Almere: een nieuwe en leuke stad voor een uitje

Onlangs ben ik voor het eerst in Almere geweest. Niet helemaal voor het eerst overigens want ik ben er ook wel eens geweest voor een theatervoorstelling. Maar verder dan dat theater ben ik toen niet gekomen. Dit keer ging ik een heel weekend, samen met andere bloggers, en ontdekte ik de nieuwe stad Almere in haar volle glorie. Het is dus echt een leuke stad voor een uitje of voor een weekend. In deze blog vertel ik je wat ik allemaal geleerd, gezien en gedaan heb. En waarom ook jij naar Almere zou willen gaan.

Eerst even wat Almere feitjes op een rij

Almere is een vrij nieuwe stad gelegen in de (ook nieuwe) provincie Flevoland. In 1976 werden de eerste huizen in Almere opgeleverd en inmiddels staat het bewonersaantal op meer dan 218.000 inwoners. Naast dat het dus een nieuwe stad is, is het ook een snelgroeiende stad. Almere grenst aan Lelystad en Zeewolde. En wordt aan de waterkant omringt door drie meren, namelijk het Gooimeer, IJmeer en Markermeer. Tussen Almere en Lelystad ligt ook het bekende natuurgebied de Oostvaardersplassen. De stad Almere ligt geheel onder zeeniveau, wel zo’n twee tot vijf meter. Almere Haven is het oudste gedeelte van de stad.

Wat moet je gezien / gedaan hebben in Almere?

Almere is een nieuwe en leuke stad om te bezoeken. Er zijn talloze bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt ondernemen. Of je nu op zoek bent naar cultuur, natuur of gewoon een lekkere dag uit, in Almere vind je het allemaal! Hieronder vind je een aantal tips voor wat je kunt doen en zien in Almere. Dit zijn allemaal activiteiten die ik zelf gedaan heb tijdens mijn weekend Almere.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De prachtige architectuur

We zijn ons weekend gestart met een hele leuke architectuur wandeling onder leiding van Paul, onze gids van Gids & Host. Paul leidde ons langs diverse bijzondere gebouwen en vertelde daar de leukste dingen over. We begonnen natuurlijk met ons eigen hotel, het viersterren Leonardo hotel, welke op een geweldige locatie aan het Weerwater ligt. Dit hotel wordt ook omgeven door diverse bijzondere gebouwen. Denk daarbij aan de flatgebouwen Side by Side, die vroeger eigenlijk de Twin Towers heetten, maar na 9/11 is dit – begrijpelijk – aangepast. Vlakbij het hotel vind je ook het indrukwekkende The Wave en een fietsbrug waarbij de constructie lijkt op die van zeilmasten.

Viersterren hotel Leonardo Almere City Centre
Flatgebouw The Wave

Wat ik zelf ook zo bijzonder vond, naast alle mooie gebouwen en prachtige lijnen die erin zitten, is dat Almere staat voor vernieuwing en voor groen. Al vanaf de start van deze stad maken ze hier ruimte voor. En ze blijven ook hun stad steeds weer verbeteren en vergroenen. Zo hebben ze bij de Esplanade (groot plein voor de Kunstlinie) een groot deel van de bestrating weggehaald en dit vervanging met stevig pologras uit Engeland. Met mooi weer zie je deze stukken groen gebruikt worden als picknick- of relaxplek. En wat denk je van het parkje hieronder? In de zomer is het de ideale plek voor verkoeling terwijl je er in de winter kunt schaatsen.

Boven de winkels zijn woningen inclusief tuinen!

Gezellig shoppen in Almere centrum

Een van de andere onderdelen tijdens ons weekend was een middagje shoppen. Nou daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Alhoewel je in het centrum van Almere ook de grote winkelconcerns kunt vinden zoals Primark, Xenos, MSMode en Skechers vind je er ook hele leuke kleinere winkeltjes. Denk bijvoorbeeld aan Reclaimed Jewels waar je een grote collectie aan nieuwe en vintage sieraden kunt vinden. Zelf ben ik hier niet geweest, maar mijn collega blogger Merel heeft daar prachtige dingen gezien en gekocht. Wat ook leuk is, vooral voor de stripboekliefhebbers, is Het Beeldverhaal. Ik denk dat als ik mijn man ermee naartoe neem hij voorlopig die winkel niet meer verlaat.

Samen met collega blogger Anne-Marie bezocht ik twee hele leuke (en lekkere) winkeltjes. De eerste winkel waar we heen gingen was Bij Drewes, een van de beste koffie en thee winkels van Nederland. Tijdens het weekend dat wij daar waren bestonden ze alweer 25 jaar en hadden ze hele leuke acties. Het leuke van deze winkel is dat je er niet alleen allerlei verse koffiebonen en theeblaadjes kunt vinden, maar ook diverse cadeaupakketten kunt samenstellen. Heb je zin om zelf een kopje thee of koffie met iets lekkers erbij te nuttigen kun je daar ook terecht.

Het volgende winkeltje waar we allerlei lekkernijen vonden én kochten was Villa Chocola. Een winkeltje vol met chocolade zoals de naam al doet vermoeden. Je vindt er diverse bonbons die je zelf in een doosje kunt samenstellen, maar ook hele leuke wensdozen voor speciale gelegenheden zoals een verjaardag of om iemand beterschap te wensen.

