Afvallen? Dit zijn de do’s en don’ts

Zit je net niet helemaal lekker in je vel, en zou je het liefst wat kilo’s afvallen? Dan zijn er allerlei manieren om dat doel te bereiken. Deze zijn echter lang niet allemaal even gezond, en bij sommige methodes loop je zelfs het risico de verloren kilo’s snel weer aan te komen, met er misschien nog wel een paar extra bij. Wat zijn nu precies de do’s en don’ts bij het afvallen?

Don’t: te weinig geduld hebben

We willen iets, en we willen het nu. De meeste mensen zijn van nature niet erg geduldig. Als zij besluiten af te gaan vallen, willen zij het liefst direct resultaat zien. De verleiding is groot om direct heel streng te gaan lijnen of overdreven veel te gaan bewegen, om dat getal op de weegschaal maar snel naar beneden te zien gaan.

Niet doen. Je valt misschien snel af, maar blijvend is het resultaat meestal niet. Bovendien levert het je honger op, nooit fijn, en misschien zelfs flinke spierpijn. Door opeens nauwelijks meer te eten of heel veel te gaan sporten, schrikt je lichaam zich rot. Je raakt snel wat gewicht kwijt, maar daarna zal je lijf zijn maatregelen gaan treffen. Er is blijkbaar een noodsituatie aan de gang, en daar past het zich op aan. Eet je, als je dieet er weer op zit, weer normaal, dan zal je lijf een flinke buffer aan gaan leggen voor het geval er weer zo’n rare periode aankomt. Het gevolg? Je komt direct weer aan, en bent na een paar maanden niet zelden zwaarder dan je was voor je aan je dieet begon.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wel doen: gezonder eten, meer bewegen

Het klinkt niet zo spectaculair, maar de beste manier om af te vallen is door gewoon wat gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Nee, je valt er niet, zoals bij een streng dieet, meteen kilo’s per week van af, maar afvallen zonder dieet betekent wel blijvend je gewenste gewicht behouden.

Door een paar wat minder gezonde maaltijden of tussendoortjes te vervangen door gezondere exemplaren, en dit ook vol te houden en als nieuwe gewoonte te gaan zien, zet je al een goede stap. Ga je daarnaast ook wat meer bewegen, dan zal je zien dat het afvallen nog wat sneller gaat. Afvallen met wandelen werkt ook prima, je hoeft niet meteen fanatiek de sportschool in. Het belangrijkst is om te kiezen voor nieuwe, gezonde gewoontes die je ook echt vol kunt houden. Alleen dan zal het resultaat blijvend zijn, en doe je al die moeite niet voor niets.