Alles wat je aandacht geeft, groeit

De titel van deze blog heb ik te danken aan Dagmar. Dit kleine zinnetje kwam ik tegen toen ik door haar blog scrolde en de woorden bleven maar opborrelen in mijn hoofd. Op het moment dat ik de woorden ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ las bonkte mijn hart zo hard dat ik bijna bang was dat mijn dochtertje er wakker van zou worden. Dit kwam dit keer niet door het artikel dat ik screende (ik kon me namelijk niet genoeg concentreren om echt te lezen) maar door wat er gaande was met mijn blog en dan vooral met mijn verhaal. 

Mijn vaste lezers weten dat ik een postnatale depressie heb en er wel eens over schrijf. In het begin wat meer dan nu maar toch.. Echter weet nu niet alleen die groep het, maar vrijwel heel Nederland. En ik? Ik ben er verdomd trots op!! CQFj4aFU8AIGLH4

Eng, spannend.. maar toch trots

Oké, ik geef toe. Toen ik het mailtje van vrouw.nl kreeg met de vraag of ze mijn artikel(en) mocht gebruiken voor op hun website moest ik wel even slikken. Want vrouw.nl valt onder de Telegraaf. En dat is niet een tabloid dat door een paar mensen gezien wordt, nee dat gaat echt heel Nederland door. Toch heb ik geen seconde getwijfeld of ik wel of niet ‘ja’ zou zeggen. Want waarom ben ik zelf begonnen met mijn verhaal op de blog te delen? Juist ja, omdat ik meer herkenning wilde. Ik wilde aandacht geven aan iets wat daarvoor eigenlijk altijd taboe was. Taboe om over te praten, maar helemaal taboe om toe te geven. Maar ik deed het.

En nee, ik zie mezelf niet als een heilige en ik ben ook niet iemand die zelfvoldaan is en snel durft toe te geven dat ze trots is op zichzelf. Zelfs nu krijg ik de woorden niet mijn mond uit. Typen is wat dat betreft makkelijker. Maar door de reacties om me heen besef ik heel goed dat het niet niks is. Durven te schrijven over zulke persoonlijke dingen. En dit dan te delen op mijn blog waar toch elke maand honderden mensen het kunnen lezen. En dan nu, mijn verhaal gedeeld op vrouw.nl, op de telegraaf. Waar het niet om honderden gaat maar om duizenden. Alleen hun twitter account heeft al meer dan 350.000 volgers.Schermafbeelding 2015-09-29 om 20.36.25

Aandacht geven op de positieve manier

Wat ik dus heb gedaan is iets wat negatief is, aandacht gegeven. En dat groeit. Maar het ligt er helemaal aan hoe je het aandacht geeft of het ook negatief groeit of positief. Zo is mijn postnatale depressie een negatief iets in mijn leven. Maar ik laat me niet uit het veld slaan en doe er iets positiefs mee. Ik geef er een positieve draai aan waardoor het wel groeit, but in the right kinda way!

Nu is het niet zo dat daardoor mijn eigen depressie positief is geworden. Nee ik heb er nog steeds veel last van. Maar het is dragelijk. Dit omdat ik het kan delen, delen met mijn dierbaren en met jullie. Maar vooral.. omdat ik nog steeds bijna dagelijks mailtjes of berichtjes krijg van mensen die dankzij mij er ook meer over durven te praten of juist toe durven geven aan zichzelf dat ze wellicht hulp moeten zoeken. Nee, ik wens het niemand toe. Maar wanneer je depressief bent en je houdt het binnen.. Dan wordt het alleen maar erger. Been there, done that. Dus ja, ik ben dan blij wanneer ik iemand heb kunnen helpen. Daar doe ik het allemaal voor.

Alles was je aandacht geeft, groeit. Zolang je dat maar onthoudt….. 

 

15 reacties op “Alles wat je aandacht geeft, groeit

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *