had, naast kredieten en dergelijke. Ik had me er daarom in verdiept en ik moet zeggen, het lijkt me erg verstandig. Uiteraard doet niet iedereen het i.v.m. de kosten. Maar goed, je bent meer kwijt als je een lange periode niet kan werken en zo totaal geen inkomsten hebt. Gewoon omdat dit je enige vangnet is als je ziek bent, zodra je straks eventueel uit loondienst bent. Natuurlijk verschilt het per baan hoe nodig het is. Als je blogt, is de kans erg groot dat dat altijd nog te doen is (met 2 gebroken benen, zeg maar) Ik zou sowieso een AOV nemen als ik een fysieke baan zou hebben. Ook verschilt het natuurlijk wat je vaste lasten zijn en in hoeverre je man dat kan dragen, als jij financieel wegvalt voor een periode. Daarnaast heb je nu ook te maken met kinderen, waar je natuurlijk een verantwoordelijkheid voor hebt. Het is gewoon anders als je alleen bent.

    Als je nog twijfelt, is het verstandig om gewoon wat berekeningen te maken.

Reageren is niet mogelijk.