Lekker eten en drinken

Tijdens ons weekendje weg hebben we natuurlijk ook gegeten en gedronken. Bij drie hele diverse gelegenheden waarvan één lunchroom zelfs compleet vegan was.

The Black Cockatoo, Bottelaarpassage 89. In het centrum van Almere vindt je een vegan lunchrestaurant waar echt de meest lekkere dingen op de kaart staan. Zoals een heerlijke vegan hamburger, vegan kapsalon, broodje kroket en een sushi bowl. Die laatste koos ik want ik was erg nieuwsgierig naar hoe ze de tofu lekker zouden maken. Ik heb daar namelijk niet zo’n goede ervaringen mee. Ik was blij dit gekozen te hebben want de sushi bowl was echt overheerlijk! De tofu was lekker gekruid en gegrild en ik heb echt alles opgegeten, op een paar blaadjes sla na. Dit restaurant is zeker een aanrader.

De Jutter, Strandweg 16. In de avond reden we met een taxi busje naar het strandpaviljoen De Jutter aan het Gooimeer. Ze noemen zichzelf een gezellige brasserie met een Texels tintje en dat was zeker te zien. Ik ben zelf dol op Texel en je kreeg daar echt die eiland vibe zoals je dat ook op Texel hebt. Ook kon je er heerlijk Texels bier uit de tap bestellen en waren er nog wat andere Texelse specialiteiten. Ik heb heerlijk genoten daar van de ambiance, het eten en de gezelligheid samen met mijn blogcollega’s.

Paviljoen de Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1. De dag erop lunchten we aan de Oostvaardersplassen. Paviljoen de Oostvaarders is gelegen in het bezoekerscentrum waar je bijvoorbeeld ook met een grote verrekijker naar de plassen kunt turen. Zo zag ik daardoor een heleboel herten en runderen en prachtig mooie vogels. Het eten was er ook lekker, ze hadden een hele diverse kaart en ik koos voor de quiche met zalm en spinazie. Daar zaten ook heerlijke gegrilde groenten bij. Echt een aanrader om daar even te gaan zitten en te eten & drinken na het wandelen of fietsen door dit prachtige natuurgebied.

Wandelen of fietsen bij de Oostvaardersplassen

Wanneer je een weekendje weg bent en al veel door de stad hebt gelopen is de beste en fijnste afwisseling natuurlijk een tripje door de natuur. Nu ligt Almere in Flevoland waar diverse meren te vinden zijn zoals het Markermeer en het Gooimeer. Maar je vindt er ook een prachtig natuurgebied, namelijk de Oostvaardersplassen. Wij reden met e-bikes onder begeleiding van een gids rondom de Oostvaardersplassen waar we vele dingen te horen en zien kregen. Zo zagen we runderen, herten, zowel jong als oud, diverse vogelsoorten en ik spotte zelfs een vos. Echt heel bijzonder om deze in het wild te zien. We hadden echt geluk met het weer want wat was het prachtig!

Ik merkte aan mezelf dat ik weer heel erg de rust terug kon vinden. Ik werd die dag namelijk wakker met een beetje heimwee, waarschijnlijk ook door alle prikkels van de dag ervoor. Maar een tripje door de natuur zorgt bij mij altijd wel weer voor rust en een leger hoofd. Heel erg fijn.

Naast het theater – Vis á Vis

Als laatste gingen we naar een voorstelling van theatergezelschap Vis á Vis. Ik moet toegeven dat ik van te voren niet zo goed wist wat te verwachten ik er stiekem zelfs een beetje tegenop zag. Gelukkig was dit allemaal onnodig, want wat heb ik genoten en gelachen tijdens deze voorstelling. Wij gingen naar de voorstelling Fragile die inmiddels niet meer te zien is. Maar ik heb begrepen dat wat wij ervaren, gezien en gehoord hebben tijdens deze voorstelling eigenlijk slechts een kleine greep is uit het arrangement wat zij in grotere voorstellingen laten zien. Het is dus echt aan te raden om daar eens heen te gaan zodra ze een nieuwe voorstelling hebben.

Overnachten in Almere

Tijdens ons weekendje Almere mochten we overnachten in het viersterren Leonardo Hotel Almere. Ik ben dol op hotelovernachtingen, vooral als er ook een bad in de badkamer zit. En dat is dus zo bij het Leonardo hotel! De eerste keer dat ik de hotelkamer binnenliep vielen me twee dingen op. Als eerste het enorme grote bed. Daar kun je wel met drie personen in liggen en deze nacht was hij dus helemaal voor mij alleen. Heerlijk! En als tweede viel me het hoge raam op. En dan bedoel ik dus dat ik op mijn tenen moest staan om naar buiten te kunnen kijken. Dat vond ik wel weer jammer, want het uitzicht was echt super mooi. Vanuit mijn hotelkamer kon je namelijk uitkijken op het Weerwater en op de mooie gebouwen waarover we gehoord hadden tijdens de architectuur rondleiding. Al met al heb ik heerlijk geslapen én lekker genoten van een heet bad. Zeker een aanrader dit hotel want je zit ook nog eens in het centrum.

De andere verslagen lezen van ons weekendje Almere? 

En wil je nog meer tips wat betreft een dagje uit naar Almere of een weekendje Almere? Bezoek dan de website VisitAlmere want daar vind je nog veel meer leuke activiteiten en tips.

Ben jij weleens in Almere geweest?