Persoonlijk: ademnood (slaapapneu)

Ik weet zeker dat er nu een aantal mensen bij de titel ‘Ademnood’ een bepaald liedje in hun hoofd krijgen haha. En nee dat deed ik niet expres, maar ik vind het wel heel grappig. Benieuwd ook hoeveel mensen aan het eind van de dag nog steeds dat nummer niet uit hun hoofd krijgen. Hihi, erg besmettelijk. Maar goed, genoeg gein. Tijd voor serious business. Want zoals de vaste lezer weet kreeg ik vorige week woensdag de uitslag van mijn ziekenhuis onderzoeken. Ik moest daar een nachtje voor blijven slapen en ik werd de dag erop met spoed gevraagd om langs te komen.. 

De diagnose: slaapapneu

Ik was in het ziekenhuis vrij snel aan de beurt en kon dus al vrij snel naar binnen bij de longarts. Echter stond ik 2 minuten later weer buiten. Ik kreeg de uitslag, ze liet wat statistieken zien en toen kon ik gaan. Ik was helemaal van de wap want ik had nogal wat te horen gekregen in die korte tijd. Toch moest ik direct door naar een andere afdeling want ik moest geprikt worden in mijn slagader.

Wat was nu de diagnose? Ik had ernstige slaapapneu, ook wel OSAS genoemd. Je hebt slaapapneu wanneer je tijdens je slaap meer dan 15 ademstops hebt per uur. Je komt dan ook niet of amper in je echte slaap. Het wordt ernstig genoemd wanneer je meer dan 30 ademstops per uur hebt. Bij mij zijn er 145 ademstops per uur gemeten! Ze tellen het overigens ook pas als ademstop wanneer je langer dan 10 seconde ophoudt met ademen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Door die veel ademstops heb ik een enorm hoog risico op hartfalen en andere orgaanaantastingen. Ook is mijn zuurstof in de nacht ook schrikwekkend laag. Vandaar dat er snel actie werd genomen!

Het besef

Doordat mijn zuurstof in de nacht zo laag is wilden ze ook weten of dat overdag ook zo is. Daarom kreeg ik dus een spuit in mijn slagader zodat ze dit konden onderzoeken. Echter kreeg ik tijdens de eerste (mislukte) prikpoging een paniekaanval. Het nieuws begon een beetje in te zinken en ik raakte dus in paniek, ging hyperventileren en viel bijna flauw. Er werd direct een andere stoel gehaald, eentje speciaal om in flauw te vallen haha.

Ik besefte me dat ik geen maanden meer had moeten wachten met dit onderzoek. En er kwam vanalles boven, heel veel kwam er boven. Ik had al lange tijd geen tranen meer gelaten maar kon het nu niet meer binnen houden. Gelukkig was de verpleegkundige enorm begripvol en had ze alle tijd. Tenminste dat liet ze me in ieder geval geloven. Erg lief..

En nu?

elephant-310551_1280Nu ben ik aan het wachten op de afspraak om mijn masker te laten opmeten. Die is pas op 30 september. Dat vind ik zelf nog best lang, vooral omdat ze overal spoed achter wilden zetten aangezien het hoge risico. Het zorgt er ook voor dat ik nog slechter slaap omdat ik me er druk om maak. Ik weet dat ik het niet moet doen, maar het is net zoals met de roze olifant. Als je zegt dat je er niet aan moet denken, doe je het!

Ik houd jullie op de hoogte.

23 reacties op “Persoonlijk: ademnood (slaapapneu)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *