Als de kat van huis is…

Sommige spreekwoorden en gezegdes vind ik echt geweldig. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Hoe hebben ze het verzonnen? Ik ben zelf een enorme beelddenker dus ik zie het dan ook gewoon letterlijk voor me. Van die schattige kleine muisjes met feesthoedjes op en dansend op de muziek van Kaas3. In mijn werkelijkheid gaat het helaas niet zo. Als deze kat van huis is, dan danst er niemand. Nee deze kat (oké zullen we gewoon zeggen moeder of vrouw) kan amper van huis zonder haar muisje. photo-1443916568596-df5a58c445e9

Ik moet toegeven, wanneer ik mijn dochter naar mijn (schoon)moeder breng dan is er eigenlijk geen probleem. Maar dat doen we eigenlijk ook al vrij lang dus ze is dat zo gewend. Echter is ze het niet gewend dat mama uit huis gaat en papa bij haar thuis blijft. Ze vind haar papa echt enorm lief en is altijd dolgelukkig als hij thuis komt van zijn werk. Of als ze ontdekt dat het weer weekend is, want papa is er ’s ochtends. Maar deze moeder mag echt niet weg. Niet zonder haar!

Zo ging ik laatst eventjes alleen naar mijn ouders omdat die dag hun chihuahua puppy’s geboren waren en zij nog niet mee mocht. Mijn man was gewoon thuis en speelde met haar. Ik vond het zelf wel even lekker. Even ‘alleen’ bij mijn ouders zitten.. Maar al vrij snel kreeg ik een berichtje via Whatsapp dat ons meisje helemaal overstuur was en alleen nog maar mama wilde. Ja daar zit je dan, op hete kolen. Tenminste ik zit dan niet meer op mijn gemak daar. Wetende dat de kleine meid overstuur is. Oké het was ook niet slim van mijn man om me dat te sturen, maar ik geloof ook niet dat hij dat expres deed. Hij zal zich ook rot hebben gevoeld.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het is gewoon erg dubbel. Aan de ene kant ben ik erg blij dat ik er elke dag voor mijn meisje kan zijn. Dat ik haar zie opgroeien en niet weg hoef te brengen naar de kinderopvang. Maar aan de andere kant moet ik toch ook gewoon een keer weg kunnen. Even het labeltje “mama” eraf trekken en niet aan mijn kind denken. Dan tel ik dus eigenlijk de dagen dat Fay naar haar oma’s gaat niet mee. Want op die dagen ben ik vooral bezig met het huishouden, de blog en mijn vrijwilligerswerk. Maar gewoon een avondje weg, naar een vriendin of lekker stappen. Dat heb ik volgens mij niet meer gedaan sinds de zwangerschap.IMG_9141

Vooral voor mijn man vind ik het ook sneu. Hij mist echt veel van onze dochter omdat hij veel werkt en er alleen in de avonden en weekenden is. Hij heeft zeker wel een band met haar, maar ik gok dat hij ook wel meer zou willen zijn dan alleen ‘de papa die af en toe gek doet met haar’. Hij wil ook degene zijn die haar kan troosten, degene waarvan ze de naam roept wanneer ze bang is, uit bed wil, enzovoort.

Nu zal dit ook wel deels een fase zijn, maar het komt ook doordat ik er altijd ben. En dat laatste mag van mij best wel veranderen.

12 reacties op “Als de kat van huis is…

 • Lastig hè! Hier stonden ze laatst ook allebei te huilen toen ik even met een vriendinnetje wegging. Maar goed het was even door de zure appel heen bijten, ze moeten het toch leren dat mama er niet altijd kan zijn.

 • Gelukkig heb ik hier geen last van. Onze jongens kunnen heel goed zonder mij en alleen met hun papa zijn. Voor mij een fijne gedachte, ik kan dus rustig iets voor mezelf gaan doen. Hopelijk is het maar een fase voor je meisje en komt ze snel tot de conclusie dat het weggaan echt niet erg is.

