Afbouwen antidepressiva

afbouwen-antidepressiva

Voordat je verder gaat met lezen wil ik even benadrukken dat wat ik schrijf over afbouwen antidepressiva geen medisch advies is. Ik ben geen arts of specialist, ik ben slechts een ervaringsdeskundige. Maar wat bij mij zo is of zo werkt hoeft nog niet bij een ander te werken. Elk mens is anders, elke depressie/angst/paniekstoornis is anders en elke antidepressiva en de uitwerking ervan is anders.

Dat gezegd hebbende vertel ik graag over mijn positieve ervaring met het afbouwen en heb ik voor het schrijven van dit stuk een bron gebruikt die je onder aan het artikel kunt terug vinden.

Wat is antidepressiva en waarvoor wordt het gebruikt?

Antidepressiva zijn geneesmiddelen die door artsen doorgaans voorgeschreven worden aan mensen met een depressie en/of angst- en paniekklachten. Deze geneesmiddelen helpen ongeveer bij 50% van de mensen die ze innemen. De kans zit er dus ook dik in dat ze bij jou niet helpen. Soms kan het ook voorkomen dat het ene middel niet werkt, maar een ander wel.

Antidepressiva hebben doorgaans wel bijwerkingen die niet altijd even prettig zijn. Zo onderdrukt de antidepressiva je negatieve gevoelens en gedachten maar vaak ook alle andere gevoelens. Ook kun je last krijgen van minder zin in sex, verhoogde eetlust en een ander slaapritme. Mijn antidepressivum had als grootste bijwerking gewichtstoename, dat is een veelvoorkomende bijwerking hiervan.

Wanneer stop je met de antidepressiva?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou willen stoppen met de antidepressiva. Bijvoorbeeld wanneer het geneesmiddel niets voor je doet of wanneer je bijwerkingen erger zijn dan de reden waarvoor je het geneesmiddel inneemt. In mijn geval wilde ik stoppen met de antidepressiva om twee redenen. De eerste reden was: hij zorgde ervoor dat ik enorm in gewicht was aangekomen. En de tweede reden was omdat ik me weer helemaal goed voelde en het idee had dat ik het niet meer nodig had.

Lees ook >> Had ik wel moeten stoppen met de antidepressiva?

Om welke reden je ook wilt stoppen met de antidepressiva, je kunt niet van de een op andere dag stoppen met innemen maar moet het echt afbouwen.

Afbouwen antidepressiva

Ik wilde dolgraag stoppen met de antidepressiva maar ik vond het echt gruwelijk spannend. Hoe ik voor die tijd nooit aan de antidepressiva wilde, zo durfde ik nu eigenlijk niet zonder. Dat was ook wel een van de redenen dat ik er niet aan wilde beginnen, ik was bang er afhankelijk van te worden. Toch heb ik de stap genomen om eraan te beginnen dus ik moest ook de stap nemen om ermee te stoppen. Dit keer (ik had al eerder zelfstandig een poging gedaan, dat was niet zo goed verlopen) deed ik het zoals het hoort, op advies van de arts en met een afbouwschema. Eentje waarbij ik niet opeens de helft minder aan milligram in moest nemen, maar het druppelsgewijs per gram afgebouwd werd.

Ik had gelukkig niet zo’n hele dosering dus ik zat na een maand al zonder de medicatie. Het druppelsgewijs afbouwen beviel me echt super en ondanks dat ik het de eerste weken spannend bleef vinden merkte ik eigenlijk helemaal niets van ontwenningsverschijnselen. In ieder geval niet zoals de eerste keer.

Mijn tip dus bij het afbouwen antidepressiva? Maak een afbouwschema waarbij je echt per mg afbouwt en luister vooral naar je lichaam. Beter te langzaam dan te snel!

Bron

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

20 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde op 23 augustus 2016 om 07:21

  Wat fijn dat het zo snel zo goed ging. Ik heb het nooit gebruikt en ben daar heel blij mee.

