Afvallen met minder koolhydraten en Forskolin

De Nederlandse schappen in de supermarkt liggen overvol met allerlei verschillende producten uit de voedingsindustrie. Hoe anders was dit slechts 50 jaar geleden. Wordt tegenwoordig de biologische voeding ‘duur betaald’, 50 jaar geleden was biologische voeding zo normaal dat het niet eens ‘biologisch’ heette. De grootschalige opkomst van de voedingsindustrie is pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. En tegelijk met de opkomst van de voedingsindustrie is de Nederlandse bevolking steeds zwaarder geworden.

De supermarkt is het ‘uithangbord’ van de voedingsindustrie

Is dat dan de schuld van de mensen? Nee, de meeste mensen zijn volstrekt te goeder trouw. Met alle strenge regelgeving en instanties die controleren op kwaliteit, verwachten we terecht dat de voeding die we vanuit de supermarkt aanschaffen (het ‘uithangbord’ van de voedingsindustrie) echte voeding is die bijdraagt aan onze gezondheid. Helaas is dat vaak niet het geval.

‘Light’ producten zijn minder ‘light’ dan we mogen verwachten

De enkeling die de moed heeft de etiketten te lezen op de verpakkingen van de zwaar bewerkte producten, raakt al snel verdwaald in een doolhof van nietszeggende termen en stoffen. “Laat maar”, zal menigeen zeggen, waarna het product alsnog in het karretje wordt gegooid. Toch is dat niet verstandig. Vooral ‘light’ producten zijn veel minder ‘light’ dan we mogen verwachten. Vetten worden vaak vervangen door suikers, waarna er ‘75% minder vet’ op het etiket wordt geschreven.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het  ‘Atkins’ dieet is tegenwoordig behoorlijk achterhaald

Begin jaren zeventig publiceerde ‘Dokter Atkins’, een Amerikaanse cardioloog, een lijvig boek waarin hij het eten van vet en eiwitten stimuleerde en het eten van koolhydraten volledig verbood. Het ‘Atkins’ dieet is tegenwoordig behoorlijk achterhaald, maar het maakte wel de weg vrij naar het idee dat zwaarder worden niet wordt veroorzaakt door het eten van vet, maar door het eten van geraffineerde koolhydraten.

Vet is een buffer voor periodes van schaarste

Het voornaamste doel van voeding is ‘het omzetten van voedingsstoffen in energie’. Die energie is nodig om onze complexe lichaam goed te laten functioneren. In eerste instantie worden de koolhydraten ‘verbrand’. Koolhydraten vinden we in alles dat suiker bevat zoals snoep, frisdrank en alcoholische dranken, in zetmeelhoudende stoffen zoals pasta, bonen, rijst en brood, maar ook zoet fruit en groentes. Wat het lichaam niet verbrandt, wordt omgezet in vet. Vet is een buffer voor periodes van schaarste.

Ketose is een natuurlijke toestand, waarbij je lichaamsvet verbruikt

In de natuur werkt dat prima. Maar in de huidige maatschappij hebben we eigenlijk geen periodes van schaarste meer, zodat we vet opslaan, zonder dat er een noodzaak komt om deze buffer aan te spreken. Het idee om koolhydraten weg te laten of op zijn minst te beperken is dus helemaal niet zo gek. Wie langer (vrij streng) koolhydraatarm eet, komt in een ‘staat van ketose’. Ketose is een natuurlijke toestand, waarbij je lichaamsvet verbruikt in plaats van koolhydraten voor de productie van energie.

Het eten van eiwitten zorgt ervoor dat het spierweefsel niet afneemt

Er is voor deze vorm van afvallen zeker wat te zeggen. Het eten van voldoende eiwitten zorgt ervoor dat het spierweefsel niet afneemt tijdens het afvallen. Het is wel belangrijk voldoende groenten en fruit binnen te krijgen, omdat deze behalve (natuurlijke) koolhydraten ook voedingsvezels, mineralen en vitamines bevatten. Het hedendaagse ‘Atkins dieet’ is meer een levensstijl dan een dieet. Koolhydraten worden zoveel mogelijk beperkt. Suikers (behalve zeer matig natuurlijke suikers uit fruit) zijn uit den boze en zetmeelhoudende voeding dient zoveel mogelijk te worden vermeden.

Let er bij de koolhydraten op dat ze een zo laag mogelijke glycemische index hebben. Het gaat dan over het algemeen over plantaardige producten die zorgen voor langdurige verzadiging. De vetverbranding kan nog extra worden gestimuleerd met een hoogwaardig voedingssupplement als Forskolin. Dit zijn 100% plantaardige capsules, gebaseerd op de wortels van de Coleus forskohliiplant.

Een koolhydraatbeperkt voedingspatroon met veel natuurlijke voeding en weinig producten uit de voedingsindustrie wordt inmiddels door velen met succes gehanteerd en heeft de blijvende effectiviteit al decennialang bewezen.

Bekijk ook eens de andere supplementen van Vitaminesperpost.nl