 • Vanmorgen huilde mijn kindje bij het zien van de voordeur van het kdv., heel vervelend om hem huilend achtertelaten.
  Mijn ander zoontje is een echt papa’s kindje of was (komt wel wat vaker naar mij) was altijd en voor lange tijd boos en verdrietig als papa weg was zonder hem.
  Misschien kan de papa iets leuks doen buitenshuis met z’n dochter, is wat makkelijker voor haar dan thuis alleen. Ze is bezig met andere dingen dan alleen maar met mama is niet thuis.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Dat is zeker een goede tip! Echter gaat zij rond 19uur richting bed dus er valt ’s avonds niet zoveel buitenshuis te doen 😉

 • Lastig en herkenbaar! Ik ging vanaf de geboorte wel regelmatig even alleen op pad en mijn ex net zo, maar toen we uit elkaar gingen was ze ook fulltime bij mij en was ieder moment dat ik er niet was drama. Inmiddels gaat ze ook om het weekend naar papa, naar de kinderopvang etc. en is ze er goed aan gewend en kan ik prima haar bij papa, stiefpapa of een andere bekende achterlaten. Ik krijg dan zelfs een knuffel en kus en een schattige houw jouw. 🙂

  Misschien gewoon vaker oefenen? En dan beginnen met even kort weg (boodschappen o.i.d.) en dat uitbouwen? Dan ziet ze ook dat je weer terug komt en dat het met papa ook super leuk is zonder jou.

 • Volgens mij ben je al vaker weggeweest dan je denkt 🙂 oa onze gezellige trip naar de bios. Echter was het toen waarschijnlijk makkelijker dan nu. Inderdaad misschien een tip dat Bart iets met Fay buiten de deur doet of dat je toch wat vaker even weg gaat

 • Hier gaat het beter omdat ik haar soms een of paar uurtjes op laat halen door haar tante, oma ofzo en dan heb ik even tijd voor mezelf. Zeg dan jij mag kiezen wat je wil doen met Eline en hoe lang. Zij vinden het ook erg tof eens iets alleen te doen met haar. Ook al hoef ik dan niet perse weg. Juist als het noodzakelijk is voor (vrijwilligers)werk dan is het fijn oppas te hebben maar heb je inderdaad voor jezelf er weinig aan. Ik ben blij dat ik iedere vrijdag ga zingen dat is mijn avond om even geen mama te zijn. Is er geen vereniging of andere hobby wat je leuk vindt en waardoor je iedere week even weg kan/moet? En zeker af en toe iets met vriendinnen gaan doen hoor. Denk dat iedere mama wel de behoefte heeft om zich even geen moeder te voelen zonder met thuis bezig te hoeven zijn. Succes!

 • Lijkt me lastig voor je! Ik heb het niet, hooguit weleens een pruillipje, maar eerder een vluchtige kus en een “doeidoei”… Denk dat rustig opbouwen en blijven uitleggen heel goed is, ze snappen al zoveel!
  Sterkte!

 • Wacht maar tot ze vier is… die van mij is net een hele avond op zoek gegaan naar een nieuwe papa, omdat ze ruzie met hem had. Uiteindelijk heeft ze toch maar besloten om hem te houden 😉

  Nee serieus, lijkt me erg vervelend! Anna was wel heel eenkennig (zelf tegen oma’s), maar nooit naar haar vader, maar die werkt thuis, dus die ziet ze vrij veel. Die eenkennigheid ging er bij haar wel helemaal af gelukkig. Nu voert ze hele gesprekken tegen wildvreemden. Bij haar ging het beter toen ze naar de peuterspeelzaal ging. Hoop dat het bij Fay ook zo gaat.

  • Oh maar ze is niet echt eenkennig. Dat is ze ook nooit geweest. Ze kletst tegen iedereen en geeft handjes enzo ook aan wildvreemden. Alleen moet mama wel altijd in het zicht blijven… Maar komt vast goed!
   Oh en ik moest wel erg lachen om die nieuwe papa zoeken ?

Reageren is niet mogelijk.