  • Nicole op 24 augustus 2016 om 07:33

   Dat snap ik! Toen ik jonger was en een depressie had wilde ik ook geen medicatie, maar het duurde toen wel 6 jaar voor ik eraf was. Dat wilde ik dit keer niet, al helemaal niet met een baby in huis. Ben nu ook wel blij dat ik de medicatie had, ondanks het vele aankomen, want het heeft me goed geholpen!

 2. Monique op 23 augustus 2016 om 08:28

  Lijkt mij ook een spannende stap om te gaan afbouwen. Maar fijn dat het met dat afbouwschema zo goed is verlopen en je er nu vanaf bent!

 3. Charlotte op 23 augustus 2016 om 08:50

  Super fijn dat je er vanaf bent en dat je eigenlijk geen verschil merkt!

 4. MetMirjam op 23 augustus 2016 om 09:28

  Het lijkt me heel heftig om af te bouwen, super fijn dat het zo goed bevalt zonder!

 5. Vlijtig Liesje op 23 augustus 2016 om 11:04

  Fijn dat het zo soepel liep en dat het gelukt is. Ik kan me voorstellen dat het best spannend is.

  Zelf loop ik hard om mentaal op de rails te blijven. Ik lees altijd graag Bram Bakkers boek runningtherapie.

  • Nicole op 24 augustus 2016 om 07:35

   Wanneer je een depressie hebt is het geen geval meer van ‘mentaal op de rails blijven’.

 6. Anita op 23 augustus 2016 om 14:17

  Wat fijn dat je nu helemaal zonder medicatie kan en de tweede keer afbouwen zonder problemen verliep. Van zelf dokteren ben ik nooit zo van dus goed dat je uiteindelijk een goed schema hebt gekregen.

  • Nicole op 24 augustus 2016 om 07:36

   Ja het is ook niet slim geweest, maar ja zat toen nog middenin de depressie dan doe je wel eens stomme dingen ?

 7. Kim op 23 augustus 2016 om 15:51

  Wat fijn om eens een positief verhaal te lezen! Ik heb zelf vooral ervaring met plotseling stoppen vanaf een hele hoge dosis en bij mij gaat dat altijd prima, maar dat is niet helemaal hoe het hoort natuurlijk, haha… Gelukkig heb ik daar geen last van, maar ik vind het echt super te horen dat er een manier is gevonden waardoor jij nu zonder kan. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt over een paar maanden!

  • Nicole op 24 augustus 2016 om 07:37

   Nou ik zit al meer dan een half jaar zonder AD he ? En bevalt me helemaal geweldig! Fijn trouwens wat je niet hoeft af te bouwen! Scheelt veel gedoe ?

   • Kim op 24 augustus 2016 om 18:05

    Oh ja natuurlijk! Sorry, haha ?

 8. Kleine Prinses op 23 augustus 2016 om 19:12

  ik had ook een periode na mijn scheiding dat het niet goed ging, maar gelukkig heb ik geen pillen moeten nemen! Gelukkig bestaan ze wel voor mensen die ze nodig hebben!

  • Nicole op 24 augustus 2016 om 07:37

   Ja het is fijn dat je in ieder geval de keus hebt..

 9. D op 23 augustus 2016 om 21:13

  fijn dat t zo goed gaat!!hoe lang ben je nu gestopt?

  • Nicole op 24 augustus 2016 om 07:46

   Ik ben inmiddels zo’n 8 maanden gestopt denk ik!

   • D op 24 augustus 2016 om 08:42

    zo lang al.dan kun je echt zeggen dat t goed gelukt is!!

 10. Cindy - levenalsmama.nl op 23 augustus 2016 om 23:11

  Goed om deze ervaringen te delen. En ik kan me heel goed voorstellen dat het gaan afbouwen een spannende stap is! Fijn dat het goed gaat!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje