Afbouwen antidepressiva

Voordat je verder gaat met lezen wil ik even benadrukken dat wat ik schrijf over afbouwen antidepressiva geen medisch advies is. Ik ben geen arts of specialist, ik ben slechts een ervaringsdeskundige. Maar wat bij mij zo is of zo werkt hoeft nog niet bij een ander te werken. Elk mens is anders, elke depressie/angst/paniekstoornis is anders en elke antidepressiva en de uitwerking ervan is anders.

Dat gezegd hebbende vertel ik graag over mijn positieve ervaring met het afbouwen en heb ik voor het schrijven van dit stuk een bron gebruikt die je onder aan het artikel kunt terug vinden.

Wat is antidepressiva en waarvoor wordt het gebruikt?

Antidepressiva zijn geneesmiddelen die door artsen doorgaans voorgeschreven worden aan mensen met een depressie en/of angst- en paniekklachten. Deze geneesmiddelen helpen ongeveer bij 50% van de mensen die ze innemen. De kans zit er dus ook dik in dat ze bij jou niet helpen. Soms kan het ook voorkomen dat het ene middel niet werkt, maar een ander wel.

Antidepressiva hebben doorgaans wel bijwerkingen die niet altijd even prettig zijn. Zo onderdrukt de antidepressiva je negatieve gevoelens en gedachten maar vaak ook alle andere gevoelens. Ook kun je last krijgen van minder zin in sex, verhoogde eetlust en een ander slaapritme. Mijn antidepressivum had als grootste bijwerking gewichtstoename, dat is een veelvoorkomende bijwerking hiervan.

Wanneer stop je met de antidepressiva?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou willen stoppen met de antidepressiva. Bijvoorbeeld wanneer het geneesmiddel niets voor je doet of wanneer je bijwerkingen erger zijn dan de reden waarvoor je het geneesmiddel inneemt. In mijn geval wilde ik stoppen met de antidepressiva om twee redenen. De eerste reden was: hij zorgde ervoor dat ik enorm in gewicht was aangekomen. En de tweede reden was omdat ik me weer helemaal goed voelde en het idee had dat ik het niet meer nodig had.

Lees ook >> Had ik wel moeten stoppen met de antidepressiva?

Om welke reden je ook wilt stoppen met de antidepressiva, je kunt niet van de een op andere dag stoppen met innemen maar moet het echt afbouwen.

Afbouwen antidepressiva

Ik wilde dolgraag stoppen met de antidepressiva maar ik vond het echt gruwelijk spannend. Hoe ik voor die tijd nooit aan de antidepressiva wilde, zo durfde ik nu eigenlijk niet zonder. Dat was ook wel een van de redenen dat ik er niet aan wilde beginnen, ik was bang er afhankelijk van te worden. Toch heb ik de stap genomen om eraan te beginnen dus ik moest ook de stap nemen om ermee te stoppen. Dit keer (ik had al eerder zelfstandig een poging gedaan, dat was niet zo goed verlopen) deed ik het zoals het hoort, op advies van de arts en met een afbouwschema. Eentje waarbij ik niet opeens de helft minder aan milligram in moest nemen, maar het druppelsgewijs per gram afgebouwd werd.

Ik had gelukkig niet zo’n hele dosering dus ik zat na een maand al zonder de medicatie. Het druppelsgewijs afbouwen beviel me echt super en ondanks dat ik het de eerste weken spannend bleef vinden merkte ik eigenlijk helemaal niets van ontwenningsverschijnselen. In ieder geval niet zoals de eerste keer.

Mijn tip dus bij het afbouwen antidepressiva? Maak een afbouwschema waarbij je echt per mg afbouwt en luister vooral naar je lichaam. Beter te langzaam dan te snel!

Bron

20 reacties op “Afbouwen antidepressiva

Reageren is niet mogelijk.